Közélet

Vádat emeltek Szilvásy Györgyék ellen

Vádat emeltek Szilvásy Györgyék ellen

2010. december 9., csütörtök
Vádat emeltek Szilvásy Györgyék ellen

Személyes adattal visszaélés miatt a Központi Nyomozó Ügyészség vádat emelt négy politikus - Szilvásy György, Tóth Károly, Dávid Ibolya és Herényi Károly - ellen a lehallgatási botrányként elhíresült ügyben - tette közzé az index.hu.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt vádat emelt a Központi Nyomozó Ügyészség a volt titokminiszterrel,

Szilvásy Györggyel

és három volt országgyűlési képviselővel,

Dávid Ibolyával, Herényi Károllyal

és

Tóth Károllyal

szemben december 3-án. A büntetőügy még 2008 szeptemberében kezdődött. A Központi Nyomozó Ügyészség közleménye szerint a volt titokminisztert egy rendbeli folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntettével vádolják. Az MSZP-s Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt alelnöke ellen a vád egy rendbeli hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés bűntette. Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét két rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével - amelyek közül az egyik bűncselekményt a vád szerint társtettesként követte el - , valamint egy rendbeli kényszerítés bűntettével vádolják. Herényi Károly ellen a vád egy rendbeli társtettesként elkövetett személyes adattal visszaélés vétsége. A lehallgatási botrányként elhíresült ügy az MDF 2008-as tisztújításáig vezethető vissza: ekkor mutatott be Dávid Ibolya egy hangfelvételt, amelyen állítólag az ellene szóló adatgyűjtésről van szó. Az ügyben hírbe hozták

Almássy Kornélt

, az MDF akkori egyik elnökjelöltjét, aki emiatt lépett vissza a jelöltségtől, illetve az UD Zrt.-t, amelyet a titkos adatgyűjtéssel hoztak kapcsolatba. A cégről azóta már bebizonyosodott, hogy nem volt közük a lehallgatásokhoz, ezért nemrég több kártérítési pert is indítottak. (Forrás:

index.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.