Közélet

Az ellenzék nem támogatja az alkotmánymódosítási javaslatokat

Az ellenzék nem támogatja az alkotmánymódosítási javaslatokat

2010. október 26., kedd
Az ellenzék nem támogatja az alkotmánymódosítási javaslatokat

Az ellenzék nem támogatja a Lázár János által kezdeményezett törvénymódosításokat. Mint ahogy korábban már közzétettük, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata szerint az Alkotmánybíróságról (AB) szóló törvény és az alkotmány is megváltozna, mely értelmében szűkülne az AB hatásköre, valamint kibővülne azon területek köre, amelyekről nem lehet országos népszavazást tartani.

Szekeres Imre

szocialista országgyűlési képviselő szerint a Fidesz legújabb alkotmánymódosítási javaslata kapcsán nem az a kérdés, hogy az MSZP hogyan folytatja a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak eltérítése miatt indított népszavazási kezdeményezését, hanem az, hogy a Fidesz miért fél ennyire az érintett 3,5 millió embertől. A politikus elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot. A Fidesz álljon ki és vívja meg az igazát, ezt hívják népszavazásnak és demokráciának - jelentette ki Szekeres Imre.

Volner János

, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a különadót érintő alkotmánybírósági döntésre válaszoló fideszes reakció nem meglepő és nem is elegáns. Véleménye szerint az alkotmány egy olyan egyetemes alapértékeket megjelenítő jogi normát jelent, "amihez nem illik ötpercenként hozzányúlni", nem illik aktuálpolitikai céloknak alárendelni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz eddig már hét alkalommal módosított alkotmányt. "Az alkotmánymódosítások gyakorlata a parlamenten belül már-már egy zoknicsere gyakoriságát idézi" – fogalmazott a jobbikos képviselő.

Schiffer András

kezdeményezi a párt választmányánál és frakciójánál, hogy vonuljanak ki az alkotmány-előkészítési folyamatból. Az LMP képviselőcsoportjának a vezetője szerint a keddi alkotmánymódosítási javaslataival a Fidesz átlépett egy határt. "Ezt a módszert

Nurszultan Nazarbajev

is meg fogja irigyelni Kazahsztánban" - fogalmazott. Példátlannak nevezte, hogy a Fidesz a neki nem tetsző alkotmánybírósági döntésre így reagál, és akkor nyúl bele az alapvető alkotmányos rendszabályokba, amikor a parlamenti pártok éppen egy alkotmányozási folyamat kellős közepén vannak. További részleteket

a HVG honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.