Élsporttámogatás: az összeg nő, a kör nem bővül

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 150 millió a legjobbaknak – aki kimarad, lemarad…

Fotók: Gémes Sándor

A kiemelt szegedi sportegyesületek újabb három évre szóló finanszírozásáról dönt pénteken a közgyűlés. Ha a képviselők támogatják az előterjesztést, az eddig is komoly városi támogatásban részesülő klubok megtarthatják státuszukat, sőt, 2009. január 1-jétől még több pénzhez juthatnak. Bár többen szerettek volna hozzájutni a stabil és nyugodt működést megalapozó önkormányzati forrásokhoz, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a támogatottak száma 2011-ig nem változik. A prémiumrendszeren viszont szigorítás várható, azaz nem éri meg rontani a kivívott helyezéseken.

A közgyűlés Kohári Nándor (Fidesz) vezette ifjúsági és sportbizottsága ülésének egyéb napirendi pontjai mellett ma tárgyalta a szegedi élcsapatok újabb három esztendőre vonatkozó kiemelt támogatásáról szóló előterjesztést. Mint ismeretes, a városatyák még 2005-ben döntöttek a kiemelkedő országos és nemzetközi eredményeket elérő helyi élsportegyesületeknek nyújtandó megemelt összegű, hároméves finanszírozásáról, a támogatási időszak 2005. július 1-jétől 2008. június 30-áig tartott.

Biztosított tízmilliók

Pénteken a képviselők újabb három évvel hosszabbíthatják meg az együttműködést. A 2009. január 1-jétől 2011. december 31-éig szóló pénzügyi segítség feltételéül azt szabta az önkormányzat, hogy az érintett egyesületek a főszponzorokkal is hasonló módon, legalább három évre szóló szerződéssel állapodjanak meg.

Mivel a támogatott együttesek, klubok az elmúlt három esztendőben a város várakozásainak megfelelően szerepeltek (felső képünkön a világ- és Európa-bajnoki címet is nyerő szegedi kenus, Vajda Attila), a továbbikban is számíthatnak annak kiemelt figyelmére. A legjobban a Pick kézisei járnak, őket a kajak-kenusok és az evezősök, majd a férfivízilabdások és a női kosarasok követik, végül a tekecsapat zárja a sort. A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy a Tisza Volán SC Hivatásos Kézilabda Szakosztály 60 millió, a Szegedi Vízilabda Egylet 25 millió, a Szeviép-Szeged Kosárlabda Sport Kft. 25 millió forint, a Szegedi Vízisport Egyesület 30 millió, míg a Szegedi Tekézők Egyesülete 9 millió forintra számíthat az önkormányzattól 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben pedig ezek az összegek a mindenkori infláció követésével emelkednek.

A szerződés nem vonatkozik az idei év hátralévő hat hónapjára: erre az időszakra a kézisek közel 27 milliót, a vízilabdások és a kosaras hölgyek 10 milliót, a kajak-kenusok és evezősök mintegy 13,5 milliót, míg a tekések valamivel több mint 4 millió forintot kasszíroznak.

Visszalépni tilos!

Az ifjúsági és sportbizottság (alsó képünkön a testület tagjai) a több szegedi egyesületet tömörítő, tanácsadó szerepkörű városi sporttanács elnöke, Kónya Sándor javaslatára egyhangúlag úgy döntött, hogy nem biztosít viszont prémiumot a kiemelt élcsapatoknak, ha korábbi eredményeikhez képest visszaesést mutatnak. Így nem részesülhetnek eredményességi jutalomban a kézilabdások, ha csak harmadik helyen végeznek a kupában vagy a bajnokságban, a vízilabdások és a női kosarasok, ha a negyedik pozíciónál hátrébb fejezik be a bajnoki szezont.

A vízisportosoknak viszont az összes feltételnek (kajak-kenuban: felnőtt-ob-n megszerzett minimum 10 dobogós helyezés, minimum 3 versenyző a felnőttválogatott keretében, felnőtt-vb-n vagy Eb-n megszerzett minimum 3 dobogós helyezés, minimum versenyző az 5 utánpótlás-válogatott keretében, utánpótlás-vb-n vagy Eb-n megszerzett 3 dobogós helyezés; evezésben: felnőtt-vb-n vagy Eb-n megszerzett 1 darab 1-9. helyezés, minimum 1 versenyző a felnőttválogatott keretében) meg kell felelniük az évi 5 millió forintos prémiumhoz.

A kör bezárult

A SZEGEDma.hu értesülései szerint több nagy múltú szegedi sportág feltörekvő csapata is szeretett volna a város kiemelt támogatásában részesülni, mely megalapozhatta volna számukra az előrelépést, az elithez való visszazárkózást a következő években. A legkomolyabbak az SZTE-Szedeák férfikosarasainak (13. helyen zártak újoncként az NB I/B-ben) és a HPQ Szeged férfiröplabdásainak (feljutottak az Extraligába, s ott a 7. helyet szerezték meg) szándékai voltak. Mindkét sportágnak széles utánpótlásbázisa és nagy szurkolói tábora van a Tisza partján. Emlékezetes, a röplabdások zsúfolt lelátók előtt bajnokságot nyertek nem is oly rég, de a kosarasok NB I-es meccsein is rendre megtelt az újszegedi sportcsarnok.

Az önkormányzat azonban kitart amellett, hogy előbb a bajnoki dobogó az első osztályban, a nemzetközi szereplés (önerőből vagy szponzori segítséggel), utána a pénz. 2011 végéig nincs tehát belépés az elitklubba.

Előző sztori

Folk-híd – nemzetközi néptáncfesztivál Szegeden

Következő sztori

Főpróbát tartott a vezetés és az ellenzék