Fagyilkolás a Rókusi körúton

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fenti címmel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Kalmár Ferenc és Péter Szilveszter önkormányzati képviselő a Rókusi körúton, ahol ma hajnalban hozzákezdtek a 2-es villamos vonalának kialakításához szükséges szakaszon az út menti fák kivágásához. A képviselők szerint a munkálatokról nem tájékoztatták a környéken élőket, a fák kivágása pusztán anyagi indokok alapján zajlik.

A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója nevében felháborítónak és a Rókusi körút mellett élők semmibe vételének minősítette a fák kivágása ellen a két képviselő. Kifejtették, hogy nem a 2-es villamos és a szegedi tömegközlekedés fejlesztése ellen emelik fel a szavukat, hanem a fák kivágásának tényét tartják botrányosnak és ez ellen tiltakoznak határozottan.

Kalmár Ferenc elmondta, hogy egy közelben élő lakos, Szili István hallotta meg, amikor már fél hatkor elkezdték a fák kivágását. Az idősebb úr lakásából lerohant, de a munkát végzőkkel nem tudott beszélni, mivel nem az önkormányzat dolgozói, hanem egy ismeretlen cég alkalmazottai voltak, akik nem álltak szóba vele. A járdát a gyalogosok távoltartása érdekében körülvették szalagokkal, de az elkerített területen álló kisebb fák védelmében nem tettek semmit, úgyhogy eleinte azokra zuhantak rá a levágott ágak. Szili István hiába tiltakozott ez ellen, azzal küldték el a favágók, hogy hagyja őket dolgozni.

„Nemcsak néhány emberről van szó, hanem a Levegő Munkacsoport által gyűjtött 600 aláírás tulajdonosáról, akiket így semmibe vett az önkormányzat” – adott hangot elégedetlenségének Kalmár. – „Az emberek nem számítanak, csak a pénz és a különböző érdekcsoportok diktálnak itt is, akárcsak országosan.”

Egy rügyező faággal a kezében Péter Szilveszter úgy fogalmazott, hogy nagyhét kezdetén inkább egy barkát kellene tartania, ehelyett „a húsvéti készület szent csendjét motoros fűrészek zaja törte meg és egy hét múlva ezek a fák számára nem következik a feltámadás”. A képviselő közölte, hogy a polgármester állításai ellenére a környékbeli lakosokkal nem egyeztettek sem a villamos-fejlesztéssel, sem a mostani munkálatok megkezdésével kapcsolatban, mert szerinte a városvezetés a lakosság ellenvéleményétől tartott. Csak a pénteki közgyűlés előtt jelentette be Botka László polgármester, hogy a Bajnai Gordon Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági minisztertől kapott információk alapján Szeged elnyerte a szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt támogatását. „Ezután pedig nem kellett tovább várniuk, hétfő délelőtt gyorsan ki is vágták a fákat, így állítva kész helyzet elé a környék lakóit” – összegzett Péter Szilveszter.

Default thumbnail
Előző sztori

Baka István esszépályázat - felhívás

Default thumbnail
Következő sztori

Ifjúsági néptáncfesztivál kezdődött Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek