Egyenként ellenőrizték a magyar delegációt a román határőrök

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szokásos eljárástól eltérően a Sólyom Lászlót szállító gépkocsikonvoj határátlépésekor a román határőrök egyenként ellenőrizték a delegáció tagjainak útleveleit, még a köztársasági elnökét is – adta hírül a Krónika. A Köztársasági Elnöki Hivatal szóvivője szerint gond nem volt a határátlépéssel, a magánszemélyek határátlépésénél szokásos eljárást alkalmazták, a román határőrök még Sólyom Lászlótól is külön kérték az útlevelet.

Hasonló esetekben gyorsított eljárással alig pár percet tart a határátlépés, mivel az útleveleket összegyűjtve vizsgálják át. Az utazási okmányok egyenként való igénylése mindössze a magánszemélyek esetében szokásos. A határátkelő parancsnoka nem kívánt nyilatkozni, a román hírügynökségek tudni vélik azonban, hogy Bukarest, Sólyom autonómia-párti kijelentéseitől tart, ezért a sorozatos kellemetlenkedés. Hiszen, mint ismeretes, a magyar államfő vasárnap repülővel utazott volna a csíkszeredai március 15-i ünnepségekre, a román hatóságok azonban visszavonták a korábban kiállított és a marosvásárhelyi reptérre érvényes leszállási engedélyt. Ezt megelőzően Magyarország bukaresti nagykövetével is közölték: eltanácsolják látogatásától a magyar elnököt – írja a Krónika, amely egy másik cikkében arról számol be, hogy Sólyom barátságtalan gesztusként értékeli a történteket.

Az első cikk a www.kronika.ro oldalon itt olvasható.

Default thumbnail
Előző sztori

Korrupciógyanú: Megint nyúlják a romák pénzét

Következő sztori

Tévelygések végjátéka, avagy nemzetiszínház Bodolay-módra

Legutóbbi hasonló cikkek