Szegeden drágul a távhő, a parkolás és a tömegközlekedés

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 1-jén átlagosan 3,31 százalékkal emelkedik a távhő ára Szegeden; az áfaemelés miatt a csongrádi megyeszékhelyen többet kell fizetni majd a parkolásért és a tömegközlekedésért – döntött pénteken a Tisza-parti város közgyűlése.

A fűtési hődíj 6,95 százalékkal, a használati melegvíz hődíja pedig 7,13 százalékkal emelkedik Szegeden, miközben a fizetendő alapdíj nem változik. Ez a hőszolgáltatás forgalmi adójának 18 százalékra történő csökkenésével együtt egy átlagos méretű és hőfelhasználású lakás esetében 3,31 százalékkal emeli a költségeket.
Botka László (MSZP) polgármester a vita során kifejtette, 2010 elejétől – a gázárak és a forintárfolyam változásának és hőszolgáltatás áfájának további mérséklése függvényében – jelentősebb mértékű hődíj-csökkenésre nyílhat lehetőség.
A normál áfa-kulcs 5 százalékpontos emelése miatt a parkolás is drágul a Tisza-parti városban. A legdrágább övezetben az egyórás parkolójegy 340 helyett 355 forintba kerül majd, a napi parkolószelvény ára pedig 1.295 forint lesz augusztus 1-jétől. Szintén az áfaváltozás miatt emelkednek a tömegközlekedési jegyek és bérletek árai. A vonaljegy augusztustól 240-ről 250 forintra drágul, a havi bérletért 5370 helyet 5620 forintot kérnek majd, a kedvezményes bérlet pedig 2290 helyet 2500 forint lesz. Januártól újra drágul a szegedi tömegközlekedés a 270 lesz a vonaljegy, a havibérlet 5920, kedvezményes bérlet pedig 2710 forint lesz.

A pénteki közgyűlésről részletes beszámolóval holnap délelőtt jelentkezünk.

Előző sztori

Kis város nagy focicsodája

Következő sztori

Szombat-vasárnap: Gyerünk a moziba be!