Bulvár

Poharakkal hívja fel a figyelmet a rendőrség a biztonságos fesztiválozásra

Poharakkal hívja fel a figyelmet a rendőrség a biztonságos fesztiválozásra

2015. augusztus 24., hétfő
Poharakkal hívja fel a figyelmet a rendőrség a biztonságos fesztiválozásra
szin_sajttaj04_gs

Zárható poharakat osztogatnak a rendőrség munkatársai a SZIN-en. Az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás kiemelt veszély a fesztiválokon.

Korábban megírtuk

, megkezdődött a Partfürdőn a hatnapos könnyűzenei fesztivál. A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közös erővel hívja fel a figyelmet, tegyenek a fesztiválozók a saját biztonságos szórakozásukért, figyeljenek egymásra. „A fesztivál érdeke, hogy egy biztonságos, nyugodt, mindenki által szerethető rendezvényt csináljunk” – mondta

Popovits Richárd

, a SZIN főszervezője. Kiemelte, hogy a rendőr-főkapitányságéhoz hasonló ötlet korábban még nem került bevezetésre. Fontos, hogy a fesztivál ne csak az alkoholról, hanem a koncertekről, a Civil Faluról és más eseményekről is szóljon.

M. Toronykőy Márta

alezredes, a főkapitányság bűnmegelőzési főosztályának vezetőjétől megtudtuk, pár hónappal ezelőtt együtt leülve született meg az ötlet. Olyan megoldást kívántak találni, amely nem kijelent vagy felszólít, hanem a rendőrség részéről segítséget nyújt a biztonságos szórakozáshoz. „A fedélnek az a célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét, mindenképp kezeljék zártan a poharukat” – nyilatkozta. Három decis űrtartalma egyben a mértékletességre is hangsúlyt helyez.

szin_sajttaj05_gs

„A te poharad. A te életed. Vigyázz rá!” – olvasható a poháron. Egy szintén rajta található kis rajzocska a sátrazó fiataloknak szól, hiszen egy hasonló méretű rendezvényen gyakran fordulnak elő vagyon elleni bűncselekmények. A kép alatt az általános segélyhívó, a 112 száma olvasható, „Hívd, ha bajban vagy” – tanácsolja, ha az elővigyázatosság már kevés volt. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, még ki sem csomagoltak a bejáratnál, de a fiatalok már vittek volna a poharakból. A nagy népszerűség ellenére nem fog elfogyni idő előtt a dobozka, a több ezer elkészült darabból hétvégére is jutni fog. Az alkohol és a különböző kábítószerek fogyasztása nem kívánt egészségügyi kockázatokat jelent” – hívta fel a figyelmet

Baráti Levente

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakorvosa. „Szomorú trend a villámivás, amely nagyon rövid idő alatt, nagyon sok alkohol elfogyasztását jelenti. Ez esetben a helyszínen borzasztó részegséget, rosszabb esetben viszont detoxikálóban zajló ellátást jelent” – mondta a rendőrorvos a fiatalok félresikerült bulijairól. Baráti újból ráirányította a figyelmet a zárt pohárra, hiszen nem kívánt kábítószereket fogyaszthat az óvatlan vendég. Azt tanácsolta, mindig figyeljünk a poharunkra, csak régről ismert barátokra bízzuk, új, frissen megismert társaságra ne, nehogy kifosztás vagy szexuális bűncselekmény áldozatává váljunk. Intő jel lehet, az elfogyasztott alkoholmennyiségnél erősebb részegség és az, ha valaki megpróbálja kiszakítani az áldozatot a társaságából.

szin_sajttaj06_gs

„A rendőrség bűn- és baleset-megelőzési osztályainak tevékenységét nagyon pozitívan fogadják a fiatalok, lehetőség nyílik a közvetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére” – nyilatkozta lapunknak M. Toronykőy Márta. Úgy tapasztalta, a tinédzserek felkészültek, ismerik az internet, a kábítószerek veszélyeit. „A feladatunk az, hogy felhívjuk a figyelmet, előfordulhatnak különböző vagyon elleni bűncselekmények: ellophatják pénztárcánkat, mobiltelefonunkat. Ugyan jelentősen nem ugranak meg a statisztikai adatok a SZIN alatt, azonban minden hasonló időszakban bizonyos cselekmények száma megnőhet” – mondta a rendőrtiszt. A rendőrség készült játékokkal, hozott drog és részeg szemüveget, amelyekkel megtapasztalhatóak, hogy milyen hatással vannak szervezetünkre, ha fogyasztunk belőlük. A poharakon felül teszteket, társasjátékokat, szórólapokat is hoztak, örömmel várják a fiatalokat programjaikra. M. Toronykőy Márta azt tanácsolja, ha valaki mobiltelefont, személyi iratokat talál, vigye be a Párizsi körút 22-24. szám alá a rendőr-főkapitányságra, de ha szükséges, itt a helyszínen is segítenek a kollégái.

"A te poharad. A te életed. Vigyázz rá!" - zárható poharakat osztogatnak a rendőrség munkatársai a SZIN-en. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=561947

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.