Közélet

Ismét kérdés: kié a kőbárány?

Ismét kérdés: kié a kőbárány?

2009. augusztus 18., kedd
Ismét kérdés: kié a kőbárány?
Augusztus 20-án a szegedi városi ünnepség központi eseménye a kiskundorozsmai Kőbárány Kút felavatása és megszentelése lesz. Úgy tűnik, az ötletadó és a kivitelezésben is sokat segítő civilek ismét háttérbe szorultak, a rendezvényt ugyanis valamiért a városvezetés sikereként tüntette fel a Szegedi Tükör legutóbbi száma. Amint ifj. Szilágyi Árpádtól megtudtuk, a most felavatandó dorozsmai kőbárány története évekkel ezelőtt kezdődött. 2004 novemberében a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kezdeményezésére avatták fel Dorozsma történetírójának, Sztriha Kálmán esperes-plébánosnak a plébánia falán elhelyezett emléktábláját. Az ünnepséget követő Közéleti Kávéház beszélgetésén v. Szilágyi Árpád vetette fel, hogy a régi idők vitáját – kié is a város legrégibb építészeti emléke: Szegedé vagy Dorozsmáé – elsimítandó, készítsenek ebbe a városrészbe is egy másolatot a Kőtárban található eredetiről, ahogyan a Dömötör-toronyba is készült egy. Az ötletet nyilvánosan bejelentették, majd a Móra Ferenc Múzeum igazgatójától megkapott engedély alapján a másolatot 2005 áprilisára el is készítette Barta András szobrászművész.

Akad-e méltó helye?

Az elkészült kőbárányt ünnepélyes keretek között átadták a dorozsmai részönkormányzat ülésén – azzal a feltétellel, hogy csak akkor adják véglegesen Dorozsmának a művet, ha a városrészben méltó helyet biztosítanak számára. Még az év húsvétján a templomban is bemutatták, majd a városvédők kezdeményezésére lakossági fórumot is tartottak a kérdésről, de úgy tűnt, nem volt valódi érdeklődés és igény a dorozsmaiak részéről a kőbárány ügye iránt.

A város is felkarolta...

A másolat így azóta a művész műtermében feküdt körülbelül egy évvel ezelőttig, míg ismét előtérbe került a kőbárány elhelyezésének kérdése Hajdú Géza, a helyi művelődési ház igazgatójának szorgalmazására. „Hirtelen mindenkinek fontos lett, de ez most a javára vált az ügynek. A város kitett magáért, azt hiszem, így kellene, hogy menjenek a dolgok minden téren” - fogalmazott ifj. Szilágyi Árpád. Az önkormányzat eredeti elképzelése szerint a dorozsmai községháza elé akartak egy díszkutat készíttetni, de Szilágyiék javaslatát elfogadva inkább mégis a templom mellvédjébe kerül a faragvány. A Kőbárány Kút tervezésének és kialakításának számos területén segítette a munkát a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, a városháza hivatalos (PR-) lapjában a témával foglalkozó cikkből valamiért mégis kifelejtették őket. Remélhetőleg az ünnepi beszédben legalább megérdemelnek néhány méltató szót...

Ünnepi rendezvények Dorozsmán

Augusztus 19-én este fél 8-tól a kecskeméti színház művészei az István, a király című rockoperából adnak elő részleteket, majd tűzvarázs show és utcabál várja a vendégeket. Augusztus 20-án délelőtt 9-től ünnepi szentmise és az új kenyér megáldása lesz a római katolikus templomban, majd 10-től a templom melletti Szent János téren díszünnepség kezdődik. A Dísz téren Barta András szobrászművész alkotását, a Kőbárány Kutat Botka László polgármester avatja fel és Kiss Imre általános püspöki helynök szenteli fel. Közreműködnek: az Egyesített Egyházi Kórus, a Kiskundorozsmai Székivirág Népdalkör, a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar. A dorozsmai programok 11 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarában folytatódnak, ahol közreműködnek: Vajda Júlia, Andrejcsik István operaénekesek, Nagy Imre Erik karnagy, Akropolis Táncszínház, Kurina Irén, Lévay László, Gyuris Imre nótaénekesek, Báder Béla és zenekara.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.