Sport

Evezős egyetemi világbajnokság Szegeden

Evezős egyetemi világbajnokság Szegeden

2009. április 9., csütörtök
Evezős egyetemi világbajnokság Szegeden

A Maty-éri olimpia központ vizén rendezik 2010. augusztus 13-15. között a XI. Egyetemi és Főiskolás Evezős Világbajnokságot. A Szegedi Tudományegyetem már 2007-ben bizonyította, hogy helyt áll felsőoktatási világverseny rendezőjeként, hiszen a 2006-os fallabda világbajnokság megszervezésében és lebonyolításban szinte tökéleteset alkotott - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Szabó József a Sportközpont vezetője.

„A legutóbbi világbajnokságot Szerbiában rendezték, ahol 27 ország 452 versenyzője evezett. Most közel 30 ország 450-500 versenyzőjére számítunk" - avatott be a részéletekbe a főiskolai docens. Arra a kérdésre, hogy a magyar válogatottat képviseli-e SZTE-s hallgató,

Szabó József

úgy felelt, hogy biztosat még nem tud mondani. A bő keretben készülnek SZTE-s diákok, és a tavalyi világversenyen a nyolcas hajóban három szegedi egyetemista is evezett, úgyhogy bizakodhatunk. A verseny történetére visszatérve megtudhattuk, hogy bizony a fallabda vb egy vizsgaverseny is volt 2006-ban, hiszen a lebonyolítás olyan visszhangot hagyott maga után, hogy Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) kezdeményezésére kérték fel egyetemünket egy evezős világverseny szervezésére is (igaz, ehhez kellett a Maty-éri Szegedi Olimpiai Centrum felújítása, ahol a meglévő hat pályát, nyolcra bővítették). Az előkészületek még a kezdeti szakaszban tartanak. „Először is sikerült egy pályázaton kiválasztani az esemény logóját. Most a költségtervezés van folyamatban - folytatta Szabó. „Becsléseink szerint a világbajnokság költségi 75-80 millióra forintra rúgnak. Első körben azon dolgozunk, hogy hol, és miként lehet faragni ebből a jelentős összegből. Mivel az egyetemi világbajnokságokat komoly nemzetközi figyelem kíséri, így öregbíti az ország, a város és az egyetem hírnevét is. Ezért mindenképpen fő támogatóként számítunk az SZTE, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a sportért felelős államtitkárságnak a támogatására. Ezen kívül a Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is segít majd. De nagyon szeretnénk több céget is megnyerni a sportversenynek. Emellett az SZTE számít 100-120 fős önkéntesre, akik a versenyek napján, a helyszínen, és a csaptok körül, kísérőként tevékenykednének. A Démász Szeged Vízisport Egyesület technikai és sportszakmai támogatást nyújthat majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.