Sport

Kosárlabda: sokba kerülhet a Szedeáknak súlyos pécsi veresége

Kosárlabda: sokba kerülhet a Szedeáknak súlyos pécsi veresége

2017. április 25., kedd
Kosárlabda: sokba kerülhet a Szedeáknak súlyos pécsi veresége
szedeak-pecs009kf

Több mint harminc ponttal kapott ki Pécsett a Naturtex-SZTE-Szedeák, ezzel nehéz helyzetbe került a play-offba jutást illetően.

Kecskeméten aratott győzelmét követően alig három nappal később már Pécsett volt jelenése a Naturtex-SZTE-Szedeáknak - a Baranya megyeiek a középszakaszban mind a három meccsüket megnyerték hazai közönség előtt, és egy győzelemnyi távolságra voltak a play-offba kerüléstől. A centerek játszották a főszerepet az első percekben, Ismet Sejfic és Nenad Sulovic felváltva voltak eredményesek, az egálról végül Juhos Levente hármasa mozdította el az állást, ezzel 11-8-ra vezetett a Szedeák. Andrija Ciric kettő plusz egyes, majd Juhos újabb kosara után is néggyel vezetett a Szeged, ám a Pécs a negyed utolsó percében megszerezte az első tripláját, ezt Bíró Olivér jegyezte, így csak egy volt a különbség tíz perc után. A második negyedben Juhos újabb hármast jegyzett, ám 25-27-nél belehúzott a Pécs, amit Nikola Lazic időkérése sem tudott megállítani, így 10-0-t futottak alig két perc alatt. 40-36-nál még ugyan visszajött a Szedeák, de ezt megint négy pécsi pont követte - ráadásul a félidő utolsó eseményeként Supola Zoltán elsüllyesztett még egy truplát is - az utolsó két percben nem tudott pontot szerezni a Szedeák, ellenben a Pécs ismét tízet dobott, így megnyugtató, 14 pontos előnnyel várhatta a nagyszünetet. A fordulás után sem állt be nagy változás a játék képébe: a Szedeáknál nem ültek a kinti dobások, így hamar meglett a húszpontos pécsi fór is, teljesen uralta a meccset Csirke Ferenc együttese. Az utolsó negyedben valóságos csoda kellett volna a Szedeáktól, de igazán közel nem tudott felzárkózni riválisához a Naturtex, amely - a két csapat szegedi meccseihez hasonlóan - súlyos vereséget szenvedett, ezzel a sikerrel pedig a Pécs bejutott a legjobb nyolc közé. A Szedeáknak még nem veszett el a play-off, de nem csak a vereség, hanem annak mértéke miatt is bosszankodhatnak Marko Bolticék, mert amennyiben a nyolcadik helyért vívott csatában azonos mérleggel végezne a Kecskemét és a Szedeák, akkor (mivel a két csapat azonos mérleggel bír a középszakaszbeli két meccset tekintve) a középszakasz összes meccsének kosárkülönbsége a döntő, ebben pedig húsz ponttal jobban állt riválisához képest a Naturtex, így azonban ebben a mutatóban is jelentősen rontott ma a Szedeák. Mindez persze csak akkor számít, ha holnap a Kecskemét nyer a Kaposvár ellen, amellyel majd szombaton 19 órakor hazai pályán zárja a középszakaszt a Szedeák.

Ami a statisztikát illeti

A komolyabb különbség a hármasok jelentették ezen a napon: a Pécs kilenc hármast is elsüllyesztett 21 kísérletből, szemben a három sikeres szegedi triplával, amit 23 dobásból ért el a Szedeák. Mindössze öt büntetőt dobhatott a Naturtex, igaz, nem ezen múlt a mai meccs - a lepattanók tekintetében pedig egálra végzett a két csapat. Markáns különbség még az eladott labdákban mutatkozott, héttel több alkalommal adta rossz helyre a labdát a Szeged a Pécshez képest. Az egyénekre kitérve, a Szedeák legjobbja Andrija Ciric volt, aki nem állt messze a dupla-duplától, 37 perce során 9 pontot és 11 lepattanót szerzett, e mellett pedig volt két szerzett labdája és három gólpassza, valamint hat kiharcolt faultja, három beütött hibája mellett két eladott labdát írhattunk fel nála. Nem zárt rossz meccsen Nenad Sulovic sem, a center 29 perc alatt 14 pontig jutott, volt nyolc lepattanója, négy gólpassza és ugyanennyi eladott labdája. Juhos Levente volt a legeredményesebb szegedi, az erőcsatár 34 percet játszott, 18 pontja mellé négy lepattanót szállított. Marko Boltic 35 perc alatt 9 pontot szerzett, öt lepattanója mellett négy assziszttal és ugyanennyi eladott labdával zárt. A kezdőötös ötödik tagja, Ivan Lilov végigjátszotta a meccset, a bolgár 9 pontot szerzett, egy lepattanója és szerzett labdája, három eladott labdája és gólpassza volt, és a mezőny legtöbb, hét kiharcolt faultját hozta. A cserék közül Vágvölgyi Ákos 11 percet, Révész Ádám két percet, Bán Tibor pedig négy percet kapott, de pontot csak a pályán öt percet töltött Filipovics Márkó szerzett. A Pécsből kiemelkedett az amerikai Smith, aki 23 pontja mellé két lepattanót és három szerzett labdát hozott, valamint Supola Zoltán is remekül játszott, húsz pontja mellett három gólpasszt is felmutatott.

ONLINE
Pécs - Szedeák
93 : 61
(21-22, 29-14, 23-11, 20-14)

Férfi kosárlabda NB I/A, középszakasz, középház, 8. forduló

PVSK-Pannonpower - Naturtex-SZTE-Szedeák 93 - 61 (21-22, 29-14, 23-11, 20-14)

Pécs, Lauber Dezső sportcsarnok. Vezette: Benczur Tamás, Farkas Gábor, Török Róbert (Gencsev Plámen).

Pécs:

Nelson 4, SUPOLA 20/6, SMITH 23/9, Budimir 11/3, Sejfic 17. Csere: Halász 11/6, Bíró 3/3, Harazin -, Demeter 4, Antóni -, Bödör -, Krnjajski -.

Vezetőedző:

Csirke Ferenc.

Szedeák:

Boltic 9/3, Lilov 9, CIRIC 9, Juhos 18/6, Sulovic 14. Csere: Révész -, Filipovics 2, Bán -, Vágvölgyi -.

Vezetőedző:

Nikola Lazic.

Kipontozódott:

Boltic (39').

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 93-61 (21-22, 29-14, 23-11, 20-14)

40'

Ciric hármasa is lejön, végül Juhos kosara hozza vissza harmincra a Szedeákot, 91-61. Végül nem ússzuk meg harminc alatt, Demeter még egyet zsákolhat, így 93-61-re nyer a Pécs, és ezzel ott lesz a play-offban: a Szedeáknak viszont innentől nem csak a saját kezében van a sorsa.

39'

Sejfic középtávolija jó, ráadásul Bolticra még faultot is fújnak - a center bedobja a plusz egyet is, 91-57. Bödör áll be a Pécshez. Boltic a kosara után kipontozódik. Antóni kihagyja az ezért járó büntetőket.

38'

Demeter rögtön zsákol is egyet, 88-55. Ciric állhat a vonalra Bíró faultja után: mindkettőt bedobja, 88-57. Juhos és Ciric is blokkol, erre a védekezésre lett volna szükség korábban. Mindketten kihagynak egy-egy triplát is - sőt, Boltic támadólepattanója után Juhos sem tudja visszapöcizni.

37'

Juhos középtávolija, 86-55. Smithnek most nem jön a hármas, nem is baj, jó lenne minél "olcsóbban" megúszni ezt a meccset, már amennyiben ezt még meg lehet menteni. A korábbi szegedi, Demeter is beáll, akárcsak Antóni.

36'

Smith bedobja a harmadik trojkáját - a Szedeáknak összesen van ennyi, 83-53. Juhos beüti a negyedik hibáját, végül Halász is szerez egy triplát, 86-53.

35'

Ciric passza után Boltic egy kettessel, 80-53. Vágvölgyi állítja meg egy faulttal Halászt.

34'

Lilov harmincon belülre hozza a Szedeákot - nem mindegy, mennyivel kap ki a Szedeák, hiszen a kosárkülönbség is számíthat még, ha egyenlő mérleggel végez a Naturtex és a Kecskemét. Harazin oszt ki egy blokkot Bolticnak, majd Ciric eladja.

33'

Juhos sapkázza Smith-t, de az amerikainál marad - végül ő süllyeszti el a triplát, 80-47. Boltic egy tempóval, 80-49.

32'

Juhostól sem jó a trojka, nem úgy Supola tempója, 77-47 - harminc pont a különbség.

31'

Nem jó Smith, majd Ciric hármasa sem - utóbbit követően Lilov is próbálkozhat még, de a bolgárnak sem jön a hármas. Smith egy floaterrel, 75-47.

III. negyed 73-47 (21-22, 29-14, 23-11)

30'

Bíró rossz hármasa után elsőre Sulovicé a labda, de Harazin megszerzi azt. Nelson azonban rossz helyre adja, Lilovnak még van ideje egy távoli triplára, de nem jó - ez a negyed vége, csoda kellene az utolsó tíz percben a Szedeáktól.

29'

Sulovic kiosztását Budimir szerzi meg, aki végigmegy vele, 73-45. Lilov tempója sincs bent, de Sulovic szerzett labdája után a bolgár a ziccert nem rontja el, 73-47.

28'

Halász eldobja kintről, de Sulovicé a pattanó. Juhos éppen a triplán belülről, 71-45.

27'

Visszajön Boltic Bán helyett. Juhos faultja után Halász állhat a vonalra, ő nem ront, 70-42. Juhos rossz középtávolija után Nelson is büntetőzhet, de csak az elsőt dobja be, 71-42. Harazin faultja után Lilov büntetői, de csak a második jó, 71-43.

26'

Sulovic Lilov pattanóját szedi össze, majd be is ejti, 66-42. Sejfic büntetőzhet Sulovic faultja után, de kihagyja mindkettőt. Supola mehet ziccerig, 68-42.

25'

Sejfic hetedik kosara, 63-40. Sulovic vállal el egy trojkát, de rövid - nem úgy Smith-é, 66-40.

24'

Bán érkezik Boltic helyett. Éppen ő szed egy pattanót Budimir tempója után, de a triplája nem jó végül.

23'

Eladott labda itt is és ott is - ebből is a Pécs jön ki jobban, mert Budimir közelije beszédül, 59-40. Mi több, Supola szerzett labdája után ő ejti be - húsz pont fölé kúszik a különbség, egyelőre nem tud mit kezdeni a pécsi támadójátékkal a Szedeák, Nikola Lazic időt kér 61-40-nél.

22'

Lilov első faultja után büntetőzhet Nelson: csak az első jó, de inkább bement volna a második is, mert Sejfic szerzi meg a labdát, aki be is emeli azt, 53-40. Sőt, Sejfic a másik palánk alatt is aktív, Budimir mehet ziccerig, 55-40. Boltic eladott labdája után Smith zsákolhat, 57-40 - jól kezdődött, de végül nem tudja faragni a hátrányát a Szedeák.

21'

Sulovic középtávolijával indul a második félidő, 50-38. Nelson kettese után Boltic tépi le a labdát, Juhos pedig egy jó tempót dob, 50-40.

II. negyed 50-36 (21-22, 29-14)

20'

Boltic egy trojkával, de kiszédül - kellett volna. Főleg, hogy Halász beejti, 46-36 - és még Filipovicsnál faultot is fújnak. Jó Halász büntetője, 47-36. Lilov ziccere is lejön, Sulovic hiába szerzi meg a pattanót, Halász ellopja azt - sőt, még a nagyszünet előtti másodpercekben Supola egy triplát is bedobott, 50-36 - kétszer annyi pontot szerzett ebben a negyedben a Pécs, mint a Szedeák, amelynek védekezésén kell javítania a szünet után.

19'

Sulovic eldobja a trojkát, de picit rövid. Smith kosarával megint hatpontos a pécsi előny, 42-36. Lilov középtávolija lejön, ami után Nelson mehet ziccerig, 44-36 - ez könnyű kosár volt, időt kér ismét a Szedeák!

18'

Vágvölgyi áll be a Szedeákba. Bíró trojkája kimarad, Bolticé a pattanó. Vágvölgyi is elvállalja a hármast, de nincs bent.

18'

Ciric egy szép tempóval, 40-36. Időt kér a Pécs.

17'

Budimir a negyedik pécsi hármassal, 40-32. Sulovic újabb gólpassza után az érkező Filipovics ejti be, 40-34.

16'

Boltic felezi a különbséget egy triplával a sarokból, 35-32. Smith sajnos végigviszi, 37-32. Sulovic most nem tudja kiosztani, de nem is jó a kettese.

15'

Lilov töri meg a szegedi gólcsendet, 35-29. Budimir közelije lejön. Jön Filipovics a pályára, és visszaáll Sulovic is. Ciric szerzett labdája után hosszú Lilov hármasa, majd Sulovic szed egy támadópattanót, ami után Sejficre fújnak egy faultot.

14'

Bolticnak kevés helye van passzolni, inkább ráemeli, de nem jó a középtávoli. Smith kettese viszont jó, 35-27.

13'

Lilov trojkája szédül ki, majd Budimir tempója után az eddigi legnagyobb pécsi előny, 30-27. Révész ejtené be, de lejön a labdája, Haraziné a pattanó - Supola pedig bezúdít egy triplát, 33-27 - időt kér Nikola Lazic!

12'

JUHOS! A második hármasa, ő is tíztpontos már! 25-27! Supola is eldobja a hármast, de ez nem jó. Révész jön Sulovic helyett a Szedeákba. Halász is dob egy triplát, 28-27.

11'

Budimir nyitna egy triplával, de ez hosszú, viszont Harazin megszerzi a pattanót - Supola vissza is teszi, 23-22. Sulovic már tíz pontnál jár a horga után, 23-24. Supola egy tempóval, 25-24.

I. negyed 21-22

10'

Bíró szerzi az első pécsi triplát, pontos a sarokból, 21-22. Boltictól megszerzi Halász, azonban Ciric volt szemfüles, de hiába szerzi vissza, a triplája már nem jó - tíz perc után egy ponttal vezet a Szedeák!

9'

Nelson kettese jön le, Ciric már az ötödik lepattanójánál tart. Lilovnak nem jön a tripla, de Sulovicé a pattanó - Juhos pedig egy szép floaterrel befejezi, 18-22.

8'

Juhostól szerzi meg Supola, de Bíró középtávolija kiszédül. Lilovnak is megvannak az első pontjai, 18-20.

7'

Sejfic egyenlít, 16-16. Lilov tempója nem jó, de Juhos, ha másodjára is, de visszapöcizi, 16-18. Sejfic is szed egy támadópattanót, amit pontokra is vált, 18-18.

6'

Juhos triplája most rövid, de Ciricnek megvan a pattanó, aki be is ejti azt - sőt, még Smithnek egy fault is! Jó Ciric büntetője is, 12-16! Supola szedi össze Budimir pattanóját, és emeli vissza, 14-16.

5'

Smith most egyedül indul meg, 10-11. Sulovic negyedik dobása is pontos, 10-13. Juhos üt be egy faultot Supolának, aki bedobja mindkét büntetőjét, 12-13.

4'

Sejfic harmadik kosara, de érkezik rá a menetrendszerű Sulovic-válasz, 8-8. Smith is elenged egy távolit, de nem jó - nem úgy Juhosé, aki Sulovic kiosztása után szerzi a meccs első tripláját, 8-11!

3'

Juhos visszakapja a blokkot, Budimir osztja ki neki. Ciric üti be a meccs első faultját, Smith büntetőzhet: nem ront, mindkettő bent, 6-4. Ciric betörése után ismét egyenlít, 6-6 - majd Sejfic első rossz kísérlete a túloldalon,de Boltic hármasa sem a gyűrűben köt ki.

2'

Sejfic megint egy középtávolival, 4-2. Egyelőre a két center csatája, mert Sulovic válaszol, 4-4. Budimir eldobja kintről, de Ciricé a pattanó.

1'

Lilové az első szegedi kísérlet, de lejön a hármasa. Juhos egy szép védekezéssel, betakarja Supolát - majd Boltic találja meg Sulovicot a palánk alatt, aki kiegyenlít, 2-2.

1'

Az első támadást a hazaiak vezethetik, Sejfic tempójával pedig meg is szerzik a vezetést, 2-0.

17.52

- Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezd a Szedeák Pécsett: a szegedi keretben már ott van a betegségéből felgyógyult Wirth Ádám is, így ma - hosszú idő után - teljes csapattal állhat hadba Nikola Lazic együttese.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.