Orbán: az Európai Parlament megkezdte a “Soros-terv” végrehajtását

2017. október 20., péntek · 2 hozzászólás

Nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a “Soros-terv” végrehajtását azzal a jelentéssel, amelyet a képviselő-testület belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) fogadott el az uniós menekültügyi eljárásokat szabályozó dublini rendszer reformjáról – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után. Tovább »

Mikola István: az EU saját kezébe kívánja venni a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalását

2017. október 13., péntek · Hozzászólok

Komoly vitákra lehet számítani a szabadkereskedelmi megállapodások további tárgyalásai során, ugyanis az Európai Unió központosítani akarja, saját kezébe kívánja venni a megállapodások tárgyalását és ratifikálását – mondta Mikola István Brüsszelben, a kereskedelempolitikáért felelős miniszterek informális megbeszélését követően a közmédiának pénteken. Tovább »

Fazekas: nem szabad becsapni a fogyasztókat

2017. október 13., péntek · Hozzászólok

Nem szabad megkülönböztetni a vásárlókat, becsapni a fogyasztókat; felháborító, hogy azonos márkanév alatt máig eltérő termékek kerülnek forgalomba Európában – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken a pozsonyi várban, ahol uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői, illetve az összes uniós tagország képviselői és szakpolitikusok részvételével. Tovább »

Orbán: Schengent meg kell védeni (FRISSÜL)

2017. október 13., péntek · 2 hozzászólás

A schengeni megállapodás megvédésére, betartására szólította fel az Európai Unió (EU) intézményeit Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői, illetve az összes EU-s tagország képviselői és uniós szakpolitikusok részvételével. Tovább »

Navracsics: az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

Az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját, “a Soros-terv nem szerepel a bizottság munkatervében” – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos pénteken Budapesten. Tovább »

Szijjártó Péter: Magyarország követeli, hogy az EU megnyisson öt új csatlakozási tárgyalási fejezetet Szerbiával

2017. október 6., péntek · Hozzászólok

A kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia számos európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat, a nagyrabecsülés jeléül pedig Budapest nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idén megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokon – hangsúlyozta Szijjártó Péter pénteken Belgrádban, miután találkozott Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszterrel. Tovább »

Nógrádi György: Európa csendben a magyar példát követi

2017. szeptember 30., szombat · Hozzászólok

A biztonságpolitikai szakértő szerint lassan EU-ban is fontosabbá válik a biztonság kérdése. Úgy látja, más bevándorlási célterületek sokkal szigorúbban lépnek fel az illegális migráció ellen, mint az öreg kontinens. Nógrádi azt tapasztalja, hogy habár mindig kritizálják a nyugati politikusok Orbánt, mégis néhány hónappal később csendben az ő tanácsait követik. Tovább »

Európai Bizottság: legalább 50 ezer menekültet kellene befogadni az EU-ba a következő két évben

2017. szeptember 27., szerda · Egy hozzászólás

Új uniós áttelepítési rendszerre tett javaslatot az Európai Bizottság kedden, amely a következő két évben legalább 50 ezer különösen kiszolgáltatott, nemzet­közi védelemre szoruló ember áthelyezését biztosítja Európában. Tovább »

Kovács Zoltán: az EU büntetheti a Soros-tervet elutasító országokat

2017. szeptember 26., kedd · Hozzászólok

Az Európai Bizottság a rémisztgetésen, fenyegetésen és politikai zsaroláson túl konkrét büntetést is kilátásba helyezett azoknak az országoknak, amelyek nem hajlandóak részt venni a Soros-terv végrehajtásában – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Tovább »

Völner: Brüsszel a “Soros-terv” szerint halad

2017. szeptember 26., kedd · Hozzászólok

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának elmondása szerint Brüsszel a “Soros-terv” szerint halad, holott a milliárdos víziója szerinti kötelező betelepítési kvótáról szóló vita lassan “okafogyottá válik”, mert kedden lejár az azt előíró határozat hatálya. Tovább »

Eddig csak 236 ezer ukrán utazott vízummentesen az EU-ba az első három hónapban

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

A vízummentesség bevezetése óta eltelt három hónapban eddig mindössze 236 ezer ukrán élt a lehetőséggel, hogy ilyen könnyített módon utazhasson be az európai uniós országokba – derült ki kedden az EU ukrajnai külképviseletének sajtószolgálata által közzétett adatokból, amelyek azt mutatják, hogy az ukránok jelentős része még kiváltotta a vízumot. Tovább »

Lengyelország 50 millió euróval járul hozzá a migrációs válság kezeléséhez

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

Lengyelország újabb összeggel járul hozzá az Európai Uniót érő migrációs válság kezeléséhez, 50 millió eurót (mintegy 15 milliárd forintot) fizet be az Európai Beruházási Bank (EIB) erre szánt – a Közel-Kelet, az Észak-Afrika és a Nyugat-Balkán térségét érintő – alapjába – közölték kedden a lengyel pénzügyi tárca honlapján. Tovább »

Áder: az EU a világ szociális kiadásainak 40 százalékát fedezi

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

Míg az Európai Unió a világ népességének 7 százalékát adja, a GDP-jének pedig a 23 százalékát, addig a globális szociális kiadások közel 40 százalékát ez a közösség költi el – mutatott rá Áder János köztársasági elnök, vitatva a szociális válság felé haladó Európa képét az Arraiolos-csoport csütörtöki máltai találkozóján. Tovább »

Szijjártó: az EU-nak be kell látnia, hogy az illegális migráció veszélyes

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak (EU) be kell látnia, hogy az illegális bevándorlás és a kötelező betelepítési kvóta veszélyes és ellentétes az európai érdekekkel. Tovább »

Cseh hetilap: hazudik az Európai Bizottság, hogy nem támogatja kerítések építését a határokon

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

“Hazudik az Európai Bizottság, amikor azt állítja, hogy nem támogatja kerítések építését a tagállamok határain” – állítja a Reflex című cseh társadalompolitikai hetilap internetes oldalán szerdán megjelent írásában Viliam Buchert, a lap kommentátora. Tovább »

Az EP megválasztotta terrorellenes különbizottságának tagjait

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Az Európai Parlament (EP) kedden megválasztotta annak a különbizottságnak a tagjait, amelynek létrehozását júliusban szavazta meg, és azzal a feladattal bízta meg, hogy feltárja a terrorizmus elleni uniós harc gyakorlati és jogi hiányosságait. A bizottság tagja lett Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője – közölte az EP sajtóosztálya. Tovább »

Dömötör: Brüsszel felpörgeti a betelepítési programot

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Az elmúlt napok nyilatkozataiból jól látszik, hogy a kvótaperben hozott döntés csak az első lépés, Brüsszel ugyanis szintet lép, és felpörgeti a betelepítési programot – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Tovább »

Nézőpont Intézet: automatikus elosztási mechanizmus bevezetése a cél

2017. szeptember 11., hétfő · Hozzászólok

Az európai vezetők célja a migránsok automatikus elosztási mechanizmusának a bevezetése, ami megszüntetné elosztásuk felső korlátját – jelentette ki a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Tovább »

Német belügyminiszter: egységesíteni kell a menedékkérők ellátását

2017. szeptember 10., vasárnap · Hozzászólok

Egy új, egységes európai uniós menekültügyi rendszer részeként ki kell egyenlíteni a tagállamok közötti különbségeket a menedékkérők ellátásában, mert az EU-s összevetésben magas németországi támogatások hozzájárulnak a menedékkérőket az országba vonzó “szívóhatáshoz” – mondta a német belügyminiszter egy hétvégi lapinterjúban. Tovább »

Német lap: megállapodás körvonalazódik az EU-ban a menekültek elosztásáról

2017. szeptember 10., vasárnap · Egy hozzászólás

Kompromisszum körvonalazódik az EU-s tagállamok között a menekültek elosztásáról, a formálódó megoldáshoz nagymértékben hozzájárultak a visegrádi négyek a rugalmas szolidaritás fogalmának bevezetésével – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap. Tovább »

Az EU globális szövetséget hoz létre a kínzóeszközök kereskedelmének beszüntetéséért

2017. szeptember 7., csütörtök · Hozzászólok

Nemzetközi szövetséget hoz létre az Európai Unió, Argentína és Mongólia a kínzóeszközök és a halálbüntetés céljából használt áruk kereskedelmének beszüntetéséért – jelentette be csütörtökön Brüsszelben Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos. Tovább »

Uniós biztos: továbbra is fennáll a terrortámadás kockázata Európában

2017. szeptember 7., csütörtök · Egy hozzászólás

Mivel továbbra is fennáll a terrortámadás elkövetésének “reális kockázata”, az Európai Unió célja, hogy csökkentse a terroristák mozgásterét nehezebbé téve számukra az utazást, a kiképzést, valamint azt, hogy pénzhez, fegyverekhez és robbanószerekhez jussanak – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Julian King, a terrorizmus, a szervezett- és kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős brit uniós biztos. Tovább »

Pesti Srácok: a kvótapárti ellenzék már rég behódolt volna Brüsszelnek

2017. szeptember 6., szerda · 6 hozzászólás

Elmeszelték Magyarországot, örömtáncot jár az ellenzék – írja a Pesti Srácok. Ez annak fényében nem meglepő, hogy minden ellenzéki párt a magyar és az európai parlamentben is a kvóta, a migránsok betelepítése mellett foglalt állást. Tovább »

Novák: a kormány nyitott az európai együttműködésre a szociálpolitikában

2017. szeptember 5., kedd · Hozzászólok

A magyar kormány nyitott arra, hogy előrelépés történjen a közös európai szociálpolitika irányába, ennek feltétele a magyarországi családpolitikai eredmények megőrzése – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár kedden az MTI-nek. Tovább »

MSZP: A kormány a kerítés építésének fideszes felárát az unióval fizettetné meg

2017. szeptember 5., kedd · 2 hozzászólás

Az Orbán-kormány most az unióval fizettetné meg azt a túlárazást, amiből kifizette a Fidesz-közeli vállalkozókat a kerítés építésekor. Úgy követel pénzt, hogy senki sem tudhatja, hogy valójában mennyibe került a határzár – közölte kedden a Magyar Szocialista Párt. A nagyobbik kormánypárt szerint a szocialisták most sem Magyarország mellé álltak, inkább a magyar érdekek ellen dolgoznak, és még hülyének is nézik az embereket. Tovább »

Macron: a Nyugat válságának idejét éljük

2017. szeptember 2., szombat · Egy hozzászólás

A Nyugat válságának idejét éljük, az 1945 után kialakult multilaterális rendszert még az az Egyesült Államok is megkérdőjelezi, amely a rendszer garanciáját jelentené – a hirado.hu szombati beszámolója szerint ezt nyilatkozta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Le Point című francia hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban. Tovább »

Orbán: ideje, hogy érvényesüljön az európai szolidaritás

2017. szeptember 1., péntek · Egy hozzászólás

Hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben – áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, azt kérve, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, s amelynek teljes szövegét Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken bocsátotta az MTI rendelkezésére. Tovább »

Gulyás Gergely: az uniós tagság az ország alapvető érdeke

2017. augusztus 30., szerda · 3 hozzászólás

Az európai uniós tagság az ország alapvető érdeke, és nem az uniós támogatások miatt – hangsúlyozta a budapesti német nagykövetségen tartott kedd esti pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, aki Stephan Löwensteinnel, a konzervatív német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) magyarországi és ausztriai politikai tudósítójával, valamint Szabados Krisztiánnal, a Political Capital politikai elemző intézet igazgatójával folytatott vitát a magyar-német kapcsolatokról, továbbá az EU jelenéről és jövőjéről.

A moderátor, Prőhle Gergely, volt német nagykövet, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a beszélgetés elején a közelgő németországi, illetve magyarországi választásokra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a politikai helyzet egyre feszültebbé válik, a kampány idején nem szabad leegyszerűsíteni a kommunikációt, mert az – mint fogalmazott – nem csak a tartalomnak árt, hanem a kétoldalú viszonynak is. A kérdéskör kapcsán Gulyás Gergely a legfontosabbnak azt nevezte, hogy jobban meg kellene érteni egymás belpolitikáját. Ezzel összefüggésben arra a különbségre utalt, hogy míg a német politikára a kompromisszumkeresés jellemző, a magyar politika sokkal inkább konfliktusos.

Szabados Krisztián ezzel szemben úgy értékelt, hogy a politikai kommunikáció az érzelmeket manipulálja, szavai szerint az győz, aki “hangosabban kiabál”. Stepan Löwenstein azt emelte ki, hogy az újságírónak minden körülmények között informálni, tájékoztatni kell. Olyan kihívásról beszélt, amelyet vállalni kell.

A német-magyar viszonnyal kapcsolatban Gulyás Gergely utalt arra, hogy Európa jövőjével, egyebek között a menekültpolitikával, a kvótákkal kapcsolatban vannak ugyan viták, a kétoldalú kapcsolatokat azonban a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemzi. Felhívta a figyelmet arra, hogy Németország és a visegrádi csoport közötti gazdasági együttműködés nagysága felülmúlja a német-francia gazdasági együttműködés volumenét. A német vezető szereppel – mint hangsúlyozta – Európa jár a legjobban.

Szabados Krisztián szerint Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bajorországi, a bajor CSU elnökénél, Horst Seehofernél tett látogatásával beavatkozott a német belpolitikába. Gulyás Gergely ezzel nem értett egyet, mint hangsúlyozta: “a CDU/CSU a szövetségesünk, más szövetségesünk nem is lehet”.

A beszélgetésen szó esett a migrációról, illetve a menekültválságról, ennek kapcsán a 2015 szeptember elején történtekről, amikor Németország befogadta a Magyarország felől érkezett menekülteket. Egy újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely nem értett egyet Angela Merkel kancellárnak egy hétvégi német lapban megjelent kijelentésével, amely szerint ezeket az embereket Magyarországon “megtévesztették” volna.

A menekültettek kapcsolatos akkori magyar döntéseket helyesnek nevezte a vita többi résztvevője is, Szabados Krisztián szerint a magyar kormány politikája jogszerű volt, ugyanakkor kifogásolta, hogy a politikai kommunikáció “a gyűlöletre épült”.

Európa jövőjét illetően – újságírói kérdésekre – szó esett a többsebességes, illetve “mag-Európával” kapcsolatos felvetésekről, amelyeket az Országgyűlés alelnöke felületesnek nevezett, és úgy értékelte, hogy Európa jövőjét “a megerősített együttműködések” jelenthetik.

A német kancellárnak azzal a keddi berlini kijelentésével kapcsolatban, hogy Európa nem teljesítette házi feladatait, az MTI kérdésére Stephan Löwenstein hatalmas feladatokról beszélt. Ezek közül is kiemelte a szubszidiaritás erősítésének szükségességét, továbbá annak tudatosítását, hogy Európa nemcsak gazdasági, hanem értékközösség is.

A pódiumbeszélgetés keretében mutatták be Volkmar Wenzelt, Németország új budapesti nagykövetét.

Szydlo: Lengyelország védeni fogja az EU alapértékeit

2017. augusztus 29., kedd · Hozzászólok

Lengyelország védeni fogja az Európai Unió alapértékeit, az egyes tagállamok érdekei nem szoríthatják háttérbe a biztonságot – hangsúlyozta a kedden a lengyel köztévében is sugárzott videofelvételen Beata Szydlo kormányfő, az uniós politikusok Varsó politikáját bíráló nyilatkozataira reagálva. Tovább »

Uniós bizottság: az Európai Unióban nincs helye a szélsőségességnek

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

Az Európai Unióban nincs helye a szélsőségességnek, az intoleranciának és a zsarnokságnak – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért, fogyasztóvédelemért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztosa a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak európai emléknapja alkalmából kiadott közös nyilatkozatában szerdán. Tovább »

Varsó Brüsszelnek: a menekültek átirányítása súlyosbítja a migrációs válságot

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

Az uniós menekültelosztási rendszer rossz, súlyosbítja a migrációs válságot, sérti a tagállamok hatáskörét – szögezte le Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, összefoglalva azt a választ, amelyet majd Brüsszelbe továbbítanak a kvótaügyben zajló kötelezettségszegési eljárás keretében. Tovább »

Bakondi: fontos, hogy az EU szakítson eddigi migrációs politikájával

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

Kontrát Károly; Bakondi György

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Uniónak (EU) szakítania kellene eddigi migrációs politikájával, és nem szabadna fő feladatának tekinteni a “Soros-terv végrehajtását”, vagyis azt, hogy minél nagyobb számban és szervezetten érkezzenek illegális határátlépők Európába. Tovább »

Szijjártó: továbbra is rendkívüli az európai terrorfenyegetettség

2017. augusztus 22., kedd · Hozzászólok

Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nyáron történtek alapján továbbra is helytálló az az állítás, hogy Európában a biztonsági helyzet soha nem volt ilyen rossz, és a terrorfenyegetettség sem volt ilyen súlyos, mint most. Tovább »

Völner: a helyzet kiélezésében lehet érdekelt az Európai Bizottság a felsőoktatási és a civil törvény vitájában

2017. augusztus 15., kedd · Hozzászólok

volner_pal_mti

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a helyzet kiélezésében lehet érdekelt az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási és a civil törvény módosítása körül zajló vitában. Tovább »

Völner: megküldtük a válaszleveleket az Európai Bizottságnak a civiltörvényről és a felsőoktatási törvényről (FRISSÍTVE)

2017. augusztus 14., hétfő · 10 hozzászólás

volner_pal_mti

Magyarország hétfőn megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásokban, és ezekben bemutatta, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Merkel növelné az EU-ba áttelepítendő menekültek számát

2017. augusztus 11., péntek · 2 hozzászólás

angela_merkel

Angela Merkel német kancellár 20 ezerről 40 ezerre emelné azon menedékre jogosult embereknek a számát, akiknek a válságtérségekből az Európai Unió (EU) területére történő áttelepítéséről egy ENSZ- program keretében néhány éve döntöttek a tagállamok. Tovább »

Következő oldal »