Színház: Orfeusszal indul az évad

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhazA tavalyi sikeres produkciók továbbjátszása mellett három premierrel, Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjével, Gogol Háztűznéző című vígjátékával és Puccini Bohémélet című operájával kezdi az új évadot a Szegedi Nemzeti Színház.

“Igyekszünk a közönséggel a kapcsolatot minél több szálon felvenni, a számunkra fontos célcsoportokat – mint például az operabarátok – külön is szeretnénk megszólítani, valamint célunk, hogy felkeltsük a fiatalok színház iránti érdeklődését” – kezdte Gyüdi Sándor direktor a keddi sajtótájékoztatót. Szeptember 28-án az MTA Művészeti Bizottságán belül megalakult Színház Munkabizottsággal vitadélutánt szerveznek középiskolai magyartanárok számára, melynek középpontjában az a kérdés áll, hogy mit akar kínálni a színház, és mit várnak a középiskolai tanárok – a délutánt a színház oldaláról Bodolay Géza főrendező, a tanárok részéről Árpás Károly vezeti. Idén a Lions Club támogatásával a színház jutalombérletet biztosít a közép- és általános iskolás tanároknak, mellyel csaknem minden előadást meg lehet tekinteni olyan rendszerben, mely az el nem adott jegyeket hasznosítja. Ezeket a tanárok úgy is felhasználhatják, hogy egy-egy alkalommal valamelyik kiváló diákjukat jutalmazzák meg vele.
Az Orfeusz az alvilágban a Magyarországon rendszeresen játszott bécsi vagy német operettekkel szemben francia mű, amely mindent kigúnyol, mindent megmutat a másik oldalról is, s amiben semmi sem szent – mondta Iglódi István rendező a szeptemberi októberi programról tartott keddi sajtótájékoztatón. Hozzátéve: így a mű képes az emberi kapcsolatok tágabb és mélyebb ábrázolására.
A pénteken bemutatandó darab címszerepét László Boldizsár és Bakos-Kiss Gábor alakítja, Eurydikét pedig Kónya Krisztina és Bucsi Annamária játssza.
A prózai tagozat Gogol Háztűznéző című vígjátékával indítja az évadot október 9-én, a darabot Bodolay Géza – egy korábbi komáromi bemutatóhoz készült – fordításában láthatja majd a közönség. Az előadást Juronics Tamás rendezi, aki néhány éve már Kecskeméten is színpadra állította a művet, mely több mint kéttucatnyi előadását a közönség akkor élvezte és szerette.
PucciniPál Tamás rendező megfogalmazása szerint a nyomorról és az emberi felelősségről szóló – operáját, a Bohéméletet október 30-án mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. Az olaszul előadott műben Rodolfo, a költő szerepében László Boldizsárral és Boncsér Gergellyel találkozhat majd a közönség, Mimit pedig Kónya Krisztina és Pasztircsák Polina alakítja, akinek ez lesz az első magyarországi színpadi fellépése.
Az előadások mellett október 13-án a színház különleges programokkal várja a Szegeden tanuló több mint harmincezer egyetemistát. Ezen a napon “idegenvezető” kalauzolásával az érdeklődők bepillanthatnak a kulisszák mögé, megismerhetik a műhelytitkokat, egyetemi oktatók, rendezők és közreműködők ajánlják majd a közönség figyelmébe az évad egy-egy bemutatóját, s még egy Guinness-rekordot is igyekeznek majd fölállítani.

Előző sztori

„Újrókusi délutánok”: Szőlő és lágykenyér

Default thumbnail
Következő sztori

Barlay atya előadása a megyeházán

Legutóbbi hasonló cikkek