Közélet

Nem befolyásolta a Fidesz támogatottságát a Lázár-hangfelvétel

Nem befolyásolta a Fidesz támogatottságát a Lázár-hangfelvétel

2011. április 6., szerda
Nem befolyásolta a Fidesz támogatottságát a Lázár-hangfelvétel

Nem okoztak érdemi változást sem a politikai erőviszonyokban, sem a közhangulatban Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a hónap első felében napvilágot látott, vitát kiváltó mondatai a Századvég Alapítvány március végén készített közvélemény-kutatása szerint.

Az ügy körül nem alakult ki többségi felháborodás a közvéleményben. Az intézet hangsúlyozza: a múlt hónapban a médiában közzétett 2008-as hangfelvételről, az ezzel kapcsolatos vitákról, eseményekről a megkérdezettek 65,4 százaléka hallott. Az ügy ismertsége közepes mértékűnek mondható, nem haladja meg a napirendet meghatározó ügyekre jellemző 80 százalékot - tették hozzá. Mint írták, az ügyet ismerők döntő többsége a közszolgálati vagy kereskedelmi televíziók műsoraiból (68,6 százalék), valamint internetes hírportálokról, blogokból (12,5 százalék) értesült a témával kapcsolatos hírekről, eseményekről. Az elmúlt hónap eseményeinek hatása olyan karakterjegyeknél, tulajdonságoknál látszik leginkább, mint az arrogancia és a társadalom szegényebb rétegeihez fűződő viszony, amelyekről "a közvélemény teljes mértékben megosztottan nyilatkozik" - fogalmaztak. Hozzáfűzték: mindezek mellett az emberek "egyértelműen sikeresnek, céltudatosnak, sokoldalú és intelligens politikusnak" tartják a Fidesz frakcióvezetőjét. A relatív többség (55 százalék) pozitívnak, helyénvalónak értékelte a frakcióvezető reakcióját az őt ért támadásokra, mindössze a megkérdezettek 23 százaléka vélekedett negatívan a gesztusról, és várt volna el súlyosabb politikai következményeket - fejtették ki. Mint megjegyezték, a válaszadók 8,2 százaléka "valós ok híján" szükségtelennek gondolta ezt a gesztust. A Századvég szerint összességében elmondható, hogy

Lázár János

vitát kiváltó mondatai nem okoztak változást a politikai közhangulatban, az ügy érdemben nem befolyásolta a pártpreferenciát, nem rontott a kormánypárt helyzetén és nem javított az ellenzék pozícióján. A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett március 28. és április 1. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.