Gasztro

Tartsunk böjtöt káposztával!

Tartsunk böjtöt káposztával!

2010. március 18., csütörtök
Tartsunk böjtöt káposztával!
Legutóbbi „Böjttel az egészségért” című írásunkban megismerkedhettek Olvasóink a böjt tisztító erejével, annak egészségügyi hatásaival. Felsoroltuk azon szabályokat is, melyet minden böjtölőnek érdemes betartani ahhoz, hogy sikeresen megtisztuljon mind teste, mind szelleme. De mit sem ér az elmélet gyakorlat nélkül! Minden dolgozónak évente több nap szabadság jár – adjunk hát testünknek is heti egy szabadnapot! Amit ajánlunk, az egy húsmentes, diétás savanyúkáposzta-nap. Miért éppen ezt választottuk a sok közül? Mert orvosok, természetgyógyászok, a rák ellen küzdő alapítványok egybehangzó véleménye szerint nem csupán sokat eszünk, hanem rosszul is. Túl sok húst fogyasztunk, kevés nyers zöldséget, gyümölcsöt. Táplálkozásunk rostban szegény. A savanyú káposzta számos pozitív hatásához kétség nem fér. Köztudottan „a gyomor és belek seprűjeként” ismert: a benne lévő tejsavbaktériumok erősítik bélflóránkat, s ezáltal megsemmisülnek a bennünk lévő rothasztó baktériumok, tisztul emésztőrendszerünk. A hosszú téli időszak legjobb vitamin- és ásványianyag-forrása, akár nyersen, feldolgozva, vagy a levét fogyasztjuk. Javítja az agy teljesítőképességét, erősíti az idegeket, serkenti a vérképzést. Csonterősítő, koleszterinszint-szabályozó hatása mellett erősíti a szívizmot és immunrendszerünket. Fontos! A savanyú káposztát mindig frissen vásároljuk, és ne főzzük, ne is mossuk a kúra során, különben kárba vesznek az értékes tejsavbaktériumok. A dobozos savanyú káposzta sterilizált, nem tartalmaz élő kultúrát! A káposztanap heti étrendbe történő egyszeri beiktatása nem jelent majd sanyargatást a „bélpoklosoknak” sem, hiszen ehetünk, jóllakhatunk anélkül, hogy terhelnénk szervezetünket. A kérdés már csak az: mindezt hogyan? Íme étrendajánlónk a savanyúkáposzta-naphoz.

Reggeli: Mézes-gyümölcsös müzli

Hozzávalók:- 10dkg zabpehely - 1 evőkanál méz - 1,5 dl tej - friss gyümölcsök - 1 teáskanál olaj - olajos magvak - aszalt gyümölcsök Elkészítés: A zabpelyhet kb. 5 percig mézben, olajban és vízben időnként kevergetve pirítjuk. Egy tányérra helyezzük a meleg gabonát, majd ráöntjük a tejet és a magvakat. 2 percig így pihentetjük. Illik hozzá minden friss gyümölcs, bátran keverjünk hozzá többfélét is.

Tízórai: 1 pohár nyers savanyúkáposzta-lé

Ebéd: Gyümölcsös savanyúkáposzta-tál

- 25 dkg savanyú káposzta - 1 db friss ananász - 2 mandarin - 1 marék meggy (mirelit is lehet) - pár szem aszalt szilva - 1 kiskanál cukor Az ananászt felkockázzuk, a mandarint gerezdekre bontjuk. Összevegyítjük a gyümölcsöket egy nagy salátás tálban a savanyú káposztával, és erősen összekeverjük a cukorral. Ezután hűtőbe tesszük kis időre, hogy az ízek még inkább összeérjenek. Tálaláskor megszórjuk a meggyel és aszalt szilvával.

Uzsonna: 1 pohár nyers savanyúkáposzta-lé

Vacsora: Mazsolás savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók:- 15 dkg savanyú káposzta - 2 alma - 2 evőkanál mazsola - 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj Elkészítés: A savanyú káposztát apróra vágjuk, az almát megmossuk, magházát kivesszük, felszeleteljük, és hozzákeverjük a savanyú káposztához, meglocsoljuk az olajjal, salátástálra tesszük és tetejét gazdagon megszórjuk mazsolával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.