Közélet

Uniós költségvetés 2017 - a magyar néppárti képviselők célja a kohéziós források emelése, az agrárforrások megvédése

Uniós költségvetés 2017 - a magyar néppárti képviselők célja a kohéziós források emelése, az agrárforrások megvédése

2016. február 19., péntek
Uniós költségvetés 2017 - a magyar néppárti képviselők célja a kohéziós források emelése, az agrárforrások megvédése
europai_unio_zaszlo

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a mai napon elfogadta a 2017. évi uniós költségvetés összeállítását meghatározó irányvonalakat. Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság tagja kiemelte: „sikerült elérnünk, hogy az Európai Bizottság már a tervezés fázisában figyelembe vegye a kohéziós projektek felgyorsult kifizetési igényeit és a szükséges szintre emelje a forrásokat”.

Deutsch Tamás

fideszes képviselő módosító indítványainak többsége bekerült a szavazás során elfogadott kompromisszumos javaslatokba. Ennek köszönhetően a Költségvetési Bizottság megerősítette, hogy már a tervezés fázisában számolni kell a regionális fejlesztési programok felgyorsult tagállami végrehajtásával, és ezzel arányosan megfelelő szintre kell emelni a kohéziós forrásokat. Deutsch Tamás elmondta: „célunk, hogy az Európai Bizottság 2017-ben maradéktalanul kifizesse azokat a számlákat, amelyek a már megvalósult tagállami projektekkor keletkeztek”. A parlamenti bizottsági álláspont szerint a 2017. évi költségvetésben azt is biztosítani kell, hogy a migrációs válság kezelésére mozgósított forrásokat ne más, már működő EU-s programok kárára vonják el. Deutsch Tamás módosító indítványa a kohéziós és agrár pénzeket védi a migrációs krízis kezelésére szolgáló források meghatározásakor. Deutsch Tamás és

Erdős Norbert

javaslatára a Költségvetési Bizottság előterjesztésébe bekerült az iskolatej és iskolagyümölcs programok kiemelt fontossága. Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy a 2017. évi uniós költségvetésben hogyan emelhetők ezen programok finanszírozására fordítható uniós források. Háttér: A Költségvetési Bizottság előterjesztéséről az Európai Parlament a márciusi strasbourgi plenáris ülésén szavaz. Az Európai Bizottság az EP plenáris ülésén elfogadott prioritásokra támaszkodhat a költségvetési tervek elkészítésekor. Az Európai Bizottság ezt követően májusban terjeszti elő az Európai Parlament és a Tanács részére a 2017. évi uniós költségvetés tervezetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.