Közélet

Toroczkai az épülő határzárról: Valamit tenni kellett az illegális migráció ellen!

Toroczkai az épülő határzárról: Valamit tenni kellett az illegális migráció ellen!

2015. július 15., szerda
Toroczkai az épülő határzárról: Valamit tenni kellett az illegális migráció ellen!
foto toroczkai laszlo facebook 04

„Meg kell állítani ezt a népvándorlást” – szögezte le Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere üdvözli, hogy a településtől nem messze kezdődött el az ideiglenes műszaki határzár megépítése, de mint portálunknak elmondta, csak a kerítés nem fogja megállítani a migránsokat.

„Az ásotthalmiak többsége örül, hogy elkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése, mert egyetlen dologban mindenki egyetért: valamit tenni kell az illegális migrációs ellen” – nyilatkozta portálunknak

Toroczkai László

, Ásotthalom jobbikos polgármestere. Mint elmondta, már minden helybélinek vannak tapasztalatai a határsértőkkel kapcsolatban, főként a határsávban élő tanyasi lakosság számol be negatívumokról. „Természetesen vannak szkeptikusok is Ásotthalmon is, akik azt kérdezik, hogy vajon ez a kerítés elég lesz-e. Azt gondolom, önmagában ez természetesen nem elég, kell mellé érintésvédelem, kamerákra és riasztóberendezésekre lesz szükség, továbbá folyamatos járőrözésre a rendőrség vagy akár a mezőőrség részéről” – szögezte le.

„Politikai döntés és akarat is szükséges az Európai Unió részéről, hogy ezt a migrációs hullámost meg lehessen állítani.”

Két hete levélben kereste fel Toroczkai a Belügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget vezető minisztert,

Lázár Jánost

, melyben üdvözölte az ideiglenes műszaki határzár építéséről szóló döntést, és jelezte, hogy ez a lépés a migrációs nyomás erősödését fogja maga után vonni. Azt is kérte, hogy Mórahalom, Ásotthalom és Röszke térségében kezdjék el az építkezést, hiszen itt is fogják el a legtöbb határsértőt.

foto toroczkai laszlo facebook 05

A Magyar Honvédségtől kedden személyesen keresték fel az ásotthalmi polgármestert, arról gyűjtöttek információkat, hogy honvédeket hol lehet elszállásolni, illetve, hogy van-e deponálási lehetőség a településen, ahol a kerítésépítéshez szükséges alapanyagokat lehetne tárolni. Tudomása szerint több környékbeli településvezetőnél fognak informálódni, jelenleg az adatok gyűjtése zajlik. „Annyi információt kaptam, hogy a kormány még ebben az évben a teljes szerb-magyar határszakaszon fel akarják építeni a határzárat” – közölte a polgármester. Ásotthalmon egyébként van szálláshely, az önkormányzat által működtetett turisztikai szálláshely például 25 fő befogadására alkalmas. Műszaki telephellyel is rendelkeznek, amit Toroczkai fel is ajánlott deponálásra, illetve arról tájékoztatta a honvédséget, hogy egy korábbi téesz és az egykori határőrségi laktanya is alkalmas lehet számukra, ez utóbbiak magántulajdonban vannak.

Mobilt tölteni törtek be egy tanyára migránsok

„Egy bevándorló család beköltözött egy tanya udvarára, és a két kisgyermekével otthon egyedül tartózkodó magyar családanya kérésére sem voltak hajlandóak onnan kifáradni, legalább a kerítésen túlra. A tanya tulajdonosa az ásotthalmi mezőőrséget riasztotta, és egy mezőőrünk kitessékelte a bevándorló családot a magyar család kertjéből” – ezt még július 5-én írta közösségi oldalán Toroczkai. Járt olyan tanyán is, amit a nyomokból ítélve egy-két héttel ezelőtt törhettek fel, felfeszítették az ajtaját, a migránsok nyomait elhagyott ruháik és szemét jelzi. Ezek az esetek korántsem egyedüliek, a polgármester arról számolt be portálunknak, hogy néhány napja délután egy körül egy kilencvenéves asszony udvarába mentek be migránsok, ahol mobiltelefonjukat kezdték el feltölteni. „Az idős néni hiába próbálta őket kiterelni, sokat nem tudott tenni, így a tanyagondnoki szolgálatot riasztotta a kiépített jelzőrendszeren keresztül. A kiérkező tanyagondnok értesítette a mezőőröket, végül ők terelték ki onnan a migránsokat. Ezt a tanyát másfél méteres kerítés veszi körbe, azon keresztül másztak be a határsértők” – számolt be az esetről a polgármester.

migransok_asotthalom_tanya

Toroczkai elmondta, folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket, hogy új járművet tudjanak a mezőőröknek vásárolni, de idén kiírás csak tanyagondnoki gépkocsi beszerzésre volt. Ahogy megírtuk,

gyűjtést indítottak, hogy lecseréljék a mezőőrök autóját

, melyre eddig több mint két és fél millió forint gyűlt össze.

„Bár igény lenne rá, a háromfős mezőőrségünk létszámát anyagi forrásaink szűkössége miatt nem tudjuk növelni.”

"A készenléti rendőrökkel ellentétben a mezőőröket a lakosság személyesen ismeri, ezért bizalommal fordulnak feléjük, őket szokták hívni. Bérük felét 50%-át az önkormányzat fizeti, a másik felét az állam. Kivethettünk volna mezőőri járulékot, de pont azoktól a szegény emberektől kellett volna azt beszedni, akik a tanyavilágban élnek” – részletezte.

asotthalom_meoozorok_fb_01

Tizennyolc fős polgárőrség is működik a településen, az egyesület működését a korábbinál nagyobb összeggel, mintegy egymillió forinttal tudja támogatni idén az önkormányzat. Ezt az összeget főként üzemanyagra költik, illetve az Országos Polgárőr Szövetség is hozzájárul az egyesület működésének a fenntartásához. Hozzátette, központi támogatást is kaptak, az év elején mintegy 15 millió forintot utaltak a településnek kifejezetten a migrációval kapcsolatos feladatok ellátására a Belügyminisztériumtól, ám ezt a működési költségek fedezésére fordíthatják, eszközöket nem tudnak vásárolni.

Folyamatosak a betörések a tanyákra, ezért az ásotthalmiak többsége örül, hogy elkezdődött a határzár építése - közölte Toroczkai Lászlóhttp://szegedma.hu/?p=553534 Posted by Szegedma Hírportál on2015. július 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.