Egyetem

Iskolát neveztek el Gregor József operaénekesről Szegeden

Iskolát neveztek el Gregor József operaénekesről Szegeden

2008. augusztus 29., péntek
Iskolát neveztek el Gregor József operaénekesről Szegeden

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

Gregor József operaénekes, Szeged egykori díszpolgárának nevét viseli péntektől egy általános iskola a csongrádi megyeszékhelyen.

Gregor József

Szegeden, szellemi szülővárosában kezdte pályafutását, és itt is fejezte be azt 2006-ban - mondta

Takács Mária

, az operaénekes özvegye a korábban Fő Fasori Általános Iskolának hívott intézmény névadó ünnepségén. Hozzátette: Gregor József munkássága jó példa arra, hogy egy Szeged méretű városból is el lehet érni a világhírig, ehhez azonban tehetségre, szorgalomra és rengeteg lemondásra is szükség volt. Az ünnepségen - melyen részt vett Gregor József özvegye mellett az operaénekes lánya,

Gregor Bernadett

is - felavatták

Borbély Zsolt

szegedi festőművésznek az operaénekesről készített portréját. A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta volt tagja. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester,

Vaszy Viktor

irányítása alatt. Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-től a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári tagozatát kapta. Gregor Józsefet 2006. október 27-én, 66 éves korában érte a halál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.