Közélet

Szűkülhet az Alkotmánybíróság hatásköre

Szűkülhet az Alkotmánybíróság hatásköre

2010. október 26., kedd
Szűkülhet az Alkotmánybíróság hatásköre

Az Alkotmányt és az Alkotmánybíróságról (AB) szóló törvényt is módosítaná a Fidesz. Ennek értelmében az AB nem gyakorolhat majd sem előzetes, sem utólagos normakontrollt azon törvények felett, melyekben az alkotmány rendelkezése szerint nem tartható népszavazás.

A javaslatokat

Lázár János

frakcióvezető nyújtotta be a parlamentnek, a módosításokról két héten belül, soron kívül szavazhat az Országgyűlés – olvasható a

hírTv honlapján

. Ha elfogadják a változásokat, az Alkotmánybíróság a költségvetési tételekről, az adókról, az illetékekről és a vámokról sem hozhatna határozatot. Az Alkotmányban pedig kibővülne azon területek köre, amelyekről nem lehet országos népszavazást tartani. A frakcióvezető megerősítette: ebbe a körbe tartoznának a járulékok is, így a módosítások után az Alkotmánybíróság nem hozhatna döntést a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket illető, hétfőn elfogadott törvényről sem, illetve nem lehetne kiírni az MSZP által kezdeményezett népszavazást sem ebben a témában. Lázár János azt is bejelentette: a módosítások után a kormány változatlan formában beterjeszti a végkielégítések különadójáról szóló jogszabályt. A frakcióvezető szerint ennek alkotmánybírósági elutasítása egyértelműen azt bizonyítja, hogy a mai alaptörvény nem képes az emberek életviszonyait szabályozni. (Forrás: hírTv)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.