Kultúra

Nagy Orsolya festménykiállítása a Somogyiban + FOTÓK

Nagy Orsolya festménykiállítása a Somogyiban + FOTÓK

2014. május 10., szombat
Nagy Orsolya festménykiállítása a Somogyiban + FOTÓK
IMG_9053

Az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár együttműködésének köszönhetően nemcsak a sport, a tudomány és a zene, hanem a művészet egy-egy tehetséges képviselője is bemutatkozhat a közönség előtt. Hagyományteremtés szándékával idén májusban immár harmadik éve nyílik lehetőség egy kiállítássorozat megrendezésére, amelynek keretein belül hétről hétre újabb képzőművészek munkáival találkozhatnak az érdeklődők. Május 8-án Nagy Orsolya festményeiből A nő másképp címmel nyílt kiállítás. Beszédet mondott Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

A tanítványát értő és szerető pedagógus képében

Jámborné Balogh Tünde

már 12 éves korában felfedezte a makói születésű

Nagy Orsolya

tehetségét, aki kézügyességét édesapjától örökölte. Bölcs tanára megtanította neki, hogyan kell az érzéseit agyagba formázni, majd útnak indította és irányt mutatott a számára. Az ő hatására kerámia szakon folytatta tanulmányait a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. 18 éves korában megnyíló legelső kiállításán mentora a következő szavakkal biztatta tanítványát álmai megvalósítására: „Repülj, kislányom! Az út a csillagokba visz!” Nagy Orsolya két évig Amszterdamban tanult és dolgozott, ahol érdeklődésének középpontjába immár a festészet került. Érzéseit, gondolatait leginkább a képzőművészetben tudja kifejezni, amely számára több mint pusztán hivatás, hiszen gyermekkori betegségéből kifolyólag olyan világot teremthetett maga köré, ahol önmaga lehet. Nagy hatással volt rá

Frida Kahlo

mexikói festőművész, akinek életét szintén megnehezítette gyermekkori betegsége, ám ennek ellenére rendkívüli akaraterőről tett tanúbizonyságot. Szókimondó és bátor nő képe bontakozott ki mind Kahlo, mind pedig Nagy Orsolya esetében, amely által sikeres és elismert művészekké válhattak.

IMG_9049

A nő másképp című kiállításon bemutatott, főként női aktokat ábrázoló képekből hihetetlen erő és expresszivitás sugárzik. A nő mint a művészet számára örök és kimeríthetetlen téma szimbólumként jelenik meg. Az aktok nemcsak a lélek meztelenségét ábrázolják, hanem a maguk természetességével és őszinteségével megjelenítik a szépséget, a termékenységet, a sebezhetőséget, az erotikát és a testiséget, valamint mélyen emberi érzéseket tükröznek. Nagy Orsolya szerint a nő akkor tud „másképp lenni”, ha egy olyan férfi van mellette, aki királynőnek látja őt, s általa kiszínesedik a világ körülötte. A fiatal művész sokoldalú tehetségét számos művészeti ágban megmutatta. Filmjei díjnyertesek, több novellája is megjelent. Emellett a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatója volt, valamint nemzetközi tanulmányokat is folytatott. Festményei a maguk szemérmességével megjelenítik az ember küzdelmeit, fájdalmait, és egyben az életbe vetett bizalmat és hitet is. Nagy Orsolya egyedisége abban rejlik, hogy nem másokat utánoz, hanem önmagából merít. A világra nyitott, széles látókörű fiatal lány virágokkal és csillagokkal ábrázolt istennői május 14-ig megtekinthetők a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Május 15-én pedig újabb tehetség mutatkozik be, ezúttal

Kovács Gyula András

grafikusművész személyében.

Hegedűs Réka és Tóth Edit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.