Gasztro

Parancs: napi egy narancs!

Parancs: napi egy narancs!

2010. február 14., vasárnap
Parancs: napi egy narancs!
Antioxidáns vegyületeket tartalmaz, daganatgátló hatással bír, mikrobaölő, koleszterincsökkentő, oldja a vesekövet és elősegíti az emésztést… Csak néhány példa azon számos gyógyhatás közül, mely mind benne van, ebben a kerek „egészségbomba” gyümölcsben. Ráadásul annak ellenére, hogy hosszú utat tesz meg, míg eljut hozzánk, manapság már egész évben kapható. Emellett facsart leve is rendkívül egészséges és frissítő. Még a narancshéját is előszeretettel fogyaszthatjuk édességként elkészítve. Téli időszakban pedig, amikor más hazai gyümölcsök vitamintartalma csökken, a narancs különösen az egészség kimeríthetetlen forrása. Ezért együk, süssük-főzzük, facsarjuk és kandírozzuk kedvünkre!

Narancsos pulykamell

Hozzávalók:

- 60-80 dkg pulykamell - 10 dkg füstölt szalonna - só - bors - 5 dkg vaj - 1 kanál liszt - 2 narancs - fél citrom - cukor - 2 dl húsleves

Elkészítés:A pulykamell szeleteket szalonnával megtűzdeljük, meghintjük fűszersóval, majd kevés vajon megsütjük. A visszamaradt vajon kevés lisztet pirítunk, ráöntjük a húslevest. A levest besűrítjük, beleöntjük a citromlevet, és egy narancs levét, jól átforraljuk. A hússzeleteket ezután meglocsoljuk a mártással, narancsszeletekkel díszítjük és mazsolás rizzsel kínáljuk.

Narancslekvár

Hozzávalók:

- 2 kg vékony héjú narancs - 40 dkg cukor

Elkészítés:A narancsokat alaposan megmossuk és egy lábasba téve annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje őket. Forró vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, újra vizet öntünk rá, melyben ismét 20 percig főzzük. Ezt a műveletet harmadszor is elvégezzük, majd a gyümölcsöket kivéve, a főzővizet félretesszük. A már megpuhult narancsokat héjastól vékony cikkelyekre szeleteljük (krumplinyomóval vagy turmixszal tovább is pürésíthetjük). Az így kapott pürét lábasba tesszük, majd 40 dkg cukrot és 1 l főzővizet adunk hozzá. A lekvárt gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A még forró narancslekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni.

Narancstorta – sütés nélkül

Hozzávalók:

- 1 kg narancs - 4 doboz (100 g-os) babapiskóta - 6 tojássárgája - 1 cs. vaníliás cukor - 0,5 l tej - 0,5 l tejszín - 6 ek. cukor - 3 kk. porcukor - 2 dkg zselatin - narancslé

Elkészítés:Először elkészítjük a torta krémjét. 6 db tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukorral és 6 kanál cukorral jól kikeverjük. Ehhez lassan hozzáadjuk a fél liter felforralt tejet, és visszatéve a tűzre, addig keverjük, amíg „vastagodni” kezd. (Vigyázzunk, nehogy összemenjen.) A krémet kicsit forraljuk, és rögtön levesszük a tűzről. A zselatint 1 dl langyos vízben feloldjuk, és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni, és a krémhez öntjük. Többszöri keveréssel hagyjuk az így kapott töltelék krémet kihűlni. Addig felverjük a fél liter tejszínt a 3 kávéskanál porcukorral. Ha a krém kihűlt, ezt is összekeverjük vele. Egy 3 literes lábast vagy tortaformát megnedvesített nejlonnal kibélelünk. A forma aljára és oldalára egy sor vékonyra felszeletelt narancsot teszünk. Erre kerül egy sor narancslébe mártott piskóta és a krém egy negyed része. Ezt ismételjük még kétszer, majd az így összeállított tortánkat hűtőszekrénybe tesszük másnapig, hogy könnyen lehessen majd szeletelni. Tálaláskor a lábast felfordítjuk, tortatálcára tesszük, és levesszük a nejlont. Tejszínhabbal a tetején fogyasztjuk.

Narancstea

Hozzávalók:

- 1 l fekete tea - 4 db narancs - ízlés szerint cukor, citrom

Elkészítés:Egy liter jó erős fekete teát főzünk, ízlés szerint megcukrozzuk. 4 nagyobb narancs levét kicsavarjuk és megszűrve hozzáadjuk a teához. Citromkarikákat teszünk a bögrékbe és ráöntjük a narancsteát. Forrón vagy akár hidegen is fogyasztható remek gyümölcsös italt kapunk.

Narancshéjas mézespogácsa

Hozzávalók:

- 30 dkg méz - 80 dkg liszt - 1 tojás - 1 dkg szalalkáli - őrölt fahéj - őrölt szegfűszeg - 3 tojássárgája - 18 dkg porcukor - ánizs - 1 dkg reszelt narancshéj - 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:Felforraljunk 2,5 dl vizet, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, kihűtjük, majd beleszórjuk a szalalkálit. A tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a fűszereket és a reszelt narancshéjat. Felöntjük a sziruppal, hozzáadagoljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, majd 6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk, és kerek formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól 2 cm-re. A sütő 240 fokra hevítjük, és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és készre sütjük. Még forrón megkenjük egy cukrozott felvert tojással, majd kihűlve (de melegen is nagyon jó ízű) fogyasztjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.