/

Parancs: napi egy narancs!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Antioxidáns vegyületeket tartalmaz, daganatgátló hatással bír, mikrobaölő, koleszterincsökkentő, oldja a vesekövet és elősegíti az emésztést… Csak néhány példa azon számos gyógyhatás közül, mely mind benne van, ebben a kerek „egészségbomba” gyümölcsben.
Ráadásul annak ellenére, hogy hosszú utat tesz meg, míg eljut hozzánk, manapság már egész évben kapható. Emellett facsart leve is rendkívül egészséges és frissítő. Még a narancshéját is előszeretettel fogyaszthatjuk édességként elkészítve. Téli időszakban pedig, amikor más hazai gyümölcsök vitamintartalma csökken, a narancs különösen az egészség kimeríthetetlen forrása. Ezért együk, süssük-főzzük, facsarjuk és kandírozzuk kedvünkre!

Narancsos pulykamell

Hozzávalók:

– 60-80 dkg pulykamell
– 10 dkg füstölt szalonna
– só
– bors
– 5 dkg vaj
– 1 kanál liszt
– 2 narancs
– fél citrom
– cukor
– 2 dl húsleves

Elkészítés:

no images were found

A pulykamell szeleteket szalonnával megtűzdeljük, meghintjük fűszersóval, majd kevés vajon megsütjük. A visszamaradt vajon kevés lisztet pirítunk, ráöntjük a húslevest. A levest besűrítjük, beleöntjük a citromlevet, és egy narancs levét, jól átforraljuk. A hússzeleteket ezután meglocsoljuk a mártással, narancsszeletekkel díszítjük és mazsolás rizzsel kínáljuk.

Narancslekvár

Hozzávalók:

– 2 kg vékony héjú narancs
– 40 dkg cukor

Elkészítés:

no images were found

A narancsokat alaposan megmossuk és egy lábasba téve annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje őket. Forró vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, újra vizet öntünk rá, melyben ismét 20 percig főzzük. Ezt a műveletet harmadszor is elvégezzük, majd a gyümölcsöket kivéve, a főzővizet félretesszük. A már megpuhult narancsokat héjastól vékony cikkelyekre szeleteljük (krumplinyomóval vagy turmixszal tovább is pürésíthetjük). Az így kapott pürét lábasba tesszük, majd 40 dkg cukrot és 1 l főzővizet adunk hozzá. A lekvárt gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A még forró narancslekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni.

Narancstorta – sütés nélkül

Hozzávalók:

– 1 kg narancs
– 4 doboz (100 g-os) babapiskóta
– 6 tojássárgája
– 1 cs. vaníliás cukor
– 0,5 l tej
– 0,5 l tejszín
– 6 ek. cukor
– 3 kk. porcukor
– 2 dkg zselatin
– narancslé

Elkészítés:

no images were found

Először elkészítjük a torta krémjét. 6 db tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukorral és 6 kanál cukorral jól kikeverjük. Ehhez lassan hozzáadjuk a fél liter felforralt tejet, és visszatéve a tűzre, addig keverjük, amíg „vastagodni” kezd. (Vigyázzunk, nehogy összemenjen.) A krémet kicsit forraljuk, és rögtön levesszük a tűzről. A zselatint 1 dl langyos vízben feloldjuk, és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni, és a krémhez öntjük. Többszöri keveréssel hagyjuk az így kapott töltelék krémet kihűlni. Addig felverjük a fél liter tejszínt a 3 kávéskanál porcukorral. Ha a krém kihűlt, ezt is összekeverjük vele.
Egy 3 literes lábast vagy tortaformát megnedvesített nejlonnal kibélelünk. A forma aljára és oldalára egy sor vékonyra felszeletelt narancsot teszünk. Erre kerül egy sor narancslébe mártott piskóta és a krém egy negyed része. Ezt ismételjük még kétszer, majd az így összeállított tortánkat hűtőszekrénybe tesszük másnapig, hogy könnyen lehessen majd szeletelni. Tálaláskor a lábast felfordítjuk, tortatálcára tesszük, és levesszük a nejlont. Tejszínhabbal a tetején fogyasztjuk.

Narancstea

Hozzávalók:

– 1 l fekete tea
– 4 db narancs
– ízlés szerint cukor, citrom

Elkészítés:

no images were found

Egy liter jó erős fekete teát főzünk, ízlés szerint megcukrozzuk. 4 nagyobb narancs levét kicsavarjuk és megszűrve hozzáadjuk a teához. Citromkarikákat teszünk a bögrékbe és ráöntjük a narancsteát. Forrón vagy akár hidegen is fogyasztható remek gyümölcsös italt kapunk.






Narancshéjas mézespogácsa

Hozzávalók:

– 30 dkg méz
– 80 dkg liszt
– 1 tojás
– 1 dkg szalalkáli
– őrölt fahéj
– őrölt szegfűszeg
– 3 tojássárgája
– 18 dkg porcukor
– ánizs
– 1 dkg reszelt narancshéj
– 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

no images were found

Felforraljunk 2,5 dl vizet, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, kihűtjük, majd beleszórjuk a szalalkálit. A tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a fűszereket és a reszelt narancshéjat. Felöntjük a sziruppal, hozzáadagoljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, majd 6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk, és kerek formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól 2 cm-re. A sütő 240 fokra hevítjük, és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és készre sütjük. Még forrón megkenjük egy cukrozott felvert tojással, majd kihűlve (de melegen is nagyon jó ízű) fogyasztjuk.

Előző sztori

Kettős mércét alkalmaz az MSZP a korrupciós ügyekben

Következő sztori

Ittas sofőröket és kerékpárosokat fogtak a rendőrök Hódmezővásárhelyen