Iskolát neveztek el Gregor József operaénekesről Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

Gregor József operaénekes, Szeged egykori díszpolgárának nevét viseli péntektől egy általános iskola a csongrádi megyeszékhelyen.

Gregor József Szegeden, szellemi szülővárosában kezdte pályafutását, és itt is fejezte be azt 2006-ban – mondta Takács Mária, az operaénekes özvegye a korábban Fő Fasori Általános Iskolának hívott intézmény névadó ünnepségén. Hozzátette: Gregor József munkássága jó példa arra, hogy egy Szeged méretű városból is el lehet érni a világhírig, ehhez azonban tehetségre, szorgalomra és rengeteg lemondásra is szükség volt.
Az ünnepségen – melyen részt vett Gregor József özvegye mellett az operaénekes lánya, Gregor Bernadett is – felavatták Borbély Zsolt szegedi festőművésznek az operaénekesről készített portréját.
A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta volt tagja. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt.
Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-től a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.
Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári tagozatát kapta.
Gregor Józsefet 2006. október 27-én, 66 éves korában érte a halál.

Előző sztori

Páratlan bibliai műkincskiállítás a Móra-múzeumban

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: az első győzelem a célja a Volánnak

Legutóbbi hasonló cikkek