Sport

Nem sikerült a szegedi kvótaszerzés a magyar egységeknek

Nem sikerült a szegedi kvótaszerzés a magyar egységeknek

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 28., vasárnap
Nem sikerült a szegedi kvótaszerzés a magyar egységeknek

Két versenyen volt olimpiai kvalifikációs esélye a magyar sportolóknak.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A férfi egypárban kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz és a Szili Dorina, Bene Dorottya női könnyűsúlyú kétpár is ötödik lett a szegedi olimpiai és parakvalifikációs regattán, ezzel nem sikerült kvótát szerezniük hazai közönség előtt a párizsi játékokra.

Pétervári-Molnár, a Budapest Evezős Egyesület versenyzője jól kapta el a rajtot, és bár az ötödik helyen lapátolt, nagyjából a táv első negyedéig együtt haladt a mezőny, így a magyar evezős mindössze két-három méteres lemaradásban volt a még kvótát érő harmadik helytől. Ezt követően azonban fokozatosan leszakadt és a hajrában már nem volt esélye beleszólni a párizsi helyekért folyó küzdelembe, végül ötödikként ért célba.

A párizsi részvételi jogot a szerb, a bolgár és a belga versenyző szerezte meg.

A férfi egypárevezősök után a női könnyűsúlyú kétpár döntőjére került sor, amelyben a Szili Dorina, Bene Dorottya összeállítású magyar egység volt érdekelt. A páros a rajt után a harmadik helyen haladt a lengyel és az osztrák kettős mögött, de 1500 méterig eléje került a dán páros, majd a hajrában a portugál is. Így a magyarok Pétervári-Molnárhoz hasonlóan az ötödik helyen zárták a viadalt.  

Ebben a versenyszámban az első két hely ért kvótát, a lengyel és az osztrák páros biztosította helyét a nyári játékokon. A párizsi részvétel kiharcolására még a május 19. és 21. között Luzernben sorra kerülő végső kvalifikációs versenyen nyílik lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.