Közélet

Három ország diákjai nyaralnak együtt Szegeden

Három ország diákjai nyaralnak együtt Szegeden

2008. július 7., hétfő
Három ország diákjai nyaralnak együtt Szegeden

Fotók: Gémes Sándor - SZEGEDma

Három országból huszonnyolc diák tölt együtt egy hetet hétfőtől Szegeden, a Kulturális Háromszög Táborban - tájékoztatta a szervező újszegedi Rendezvényház igazgatója az MTI-t.

A gyermekeket hétfőn Magyar Anna (képünkön), a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte.

Molnár Csaba

elmondta: hét Csongrád megyei, hét romániai és hét vajdasági középiskolás, valamint néhány hátrányos helyzetű, gyermekotthonban élő magyarországi diák vesz részt a programban, amit a Csongrád megyei Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogat. A rendezvény kapcsolódik a kultúrák közti párbeszéd európai évének programjához, azon belül a szegedi Hetek Csoportja vállalásához. Csongrád megyét a szentesi Rigó Alajos Általános Iskola Szakiskola, Gyermekotthon, illetve Maroslele, Csongrád, Ruzsa, Kövegy diákjai képviselik. A határon túli fiatalok a vajdasági Szabadkáról, Zentáról, Zomborról, illetve a romániai Aradról és Temesvárról érkeztek. A szervező közlése szerint a tábor elsődleges célja a közösségi tudat erősítése, a történelmi örökség megismertetése, a Kárpát-medencére és Csongrád megyére vonatkozó ismeretek elmélyítése, továbbá a dél-alföldi régió, a Vajdaság, Erdély és a Partium sokszínű kultúrájának összekapcsolása. A táborozóknak bemutatják Szeged és Csongrád megye nevezetességeit, a diákok eltöltenek egy napot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, alkalmuk lesz megismerkedni a rovásírás titkaival. Emellett táncházba mennek, megtekintenek egy előadást a Szegedi Nemzeti Színházban, és különféle sportokban próbálhatják ki ügyességüket. Molnár Csaba elmondta: hagyományteremtő rendezvényről van szó, amit jövőre szeretnének ismét megrendezni. Ha arra lehetőség nyílik, akár a határon túlra is szerveznek majd kirándulásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.