Kultúra

Thealter, vagy amit (nem) akartok

Thealter, vagy amit (nem) akartok

2010. július 17., szombat
Thealter, vagy amit (nem) akartok

Csőd szélén 96 színház?

Jubilál a Thealter, az elmúlt húsz év leggazdagabb fesztiválját rendezik meg, így ígéri a program, a Thealter International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója mára a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nemzetközi viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült fesztiváljává vált – léte azonban – mint a péntek esti megnyitón kiderült – bizonytalanná vált. Sárga színű papírokon állt a felhívás, hogy a jeggyel a fesztivált szervező MASZK-ot (Magyarországi Alternatív Színházi Központ) is támogatja egyben a nagyérdemű. „Elképzelhető, hogy az utolsó Thealter fesztiválon vagyunk, az is elképzelhető, hogy a nézők a maguk szavazatával, ami a jegyvásárlás, megmenthetik a MASZK Egyesületet és még azt a 95 színházat, amelyik jelenleg csődbe ment” – fogalmazott a fesztivál megnyitóján Balog József, a MASZK Egyesület elnöke és művészeti vezetője.

A 6-os kategória

Az előadó-művészeti törvényben foglaltak alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – amelyhez a kultúra is tartozik – által kiírt pályázattal, a számukra létrehozott alapból tudják fedezni az úgynevezett 6-os kategóriába regisztrált színházak a működésüket. „Ezt a pályázatot kiírták, a kuratórium elbírálta, az előadó-művészeti törvényben az új szabályozás szerint létrehozott művészeti tanács a kategóriát miniszter elé terjesztette öt hete, június 7-én, és azóta hivatalosan nem történt semmi, a miniszter nem írta alá ezt a működési pénzt. Több mint ezer ember, a magyar táncszínházi élet kilencven százaléka ebbe a kategóriába esik” – mondta el Balog József. A 6-os kategóriába tartozik sok más mellett művészek Bozsik Yvettől Goda Gáborig, Markó Iván, a Közép-Európa Táncszínház, a Flórián Műhely, a Merlin Színház, vagy Szegedet nézve: a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Pinceszínház, a Focus Műhely, a Metanoia Artopédia és a MASZK Egyesület is. A döntésről még nem kaptak értesítést. Így eldönthették, hogy megrendezik a huszadik Thealtert mínusz kilenc millió forintból, vagy nem rendezik meg, akkor mínusz ötmillió a mérleg, hiszen az eddig elnyert támogatásokat akkor vissza kell fizetni – tudtuk meg a megnyitón.

Színház-e a színház?

„A fesztivál van, elsősorban azért, mert magunknak, a közönségnek, kitartó támogatóinknak, a szponzorainknak és természetesen Tolnai Ottónak tartozunk vele” – összegzett Balog József. „A kőszínházakban kialakult, elhallott vélemények alapján amit mi csinálunk, az ’lila’, csalunk az elszámolásokkal, nincsenek fizető nézőink, nem tudjuk bebizonyítani a létjogosultságunkat” – mondta a MASZK elnöke, majd hozzátette: az elmúlt 19 évben egyetlen számlával sem buktak meg, egyetlen egy olyan munkájuk nem volt, amit ne fejeztek volna be. „Ki gondolja azt, hogy a kortárs művészek, a fiatal, a progresszív, vagy éppen a középkorú, vagy például az ’öreg’ Markó Iván nem képviseli Magyarországot, mikor külföldön játszanak?” – tette fel a kérdést Balog. „Ki képzeli azt, hogy az Urbán András Társulat, vagy az Aradi Kamaraszínház nem színház?”

Fókuszban Tolnai Világlexikona

Az idei nemzetközi színházi fesztivál a „Tolnai Világlexikona” alcímet viseli, a programsorozatot ugyanis egyrészt a 70 éves vajdasági író-költő, Tolnai Ottó munkásságát állítja középpontba, másrészt visszapillant a fesztivál elmúlt húsz évére, de természetesen új előadókat is bemutat. Az Ekisfeszt keretében fiatal, középiskolás-egyetemista színházi csoportok is fellépnek majd, kísérőprogramként pedig szabadtéri produkciók, irodalmi programok és kiállítások is szerepelnek a fesztiválkínálatban. A „Tolnai Világlexikona” koncepció keretében Tolnai Ottó írásait számos társulat használja új előadása kiindulópontjául, így például a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata, Góbi Rita csapata, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai, a pécsi JESZ, Döbrei Dénes-Lajkó Félix kettőse. Itt lesz a világhírű Derevo társulata - San Francisco-i fellépése után és az Edinburgh Fringe Festival előtt - Szegeden is bemutatja legújabb előadását! Szintén friss előadással érkezik a „hazai favorit” Pintér Béla és Társulata és a Bozsik Yvett Társulat, valamint az utóbbi években sikerrel bemutatkozó Aradi Kamaraszínház is – hangzik a programkínálat, részletek a www.thealter.hu -n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.