Írjon nekünk

Rúzs

Energetizáló menüsor tavaszi fáradtság ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Bár az időjárás még nem éppen tavaszias, már érezzük, hogy szervezetünk energiatartalékai kezdenek kiapadni. Menetrendszerűen jelentkezik ezekben a hónapokban a tavaszi fáradtság, reggel sokan kimerülten ébrednek, egyfolytában fáradtnak, kevesebb munka után is túlterheltnek érzik magukat. Ez nem betegség, hanem hiányállapot, melyet kivédhetünk a testmozgás rendszeresítésével, pihenéssel és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, melyek erőt adnak mindennapjainkhoz.

Erőleves percek alatt

Hozzávalók:
– 30 dkg darált marhahús
– őrölt bors
– 7 dl marhahúsleves (kockából)
– 1 fej vöröshagyma
– 1 szál sárgarépa
– 1 közepes fehérrépa
– 1 kisebb póréhagyma
– só
A tálaláshoz:
– 4 tojás sárgája
– 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
Az összes zöldséget, a répákat, a póréhagymát, a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és a darált húshoz adjuk. A hozzávalókat fazékba tesszük, és leöntjük 3 deci vízzel. Megsózzuk, teszünk hozzá egy csipetnyi frissen őrölt fekete borsot, és fedő alatt 10 percig főzzük, majd felöntjük 7 deci húslevessel. Összekeverjük, 10 percig tovább főzzük, s a tűzről levéve pár percig állni hagyjuk. Utána finom szitán vagy sűrű vásznon átszűrjük. Az átszűrt levest újra felforrósítjuk. Tálaláskor a tányérokba 1-1 tojássárgáját csúsztatunk, és rámerjük a forró, átszűrt levest. A petrezselyem leveleit letépkedjük, apróra vágjuk, és gazdagon meghintjük vele a levest. A főtt húst és zöldségeket külön tányéron kínáljuk mellette.

Pipi kedvence: zöldséges tészta wokban

Hozzávalók:
– 30 dkg vékony spagetti
– 30 dkg csirkemell
– 25 dkg kínai kel
– 4 szál újhagyma
– 3 zellerszál
– 1 hegyes erős paprika
– 2 gerezd fokhagyma
– 5 ek. olaj
– 2,5 dl csirkehúsleves (kockából)
– 2 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:
A tésztát roppanósan puhára főzzük. A csirkemellfilét 1 centis csíkokra vágjuk. A főtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A kínai kelt csíkokra metéljk. Az erős paprikát megmossuk, a magházát kiemeljük, a paprikát felkockázzuk. A fokhagymát felaprítjuk, a zeller levelét letépkedjük, a szárát felaprítjuk. Wokban 4 evőkanál olajat forrósítunk, 2 perc alatt megsütjük benne a húst, és kiszedjük. A visszamaradt olajon a felaprított zöldségeket pár percig pirítjuk, majd visszatesszük a húst, aztán felöntjük szójaszósszal és húslevessel. Megsózzuk, és kis lángon pár percig pároljuk. A maradék olajat egy másik edényben felforrósítjuk, és átmelegítjük benne a tésztát, majd összekeverjük a zöldséges hússal, és azonnal tálaljuk.

Kávés morzsaszelet

Hozzávalók:
– 30 dkg liszt
– 10 dkg cukor
– 1 ek. sütőpor
– 5 dkg szeletelt mandula
– 1,5 dl tej
– 2 tojás
– 10 dkg vaj
– 2 ek. feketekávé
– 1 ek. forró víz
– porcukor a szóráshoz
A morzsához:
– 7 dkg liszt
– 7 dkg barna cukor
– 2 dkg vaj
– 1 tk. sütőpor
– 1 ek. víz
– 1 tk. fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér)

Elkészítés:
Először elkészítjük az alaptésztát: a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a mandulát és a cukrot. Külön edényben eldolgozzuk a tejet, a tojást, a kávét, a vizet, a felolvasztott és kihűtött vajat, majd a cukros liszthez adjuk. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és a kész tésztát egyenesen belesimítjuk. Ha ezzel végeztünk, a morzsához keverjük a cukrot, a sütőport, és a lisztet, a vajat belemorzsoljuk. Hozzáadjuk az őrölt fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből egyenlő arányban összeállított fűszerkeveréket, és a vizet. Az egészből darabos morzsát készítünk, amit a formába öntött tésztára szórunk. A tésztát 190 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ha a morzsa túl hamar barnulna, a formát befedjük alufóliával. A kész süteményt kissé hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és röviddel a tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

Almás turmix

Hozzávalók:
– 1 db alma
– 1,5 dl tej
– 2 ek. zabpehely
– 1 dl joghurt
– 1 ek. méz
– csipet fahéj

Elkészítés:
Öntsük a tejet egy pohárba, és tegyük bele a zabpelyhet. Mikrohullámú sütőben 2 perc alatt melegítsük meg, ez alatt a zabpehely egy picit megfő. Öntsük a zabpelyhet a turmixgépbe, adjuk hozzá a darabokra vágott almát, joghurtot, mézet és a fahéjat. Turmixoljuk össze, és már kész is.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál