Közélet

A főjegyző újrarajzolta a szegedi választókerületek határait

A főjegyző újrarajzolta a szegedi választókerületek határait

2014. március 28., péntek
A főjegyző újrarajzolta a szegedi választókerületek határait
OGY2014 - Ajánlóívek

Mózes Ervin arról tájékoztatott, hogy az arányosságokat vette figyelembe az új körzethatároknál, a választópolgárok számában sehol sincs 5 százaléknál nagyobb eltérés.

A 2010-es választási törvény lecsökkentette a képviselők és a körzetek számát, ennek megfelelően megváltoztak a körzethatárok is négy évvel ezelőtt, melyeket most

Mózes Ervin

ismét újraszabott. Erre egy 2013-as törvény kötelezte Szeged város címzetes főjegyzőjét, a helyi választási bizottság elnökét. „A 2013-as új választási eljárási törvény átírta a szabályokat, és 2014. március 31-i határidővel valamennyi helyi választási iroda vezetőjének feladatául szabta, hogy a választókerületi határokat vizsgálja felül: az első és egyetlen főszabály, szempont pedig az arányosság követelménye. A törvény nemcsak leírásában, hanem számaiban is kottát ad annak tekintetében, hogy a választópolgárainak számához képest mennyi lehet az eltérés a körzetek között. Az eltérést plusz-mínusz 5 százalékban határozza meg, ekkor felel meg az alkotmányos arányossági elvnek. Apróbb mozgásteret abban enged, hogy helyi sajátosságok és egy-két más szempont alapján ennél nagyobb, 5-15 százalékos eltérés lehessen, de ebben az esetben indoklási kötelezettség áll fenn, e feletti eltérést a törvény nem enged meg. Ezt a feladatot mikor elkezdtük több lépcsőben végrehajtani, először felmértük a meglévő körzetek arányait, és négy olyat találtunk, ami durván, 20 százalék felett eltért az átlagtól, további 10 körzetben pedig 5-15 százalék közötti eltérés mutatkozott. Azt határoztam el kollégáimmal, hogy osszuk be a szegedi körzeteket a főszabály irányában, az 5 százalék alatti eltérésen belül. Ennek az arányossági feltételnek sikerült megfelelnünk. Emellett arra is törekedtünk, hogy egy összefüggő tömb legyen miden körzet, tehát ne történjen olyan méretbeli torzulás, mint az egyik dorozsmai körzetnél anno, ahol olyan hosszú volt a terület, hogy Bordány határától egészen a Kossuth Lajos sugárútig elért. Mondanom sem kell, hogy itt milyen eltérő a körzeten belül a beépítés, a lakosság, a közlekedés, tehát ilyen választókerületi beosztás semmi esetre sem tartozhat egy körzetbe. Igyekeztem a határokat egyben tartani például a csatolt körzeteknél. Ha az ember ránéz majd a térképre, akkor látszódik, hogy ezek kisebb egységek, és mint a puzzle, úgy kapcsolódnak össze egy egésszé. Én már szakmailag nagyon komoly kifogásokat emeletem azon másodfokú döntés ellen, ami ilyen aránytalanná tette a körzeteket 2010-ben, ezt is sikerült most korrigálni, de ezt a jogalkotó a kötelességemmé is tette. Emlékezetem szerint 4,3 százalék a legnagyobb eltérés plusz irányba, és 3,7 a legnagyobb eltérés lefelé” – nyilatkozta portálunknak Mózes Ervin. A főjegyző hozzátette, hogy az új körzetfelosztást a Délmagyarország napilapban tették közzé hivatalosan, és elrendelte, hogy az új körzethatárok a www.szegedvaros.hu városi honlapon is jelenjenek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.