Közélet

Törököt (is) fogtak az ásotthalmi mezőőrök

Törököt (is) fogtak az ásotthalmi mezőőrök

2015. december 9., szerda
Törököt (is) fogtak az ásotthalmi mezőőrök
asotthalom foto toroczkai laszlo

Több mint kilencmillió forint rendkívüli támogatást kapott az ásotthalmi mezőőrség, ennek köszönhetően gyakorlatilag állami pénzből működhet a szervezet. A hónap második felében két napos rendezvényen hoznak létre egy nem hivatalos újságírókból álló migrációs sajtószolgálatot a településen.

„A Belügyminisztérium már át is utalta a 9,1 millió forintot számunkra. A pénzt szinte kizárólag a mezőőrségre kaptuk, habár igényeltünk más célokra is, de a valószínűleg úgy ítélte meg a kormányzat, hogy az illegális migráció tömeges jelenlétének megszűnését követően nem plusz feladatunk már a szemétszedés” – nyilatkozta lapunknak

Toroczkai László

. „A mezőőrség tavaly alakult meg három fővel, elsők között reagáltunk arra a kormányzati lépésre, hogy megemelték az ilyen szerveződések támogatását, a mezőőrök bérének mintegy felét az állam, a másik felét az adott önkormányzat állja. A támogatásnak köszönhetően szinte teljesen állami pénzből működhet az illegális migráció miatt ötfősre növelt Ásotthalmi Mezőőrség. A létszám megemelésére azért volt szükség, mert korábban egyszerre csak egy mezőőr tudott szolgálatban lenni, akit gyakran fenyegettek meg verbálisan, s egyszer fizikai konfliktus is előfordult, a megemelt létszámmal viszont folyamatosan párban járőrözhetnek” – indokolta a létszámemelést a politikus. „Tavaly egy önkormányzati Lada Nivával és két saját lóval dolgoztak a mezőőrök, de a Nivát gyakran lehagyták az embercsempészek luxusautói a műúton, viszont a közadakozásból idén vásárolt Toyota terepjáróval ez már nem fordulhat elő” – ígérte a polgármester.

toroczkai_sajttaj01_gs

Toroczkai László elmondta, hogy a kerítés ellenére még továbbra is próbálkoznak az illegális határátlépéssel a bevándorlók napi három-négy alkalommal. „Most abszolút elégedett vagyok a rendőrök létszámával, s szeretném, ha ez meg is maradna. A magyar rendőrök létszáma is megfelelő, de örülök, hogy rajtuk kívül cseh, lengyel, szlovák kollégáik s a Magyar Honvédség tagjai is itt vannak” – mutatta be a magyar-szerb határ helyzetét Toroczkai, s hozzátette, hogy helyismeretüknek köszönhetően sikeresek a határsértők elfogásában az ásotthalmi mezőőrök is. „Érdekes, hogy az utóbbi időben törököket is fogtunk, akiket albán, szerb, jellemzően balkáni embercsempészek hoztak át. Habár 95 százalékban ma az ásotthalmi mezőőrség feladatai az illegális migrációhoz kötődnek, gyakorlatilag bármilyen, a település környékén történő bűncselekmény, szabálysértés esetén közbeavatkozhatnak, többek között lopás, tanyabetörés, fatolvajlás, kóbor állatok befogása ügyében cselekedtek.

Konferencia migrációellenes civileknek

Egy zártkörű konferenciát is tartanak Ásotthalmon december 19-én és 20-án között, amelyen regisztrációt követően lehet részt venni. „Egy olyan európai médiahálózatot szeretnénk létrehozni, amely az illegális migráció Európai Unióra gyakorolt hatásairól szólna. Egy civil alapról lenne szó, aktivisták segítségével működne egy ’gerilla médiahálózat’ profi újságírók nélkül, hiszen ma már bárki készíthet felvételek telekommunikációs eszközökkel, rögzítheti, hogy mi történik a határokon, a menekülttáborokban. Magam is aktívan használom a közösségi médiát, így ismertettem meg a migrációs problémát is a közvéleménnyel – ez utóbbiból is fakadt az ötlet, Eddig mintegy ötven fő jelentkezett, többek között Svédországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból érkeznek civilek” – nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak Toroczkai László. A politikus örül annak, hogy a magyar kormány is felvállalta a határok védelmét, s szavaival élve egy „magyar modell” kezd terjedni, s bízik abban, hogy e kampánynak köszönhető az unióban is hasonló folyamatok indulnak el.

Több mint kilencmillió forint rendkívüli támogatást kapott az ásotthalmi mezőőrség, ennek köszönhetően gyakorlatilag állami pénzből működhet a szervezet.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=595225

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.