Közélet

Beck Gábor: Cirkusz van, kenyér nincs

Beck Gábor: Cirkusz van, kenyér nincs

2010. augusztus 13., péntek
Beck Gábor: Cirkusz van, kenyér nincs
Munkahelyteremtő és megtérülő beruházásokra van szüksége Szegednek a Zöld Baloldal szerint. A párt teljes körű nyilvánosságot ígér a polgároknak, s elutasítja az MSZP-vel való együttműködést, hiszen úgy véli, a szocialisták nem képviselik a baloldali értékeket. A Zöld Baloldal mind a húsz szegedi körzetben állít jelöltet, a polgármesteri posztért pedig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatóját, Balogh Tibort indítja.

A Zöld Baloldal készen áll az önkormányzati választásra, megvan a húsz képviselőjelöltje és polgármesterjelöltje is Szegeden. Kompenzációs listájukat

Beck Zoltán

jelenlegi önkormányzati képviselő vezeti – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t

Beck Gábor

városi elnök. A politikus elmondta: az új választási törvény paragrafusaihoz alkalmazkodva, az eredményes szereplés érdekében három kisebb helyi szerveződés állt össze: a Zöld Baloldal, a Szociáldemokrata Párt (történelmi SZDP) és a Független Kisgazdapárt, s ezek közös néven (Zöld Baloldal) mérettetik majd meg magukat. „Ezt nem azt jelenti, hogy a szervezetek egymás politikájába avatkoznának, a szegedi közös minimum mentén dolgozunk. Az hozott bennünket össze, hogy nagyon nem értünk egyet az elmúlt húsz, azon belül pedig az utóbbi nyolc esztendő történéseivel. Komoly bázissal és lelkesedéssel készülünk a kopogtatócédula-gyűjtésre. Szeretnénk, ha valamennyi körzetben sikerülne indulnunk, s polgármesterjelöltünk,

Balogh Tibor

filozófus-pszichológus, egyetemi oktató is ringbe szállhatna az ősszel. Jelöltjeink hiteles, valóban a körzetért dolgozó, az emberek között élő személyiségek” – folytatta Beck Gábor.

Dilettáns ötletparádé helyett józan ésszel meghozott döntéseket!

Mit értenek szegedi közös minimum alatt az összefogásban részt vevők? – faggattuk az elnököt. „Ugyanúgy vélekedünk arról, melyek a legfőbb problémák, melyek gúzsba kötötték Szegedet az elmúlt húsz, illetve nyolc esztendőben. Hadd kezdjem úgy: a politikai vezetésnek végre le kellene szállnia a földre, s a józan ész mentén olyan döntéseket hoznia, melyek a többség számára elfogadhatóak. Látványberuházások helyett például munkahelyteremtő, ráadásul fenntartható, megtérülő projektekre van szüksége a városnak. Nem arról van szó, ne fejlődjön Szeged, az mindenkinek közös érdeke, de kérdem én: ki finanszírozza majd a következő tíz-húsz évben a Napfényfürdőt? A közlekedés is neuralgikus pont: a fejlesztés legyen átgondolt, átlátható, ne átgondolatlan, némely esetekben dilettánsok által ötletparádéként összehozott koncepció! Egy bicikliút nem abból áll, hogy az autóútra csíkot festünk, és elszámoljuk a pályázati támogatást. Aztán nem kérdés, hogy a helyi vállalkozásokat helyzetbe kell hozni, nem az ország másik feléből vállalkozókat idecsődíteni” – sorolta.

Botka és az MSZP nem baloldali

A Zöld Baloldal egyetért a civilekkel: az élhetetlen belváros rendbetétele fontos és sürgető feladat. Ami pedig Szeged mediterrán jellegét illeti, a párt szerint súlyos félreértés alakult ki: nem attól lenne mediterrán ez a város, hogy lépten-nyomon bömbölő rendezvénybe kell botlani. A lakosság éjszakai nyugalmának biztosítását éppen ezért szükségesnek tartják. „Úgy látjuk, a régi jó receptet csak félig sikerült alkalmazni az utóbbi években, hiszen bár cirkuszt adtak a szegedieknek, kenyeret nem” – fogalmazott Beck Gábor. További célkitűzésük – nem utolsósorban a Mars tér ügyének negatív példájára rámutatva –, hogy a városvezetés a komolyabb döntések, beruházások előtt kérdezze ki a lakosság véleményét, biztosítja a teljes körű nyilvánosságot. A zöld gondolkodás jegyében növelnék a zöldfelületeket, sürgetik az allergén kanadai nyárfák cseréjét, s újra visszaadnák a Tiszát a horgászoknak. „Most azt látjuk, hogy a Tisza-part luxusjachtok motorcsónakterepe, miközben tudjuk, hogy a legnagyobb civil szervezet idehaza a horgászoké, mely 400 ezer fős. Nem arra gondolok, hogy nem lehet kijelölni olyan szakaszt, ahol szabad jet-skizni és motorcsónakázni, de aki nem ott teszi, azt büntessék meg a rendőrök. Emellett síkra szállunk a Tisza-part és az árterek rendbetételéért” – árulta el. Beck Gábor végül elmondta: az MSZP-t jelen állapotában nem tartják baloldali pártnak, így sem a szocialistákat, sem polgármesterjelöltjüket, Botka Lászlót nem támogatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.