Gyurcsány mindenkivel tárgyalna

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elnökségi ülés után – a zoom.hu beszámolója szerint – a még hivatalban lévő miniszterelnök, úgy nyilatkozott, hogy a stabil kormánytöbbség megteremtése érdekében minden parlamenti párttal tárgyalásokat kezdeményez majd. Az MSZP delegációját Gyurcsány, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök alkotja.

Az új kabinet hivatalba lépéséig Gyurcsány Ferenc a jelenlegi teljes hatáskörrel rendelkezik, nem csupán ügyvezető – írja a zoom.hu. Ahogy ismert, a konstruktív bizalmatlansági indítványt április 6-án nyújtják be, a parlament pedig április 14-én szavaz róla. A kormány addig is javaslatokat készít elő és terjeszt be, “az új kormány ugyanis nem kezdhet üres fiókokkal”. Mint Gyurcsány elmondta, az ő dolga segíteni, hogy utódja tehesse a dolgát. Egyszersmind arra biztatta, hogy átfogóan alakítsa át a jelenlegi kormányt, amelyet feltehetően nem pártpolitikus vezet majd, legalábbis ezt mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke az elnökségi ülés után, hozzátéve: így biztosítható a széles többség. Reagálásában a Fidesz szóvivője viszont újból megerősítette: pártja nem tárgyal az új kormányról, hanem benyújtja az Országgyűlésnek a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatát. A legnagyobb ellenzéki párt egyébként hétfőn és kedden tárgyal a kialakult helyzetről. Más portálok az SZDSZ-el kapcsolatban pedig arról írtak, hogy a liberálisok nem lépnek koalícióra az MSZP-vel, de hajlandóak tárgyalni az új miniszterelnök személyéről. Az MDF részéről Dávid Ibolya azt javasolta, hogy az ellenzéki pártok fogjanak össze, és állítsanak közös jelöltet.

A zoom.hu cikke itt olvasható.

Előző sztori

Sporthétvége: LEN-kupa-döntős a Beton – fotógaléria!

Következő sztori

Gyurcsány Ferenc BUKDÁCSOLKODÁSÁRÓL