Orbán: a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van

2017. október 12., csütörtök · 2 hozzászólás

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba, Magyarország azonban azt vallja: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van. Közölte: Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését. Tovább »

A statisztikában a jövő – Szegedre jöttek a téma szakértői a világból

2017. szeptember 8., péntek · Hozzászólok

Egy nemzetközi statisztikai konferencia eredményeiben óriási potenciál van, ami egyszerre hozhat sikert Szegednek, de Magyarországnak is, ezért nagyon fontos, hogy minél több ember megismerje ebben a tudományban rejlő innovációs lehetőségeket. Csütörtökön Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel tartott nemzetközi konferenciát az egyetem Gazdaságtudományi Kara. A szegediek jövőre Japánban mutatják be, hogy mit tudnak a témakörben. Tovább »

Szent Pál Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

2017. augusztus 28., hétfő · Hozzászólok

A reformáció ötszázadik évfordulója adta a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alaptémáját, a sok vitát kiváltó Római levélről tanácskoznak a biblikusok. A rendezvényhez egy jótékonysági koncert is kapcsolódik, kedden este a dómban felekezetek zenéi csendülnek fel. Tovább »

Húsz helyszínen tartanak szakmai tanévnyitó konferenciát

2017. augusztus 21., hétfő · Hozzászólok

Húsz helyszínen tart megyei és fővárosi szakmai tanévnyitó konferenciát az Oktatási Hivatal (OH) augusztus 24. és szeptember 6. között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Klebelsberg Központ közreműködésével; a konferenciasorozat első állomása Kaposváron lesz – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel. Tovább »

Latin-amerikanisták nemzetközi konferenciája Szegeden

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke szervezheti meg a 2019-es FIEALC konferenciát, melynek keretében közel 500 hispanista kutatót várnak a városba – közölte honlapján a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara. Tovább »

Újvidéki konferencia vásárhelyi előadóval

2017. július 13., csütörtök · Hozzászólok

apaczai_nyari_akademia_ujvidek_005

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a héten a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken. Az eseményen több előadást is tartott Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője. Tovább »

A Csongrád megyei klímastratégia készítéséhez kapcsolódó konferenciát rendeznek Mórahalmon

2017. június 13., kedd · Hozzászólok

Június 16-án kerül megrendezésre Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó szakmai nyitókonferencia a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással. Tovább »

Magyarország acélgyűrűben – Trianon máig tartó hatásairól az Emlékpontban + FOTÓK

2017. június 2., péntek · Hozzászólok

trianon_konferencia_emlekpont_002

A Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon a trianoni békeszerződés aláírásának időpontját. Az ez alkalomból az Emlékpontban rendezett, Trianon gyászos napján című konferencia résztvevőit köszöntve a házigazda intézményt vezető Miklós Péter történész emlékeztetett, hogy az utóbbi néhány évben lehetővé tette a magyar kormány, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbségek tagjai is viselhessék a magyar állampolgárságot is. Tovább »

Ifjúságpasztorációs Konferenciát tartottak az egyházmegyében

2017. június 1., csütörtök · Hozzászólok

ifjusagpasztoracios_konferencia

Egyházmegyei Ifjúságpasztorációs Konferenciát tartottak a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. A nap témája: Utak és jövőkép a fiatalok nevelésében. A Domaszék-Zöldfáson megrendezett konferecián részt vettek az egyházmegye területéről érkezett fiatalok, katekéták, pasztorális munkatársak és lelkipásztorok. Tovább »

Zsidó származású kortárs olasz irodalmárokról tartottak konferenciát Szegeden + FOTÓK

2017. május 30., kedd · Egy hozzászólás

szab_konferencia12_gs

Az előadók öt földrészről érkeztek. A zsidó vallásúak már a középkortól hatottak az olasz irodalomra, de napjainkban is több ismert író, költő alkot, köztük a magyar származású Giorgio Pressburger. Tovább »

A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban

2017. május 27., szombat · Hozzászólok

nagy_haboru_konferencia_002

A hódmezővásárhelyi Emlékpont minden év májusának utolsó hétvégéjén – együttműködve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a helyi Első Világháborús Emlékbizottsággal – megemlékezik az első világháború hőseiről és áldozatairól. Két éve a közgyűjtemény Fronthétköznapok címmel rendezett saját anyagából kiállítást, bemutatva a szegedi negyvenhatosok helytállását az itáliai frontokon, míg egy éve a Szamársziget szellemkatonái című vándorkiállításnak helyt adva mutatta be a Szardínia melletti kis szigeten fogva tartott monarchiabéli katonák tragikus sorsát, míg az idén Harctér és fogolytábor címmel került sor konferenciára és könyvbemutatóra. Tovább »

Novák Katalin: stabil és kiszámítható családtámogatásra van szükség

2017. május 15., hétfő · Hozzászólok

novak_katalin04_gs

A családok támogatásában a stabilitás és a kiszámíthatóság a legfontosabb, hiszen a családalapítás nem kormányzati ciklusokra szól, hanem életre szóló döntés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján. Tovább »

Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez az ÁGOTA Alapítvány

2017. május 12., péntek · Hozzászólok

agota_tabor_csutortok01_gs

Módszertani támogató munkája részeként az ÁGOTA® Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány), valamint A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézménye „20 éves a gyermekvédelmi törvény” címmel rendezi meg V. Országos Gyermekvédelmi Konferenciáját május 17-én az IH Rendezvényközpontban. Tovább »

Második alkalommal rendezi meg a Mentor-Katekéta Konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegye

2017. május 9., kedd · Hozzászólok

Motiválni, megtartani, lelkesíteni a katekéta szolgálatban címmel június 10-én, szombaton rendezi meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája a Gál Ferenc Főiskolával közösen a II. Mentor-Katekéta Konferenciát. A rendezvénynek a főiskola Klebelsberg terme ad otthont. Tovább »

Deutsch Szegeden: Nem a jövő, hanem a közelmúlt ügye a digitalizáció!

2017. április 19., szerda · 3 hozzászólás

networkshop_konferencia006kf_deutsch_tamas

Bővül a Digitális Jólét Program, a DJP 2.0 társadalmi egyeztetése zajlik, ami május-júniusban kerülhet a kormány elé – jelentette be Deutsch Tamás Szegeden, a 26. Networkshop konferencián. A miniszterelnöki biztos arról is szólt, hogy a digitalizáció nem a jövő és a jelen, hanem a közelmúlt ügye. Tovább »

A fenntartható magyar élelmiszergazdaságért dolgozott ki koncepciót az agrártárca

2017. április 4., kedd · Hozzászólok

Kidolgozta Magyarország 2017-2050 közötti nemzeti élelmiszergazdasági koncepcióját a Földművelésügyi Minisztérium, a dokumentum a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra adja meg a választ – ismertette Fazekas Sándor az Agrárakadémia konferenciasorozatának nyitórendezvényén, amelyről az agrártárca közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden. Tovább »

„Egység a sokszínűségben” – a hatvan éves római szerződésről tartottak konferenciát Szegeden (FRISSÍTVE)

2017. március 23., csütörtök · Hozzászólok

romai_szerzodes_evfordulo001kf

A római szerződésről, az Európai Unióról tartottak konferenciát ma a Szegedi Tudományegyetemen. 1957-ben még nem hittek abban a magyarok, hogy részesei lehetnek e közösségnek. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint olyan Európai Unió kell, amely választ ad a kihívásokra, de nem válik föderációvá. Martonyi János volt külügyminiszter abban bízik, hogy a világ politikai, gazdasági változásait az EU képes lesz kihasználni. Tovább »

Új elismerés a Sófi-alapítványnál – átadták az ösztöndíjakat + FOTÓK

2017. március 16., csütörtök · Hozzászólok

sofi-dij017kfInnovációs díjat alapított a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az elismeréssel nemcsak a biológia mesterszakos, illetve a biológia doktori iskola hallgatóit szeretnék motiválni, hanem azokat is, akik az egyetem más szakterületein élettani kutatásokat végeznek.
Tovább »

Kiállítás, konferencia és monográfia mutatja be a munkásőrök világát az Emlékpontban

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

0314_MKS_16

Március 17-én, pénteken 10 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában a Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című kiállítás, amelyet azonos címmel tudományos tanácskozás követ a közgyűjtemény konferenciatermében. A még rendezés alatt álló tárlatot kedden Miklós Péter intézményvezető mutatta be a sajtó képviselőinek. Tovább »

Létkérdésekről szól a Sófi-alapítvány biológuskonferenciája

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Az antibiotikum-ellenállás vagy az agykutatás területén, és a DNS-hibajavításban elért eredményeikről is beszámolnak többek között a fiatal kutatók a 2017. évi tudományos ösztöndíj konferencián. Tizennégy tehetséges egyetemi hallgató mutatja be kutatásait a szegedi Sófi Alapítvány rendezvényén március 16-án 9:00-13:30 között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol eldől, kik kapják a Sófi-ösztöndíjakat. Tovább »

Csoóri Sándor emlékére rendez konferenciát az MMA

2017. február 4., szombat · Hozzászólok

A tavaly elhunyt Csoóri Sándor, a 20. századi magyar közéleti, filmes és irodalmi gondolkodás meghatározó, megkerülhetetlen alakjának emlékére rendez konferenciát Jóslás a te idődről címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hétfőn és kedden a Pesti Vigadóban. Tovább »

Azonos sors jutott a katolikusoknak és a protestánsoknak a Gulágon + FOTÓK

2017. január 27., péntek · 2 hozzászólás

gulag_konferencia17_gs

Az egyházi emberek és a hívők sorsáról tartottak konferenciát a Katolikus Házban. Evangélikus lelkészt és bencés szerzetest azonos szovjet büntető törvénykönyvi paragrafus alapján ítéltek el, hazatérésük után is hasonló sors várt rájuk. Tovább »

Várszegi Asztrik is előad a szegedi Gulág-konferencián

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

gulag_szobor_aldas30_gs

A GULAG-rendszer táboraiba elhurcolt egyházi emberekről és hívőkről szóló konferenciát tartanak január 27-én. A pénteki rendezvényen előadást tart Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is. Tovább »

Párbeszéddel és összefogással az állatokért

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

macska_cica

Keskeny a határvonal a szabálysértés és a bűncselekmény között, és nem minden állatkínzás, ami elsőre annak tűnik. A II. Csongrád Megyei Állatvédelmi Konferencián kiderült az is, hogy a fertőző betegségek nem kímélik a lakásban tartott macskákat sem és, mint sok más területen, itt is a megelőzés a legfontosabb. Tovább »

„Nem lesz ebből baj, fiatalember?” – Szeged és a rendszerváltozás több mint negyedévszázad távlatából

2016. december 9., péntek · Hozzászólok

kommunizmus_relikviak10_gs

1956-ról és a rendszerváltásról tartottak konferenciát Szegeden. A kutató dokumentumai kiegészítették az események résztvevőinek emlékeit. Az 1989 óta eltelt időszakot ugyan másképp látják, de a demokratikus átalakulást ma is fontosnak tartják. Szubjektív beszámolónk a „Tetthelyre hívás” konferenciáról. Tovább »

Folyamatosan változó trendek és új kihívások – az ifjúság jelenéről és jövőjéről tanácskoztak Szegeden

2016. december 6., kedd · 4 hozzászólás

ifjusagugyi_konferencia006

A lakáshoz jutás az egyik legfontosabb bizonytalansági tényező, ami a mai magyar fiatalokat foglalkoztatja – hangzott el az Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások című tudományos konferencián, amelyen arról is szó esett, hogy új ifjúságpolitikai intézkedések várhatóak és a gyermektáboroztatást is megreformálják. Tovább »

Újragondolt negyedszázad – Horthy-konferencia a téves beidegződések és a hamis mítoszok ellen

2016. november 26., szombat · Hozzászólok

horthy-korszak_konferencia007kf

Hatodízben rendeztek tudományos konferenciát a Horthy-korszakról azzal a céllal Újragondolt negyedszázad címmel, hogy a legfrissebb kutatási eredmények felvonultatásával árnyalják a két világháború közötti időszakról kialakult képet. A rendezvényen a VITEK által alapított Közép-Európa Kutatásáért Díjakat is átadták három kategóriában. Tovább »

Van jövője a bölcsészettudományoknak – konferencia a Móra Szakkollégiumban

2016. november 25., péntek · Hozzászólok

Mora_orszagos_bolcsesz_konferencia_16-11-25

Tudományos fórumon mutathatják be munkásságukat az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban a szegedi, pécsi és fővárosi bölcsészek. A tudományos utánpótlás nevelése is a konferencia céljai közé tartozik. Tovább »

Országos bölcsészkonferenciának ad otthont a Móra Szakkollégium

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

mora_ferenc_szakkollegium

Történészek, régészek, pszichológusok, irodalmárok és nyelvészek adnak elő pénteken az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium országos bölcsészkonferenciáján. Tovább »

„Azért, hogy soha ne történhessen meg újra” – kétnapos konferencia a Gulágról + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

papi_sorsok_a_gulagon30_gs

A Gulág egyházi és világi áldozatairól tartanak konferenciát november 24-én és 25-én a dóm altemplomában. A rendezvényen a magyar mellett olasz és szlovák előadók is beszélnek a hetven évvel ezelőtti eseményekről. Tovább »

IV. Károly életét és megkoronázásának körülményeit járják körbe a szegedi konferencián + FOTÓK

2016. november 23., szerda · 4 hozzászólás

fogadd_a_koronat010kf

A konferencián a Habsburg-családot Habsburg György felesége, Eilika képviselte, aki felidézte, hogy Habsburg Ottó miket mesélt neki IV. Károly koronázásáról. A rendezvény csütörtökön is folytatódik több helyszínen. Tovább »

A vidék teszi a dolgát címmel rendez konferenciát a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége

2016. november 21., hétfő · Hozzászólok

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége A vidék teszi a dolgát címmel konferenciát szervez 2016. november 24-én, tíz és fél öt között, a Pest Megyei Önkormányzat Dísztermében. A konferencia a Vidékstratégia 2016 konferenciasorozat részeként, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemzőközpont szakmai támogatásával valósul meg. Tovább »

A V4 őszintébb hangot ad az EU-nak + FOTÓK

2016. november 17., csütörtök · Hozzászólok

visegradi_egyuttmukodes_kerekasztal001kf

A visegrádi együttműködésről tartottak konferenciát Szegeden. Trócsányi igazságügyi miniszter szerint a föderatív Európa helyet olyan EU kell, ahol a kis nemzetek is megtalálják számításaikat, nem nyomják el őket. A kerekasztal-beszélgetés magyar, cseh és lengyel résztvevője szerint a közös múlt és kultúra összeköti a négy közép-európai nemzetet, együttműködésük pedig az uniót is erősíti. Tovább »

Az evangélikus értelmiség múltbéli szerepéről tartottak konferenciát Szegeden + FOTÓK

2016. november 15., kedd · 2 hozzászólás

konferencia01_gs

A konferencia nemcsak az ágostai hitvallásúak megyénk térségére gyakorolt hatásával foglalkozott, hanem kitekintést nyújtott Nagy-Magyarország egész területére. A magyar mellett a helyi német és szlovák kultúra fejlődését is elősegítette. Tovább »

A “málenkij robot” borzalmait idézték fel az ópusztaszeri emlékparkban

2016. november 11., péntek · Hozzászólok

161110gulag_onte01Több mint hetven éve történt, mégis mai napig beleborzonganak a magyarok, ha a szovjet munkatáborokba, a csak “málenkij robotként” emlegetett kényszermunkára gondolnak. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Eltitkolt múlt címmel a második világháború végi eseményeket idézték fel történészek.
Tovább »

Ahol az embernek nem volt értéke – Konferencia a Gulág világáról az Emlékpontban

2016. november 10., csütörtök · Hozzászólok

emlekpont_gulag_konferencia_006

Az 1956-hoz vezető útnak része volt az, ahogyan a Szovjetunió bánt az általa meghódított területek lakosságával” – mutatott rá Miklós Péter intézményvezető, miért is az 1956-ra emlékező programsorozatában rendezte meg csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont az „Ameddig a lábam bírja” Mindennapok a Gulágon címmel a szovjet munkatáborokról szóló tudományos konferenciáját. Mint az igazgató hangsúlyozta, a táborokba elhurcolt mintegy hatszázezer magyarnak egyharmada soha nem tért haza, míg a túlélők nemhogy kárpótlást nem kaptak, de titkolniuk kellett a több éves malenkij robot történetét. Az előadásokon a Németh László Gimnázium, az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolák, valamint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai vettek részt. Tovább »

Átfogó nemzeti stratégia készül a pénzügyi tudatosság erősítésére

2016. október 27., csütörtök · Hozzászólok

Átfogó nemzeti stratégia készül a lakosság pénzügyi tudatossága és az öngondoskodás erősítése érdekében – jelentette be Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a portfolio.hu Öngondoskodás 2016 című konferenciáján. Tovább »

Következő oldal »