Közélet

"Tudom, hogy kell küzdeni" - a jövő városvezetésének terveit ismertette Kothencz János + FOTÓK

"Tudom, hogy kell küzdeni" -  a jövő városvezetésének terveit ismertette Kothencz János + FOTÓK

2014. augusztus 27., szerda
"Tudom, hogy kell küzdeni" -  a jövő városvezetésének terveit ismertette Kothencz János + FOTÓK
kampanynyito11_gs

Innovatív szegedi szociálpolitikai modellre van szükség ahhoz, hogy a város végre a fejlődés útjára lépjen – jelentette ki Kothencz János kampánynyitó fórumán, amelyen Kövér László arról beszélt, hogy Szegeden elkerülhetetlen polgári oldal megújítása.

Telt házas fórumon ismertette választási programját

sajtótájékoztatója

után

Kothencz János

, a Fidesz-KNDP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje, amelyen

Kövér László

, a Fidesz választmányi elnöke is felszólalt, kifejezve reményét, hogy Szeged októberben „veszít vörös színéből”. Kövér László az IH Rendezvényközpontban úgy fogalmazott, annak érdekében, hogy Szeged is olyan város legyen, mint amilyenné Magyarország kezd válni, nem kis erőfeszítés, munka vár a polgári oldal jelöltjeire. A Fidesz országos választmányának elnöke úgy látja, a 2010-ben megszerzett önkormányzati pozícióit többségét meg fogja tudni tartani a Fidesz-KDNP. „Had fogalmazzam meg reményünket: 2014-ben Szeged is kicsit veszít a vörös színéből és egy kicsit olyanná válik, mint az ország többsége” – fogalmazott. Hozzátette, nem egy bukott politikai oldal utolsó végváraként tekint Szegedre, hanem egy olyan élhető és még élhetőbbé tehető polgári gyökerekkel és kultúrával rendelkező városra, amely sokkal többre hivatott, mint amit az elmúlt ciklusokban, vagy akár az elmúlt 24 esztendőben elért. Kövér László szólt Fidesz-KDNP áprilisi országgyűlési választási eredményéről, ami egyértelmű felhatalmazást adott a kormánynak, megkezdett munkájának folytatására. A választmányi elnök kitért arra, hogy a munkahelyteremtést szeretné folytatni a kormány, ezen felül a devizahitelesek megsegítését emelte ki, a rezsicsökkentés további folytatását és a közszolgáltatást végző cégek ne piaci alapon, hanem nonprofit formában végezzék tevékenységüket.

„Normális önkormányzati rendszer nélkül a demokrácia féllábú beteg”

kampanynyito23_gs

„Jólesett győzni tavasszal, jólesett győzni az európai parlamenti választáson is, és ami jó, azt érdemes megismételni” – magyarázta félig-meddig tréfásan Kövér László, miért is lesz érdemed a Fidesz-KDNP által támogatott polgármester- és képviselőjelölteket támogatni. A nagyobbik kormánypárt választmányi elnöke úgy értékelte, hogy az önkormányzati szférában is kiérdemelte a bizalmat a polgári oldal. „2002 és 2010 között az önkormányzatok adósságállománya – annak a totális és mindenre kiterjedő felelőtlenség következtében, amire az MSZP-s politikusok képesek voltak –, megnégyszereződött, és 2010 végére elérte az 1300 milliárd forintot. Ebből az előző ciklus fideszes kormánya kimentette az önkormányzatokat, átvállalta az adósságállományt. Szeged esetében ez 14 milliárd forintot jelentett” – közölte Kövér László, aki szerint ez a lépés nemcsak azért jelentős, mert elmúlt a pénzügyi csőd veszélye, hanem így a hitelek kamataira fordított összegeket kulturális vagy épp szociális célokra lehet fordítani. „Egy normális önkormányzati rendszer nélkül egy ország demokráciája féllábú beteg. Ahhoz, hogy Magyarországon valóban otthon érezhessük magunkat, az is szükséges, hogy biztonságban érezhessük magunkat, és ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat, az is szükséges, hogy az önkormányzatok működése is biztosított legyen” – szögezte le Kövér László. A politikus szerint megérdemli a jelenlegi kormány, hogy ne ellenségként tekintsenek rá, hanem olyan partnerként, amelynek érdemes javaslatokat tenni, kérdéseket megfogalmazni és együtt építeni a helyi közösségeket.

Szegeden kicsit másként kellene politizálni…

Kövér László a SZEGEDma.hu kérdésére már kampányfórum előtti sajtótájékoztatón is szólt arról, hogy Fidesz helyi szervezetének döntését felülbírálva a párt választmánya Kothencz János jelöltségét támogatta. „Erre azért volt szükség, mert megítélésünk szerint váltani kell Szegeden a Fidesz politikai stílusában ahhoz képest, amit eddig tettünk. Mindenki lojálisan fogadta ezt a döntést, és szeretné hozzátenni a munkáját ehhez a sikerhez. Azt a változást szeretnénk itt is elindítani, mint ami már sikert hozott több településen, nevezetesen szeretnénk minél közelebb jutni az emberekhez, bekopogtatni hozzájuk, megtudni, mi az, amit elvárnak a Fidesz és a KDNP jelöltjeitől. A Szegeden fellelhető kínálatból – amit a polgári oldal tud jelenleg produkálni – Kothencz János személye nyújtja legtöbb garanciát arra, hogy ez a fajta politikai váltás megtörténik” – fogalmazott a Fidesz választmányi elnöke. Az IH nagytermében tartott fórumon is kifejtette, ha sikert akar elérni Szegeden a polgári oldal, akkor nem engedheti meg magának a pártszövetség – ellentétben a regnáló városvezetéssel –, hogy féljen az emberektől.

kampanynyito26_gs

Szólt arról is, hogy az első Orbán-kormány idején 1998 és 2002 között soha nem látott mennyiségű, részben állami forrás érkezett Szegedre. „Ehhez képest a következő önkormányzati választáson elbuktunk. Mondhatjuk azt is, hogy az volt minden idők legdrágább választási veresége” – jegyezte meg. Ennek oka Kövér szerint az, hogy valamint nem értettek meg a fideszesek a szegediek igényeiből, vágyaiból. Ezért szükséges a Fidesz-KNDP politikáján változtatni Szegeden.

Szeged az elszalasztott lehetőségek városa

A programismertető fórumon Kothencz János hibának nevezte, hogy a polgári oldal szegedi kudarcait igyekezett magyarázni, például a körülményekre, a riválisokra, vagy épp a megtéveszthető emberek tömegire fogva azt. „Én tudom, hogy ezen változtatni lehet. Nincs hova hátralépni, el kell indulni a változás útján” – szögezte le. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje szemfényvesztésnek, politikai kommunikációnak és népámításnak nevezte a szocialista városvezetés intézkedéseit, szerinte nem törődnek ténylegesen a szegedi emberekkel. Elmondta, hiába vezet autópálya Szegedig, munkahelyek nem létesültek ezáltal, a városi fejlesztések többségét pedig nem tudják élvezni a helyiek, hiszen nincs pénzük például fürdőbelépőre. A kormány rezsicsökkentő lépéseit sem érzik sokan, hiszen a panelrekonstrukció önrésze miatt jelentősen emelkedett a közös költség, míg a panelok belső infrastruktúrájához hozzá sem nyúltak. „Miközben a belvárosban már nem fér el több pompa, addig a csatolt városrészek, legyen az Gyálarét, Szentmihály vagy Baktó, szó szerint mellőzve vannak a városvezetés részéről” – közölte. Beszámolt a „Tervezzük együtt…!” bejárássorozat tapasztalatait, melyből kiderül, hogy a szegediek teljesen más városról beszélnek, mint ami a városvezetés kommunikációjából kirajzolódik.

kampanynyito31_gs

Kothencz Szegedet az elszalasztott lehetőségek városának nevezte a telt házas fórumon, és a jelenlegi városvezető egyéni politikai karriercéljairól is szólt. „Ennek lényege, hogy a gúzsba kötött város vezetőjeként, mintha afféle erős ember volna, majd hogy elmondhassa magáról, hogy azért jár neki a pártvezetés, mert ő itt ugyan bizony kibillenthetetlen. Szegedet és a szegedi embereket kívánja eszközéül használni ahhoz, hogy a pártstruktúrában még csak megmérettetnie se kelljen önmagát, hogy kegyet gyakorolva foglalhassa majd el azt a széket, amiről azt hiszi a balga, hogy mindaz kihúzhatatlan alóla. Igen, a jelenlegi városvezetés számára Szeged és a szegedi emberek csak eszközök ahhoz, hogy pár év múlva lelépjen Szegedről, hogy karrierjét beteljesítse. Tényleg ennyik volnánk, erre valók a szegediek? Ennyire megtéveszthetőek lennénk?” – vetette fel Kothencz. Szerinte a cél nem szentesítheti az eszközt, s kijelentette, csapatának gondolkodásmódjának a középpontjában maga az ember áll. Szeged jövőjének záloga a polgármesterjelölt szerint az, ha fejlesztési terveit a Szegedi Tudományegyetemmel összhangban határozza meg. Hibának nevezte, hogy a jelenlegi városvezetés nem áll szóba cégekkel, vállalkozókkal, egyik úgy fogalmazott Kothencznek, hogy „lepattint minket a Botka”. „Nem hajlandó a gazdasági környezetet rendeletek alkotásával úgy irányítani a városvezetés, hogy ezzel ösztönözze a fejlesztést és a foglalkoztatást. Ez Szeged legnagyobb tragédiája” – jelentette ki a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje. Hozzátette, a mezőgazdaság adottságait sem használja ki a város, nincs élénk kereskedelme a szomszédos országokkal, és a Tisza értékeit sem használja Szeged.

„Szeged, ahogyan mi szeretnénk”

„A mi programunk egy innovatív szegedi szociálpolitikai modellről, egy teljesen újszerű, emberközpontú gazdaságpolitikáról, emberközpontú és a lakosság terheit nem növelő panelrekonstrukcióról, szélesebb körű kultúrafejlesztésről, hatékonyabb sportpolitikáról, partneri civil stratégiáról és egy jövőt mindinkább kínálni képesebb ifjúságpolitikáról, valamint a csatolt és peremkerületek, a városrészek területein élő emberek legelemibb infrastruktúrafejlesztését célozza meg. Korszerűbb egészségügyről, oktatásról és szociális felelősségről szól. Ez a program a szolidaritás programja, együttérzésünk a szegedi emberrel” – jelentette be Kothencz János.

kampanynyito34_gs

A szociálpolitikai modellről szólva kifejtette, az Emberi Erőforrások Minisztériumával szoros együttműködésben, uniós forrásokat is felhasználva minden korosztály számára odafigyelést nyújt. Élménynapköziket vezetne be az új városvezetés, továbbá elindítanák a Szülők Akadémiáját, támogatnák a kezdő vállalkozásokat, nagy hangsúlyt fektetnének a munkahelyteremtésre. Kothencz szerint szükséges gyermekjóléti szolgálatok szakmai létszámát és az utcai szociális munkások létszámát jelentős mértékben meg kell emelni. Szólt az egészségházak létrahozásáról, a szociális intézmények korszerűsítésének szükségességéről, a Szeged Szolgálatában és a nyugdíjasok által igénylehető Szegedi Nyugdíjasokért kártyát, ez utóbbi a helyi szolgáltatások és termékek vásárlásánál kedvezményre jogosít. A költségvetés részét fogja képezni az is, hogy az idős emberek számára teljesen ingyenessé tennék a szemétszállítást és azt is segítenék, hogy azok a nyugdíjasok, akik még aktívnak érzik magukat, munkát vállalhassanak. A gazdaságfejlesztési program kapcsán azt emelte ki, hogy a kormányzati célokkal megegyező céloknak van realitása Szegeden. A közgyűlés által elfogadott 2020-ig tartó városfejlesztési stratégia felülvizsgálatát is szükségesnek tartja, hogy az uniós forrásoknak ténylegesen a 60%-át fordítsák gazdaságfejlesztésre és tartós munkahelyek teremtésére. Megjegyezte, a lakótelepek fejlesztése kapcsán például nem csak Odesszára kell forrásokat csoportosítani. Kothencz János elmondta, a számtalanszor már megígért fedett uszodát is meg kell építeni Szegeden, akárcsak a harmadik hidat, s a városvezetés által kommunikált 32 milliárdnyi fejlesztési forrás helyett közel 200 milliárd forint lehívását reálisnak nevezte a polgármesterjelölt. A fejlesztési elképzelések közé sorolta a Belvárosi mozi gépészeti rendszerének felújítását, a sportdecentrumok fejlesztését, és jelentősen növelné a civil szféra támogatását. Úgy segítenék a civil szervezeteket, hogy ingyenesen biztosítanának nekik helyiségeket, és Kothencz civil alapot is létrehozni 200 millió forintos kerettel. Hangsúlyozta, október 12-én ott is győzni kell, ott is vissza kell szerezni az emberek bizalmát, ahol ezért keményen dolgozni kell. „Sok mindenhez nem értek, de egy dologhoz igen: tudom, hogyan kell küzdeni” – zárta gondolatait a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.