Közélet

Szegeden drágul a távhő, a parkolás és a tömegközlekedés

Szegeden drágul a távhő, a parkolás és a tömegközlekedés

2009. június 26., péntek
Szegeden drágul a távhő, a parkolás és a tömegközlekedés

Augusztus 1-jén átlagosan 3,31 százalékkal emelkedik a távhő ára Szegeden; az áfaemelés miatt a csongrádi megyeszékhelyen többet kell fizetni majd a parkolásért és a tömegközlekedésért - döntött pénteken a Tisza-parti város közgyűlése.

A fűtési hődíj 6,95 százalékkal, a használati melegvíz hődíja pedig 7,13 százalékkal emelkedik Szegeden, miközben a fizetendő alapdíj nem változik. Ez a hőszolgáltatás forgalmi adójának 18 százalékra történő csökkenésével együtt egy átlagos méretű és hőfelhasználású lakás esetében 3,31 százalékkal emeli a költségeket.

Botka László

(MSZP) polgármester a vita során kifejtette, 2010 elejétől - a gázárak és a forintárfolyam változásának és hőszolgáltatás áfájának további mérséklése függvényében - jelentősebb mértékű hődíj-csökkenésre nyílhat lehetőség. A normál áfa-kulcs 5 százalékpontos emelése miatt a parkolás is drágul a Tisza-parti városban. A legdrágább övezetben az egyórás parkolójegy 340 helyett 355 forintba kerül majd, a napi parkolószelvény ára pedig 1.295 forint lesz augusztus 1-jétől. Szintén az áfaváltozás miatt emelkednek a tömegközlekedési jegyek és bérletek árai. A vonaljegy augusztustól 240-ről 250 forintra drágul, a havi bérletért 5370 helyet 5620 forintot kérnek majd, a kedvezményes bérlet pedig 2290 helyet 2500 forint lesz. Januártól újra drágul a szegedi tömegközlekedés a 270 lesz a vonaljegy, a havibérlet 5920, kedvezményes bérlet pedig 2710 forint lesz.

A pénteki közgyűlésről részletes beszámolóval holnap délelőtt jelentkezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.