Közélet

Hoffmann Rózsa: jövőre 30 ezer tanár minősítése történhet meg + FOTÓK

Hoffmann Rózsa: jövőre 30 ezer tanár minősítése történhet meg + FOTÓK

2014. február 28., péntek
Hoffmann Rózsa: jövőre 30 ezer tanár minősítése történhet meg + FOTÓK
hoffmann_rozsa_szegeden001_gs

Míg idén 25 ezer, a következő tanévben már 30 ezren jelentkezhetnek a pedagógus II. minősítésre – jelentette Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a Zrínyi Ilona Általános Iskolában.

Az a pedagógus, aki szakvizsgával és legalább tizennégy éves szakmai gyakorlattal rendelkeznik, április végéig töltheti fel portfólióját, hogy megkapja a pedagógus II. minősítést, amit idén 25.000 főnek ítélnek meg.

Hoffmann Rózsa

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján elmondta, a többség elfogadta, hogy a magasabb besorolásért, mellyel több fizetés is jár, tenniük is kell valamit, s 11.000 fő már elkezdte feltölteni portfólióját. Megjegyezte, az új rendszert mintegy 200 pedagógus bojkottálta, de szegedi látogatásán azt tapasztalta, hogy a tanárok egyetértenek a minősítési rendszerrel. Újságírói kérdésre sajnálatosnak nevezte, hogy a mostani kampányidőszakban keverednek a szakmai és a politikai érvek, a rendszert bojkottálók megfogalmazásai ugyanis hasonlítanak egyes politikus nyilatkozataihoz. Emlékeztetett arra is, hogy egy egyetemen a docensi kinevezéshez is bizonyos kritériumoknak meg kell felelni, le kell tenni valamit az asztalra, s bár ez szokatlan a köznevelés rendszerében, a többség megértette az új rendszer alapelveit. Bejelentette, a következő tanévben már 30.000 tanár és tanító számára nyílik lehetőség országosan a pedagógus II. minősítésre jelentkezni a 160 ezres összlétszámból. A jelentkezőknek legalább nyolc év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával kell rendelkezniük, vagy 30 évnél régebben a pályán lévők jelentkezését várják, náluk nem kötelező előírás a szakvizsga megléte. Hoffmann hozzátette, jelenleg március 31-e a határidő, de ezt november végére szeretnék módosíttatni, mert úgy látják, kevés a rendelkezésre álló idő. „A minőségre koncentrálunk, a cél köznevelés színvonalának emelése” – közölte.

hoffmann_rozsa_szegeden06_gs

Társadalmi igényre adott válasz az egész napos iskola

Az államtitkár a Tavaszi Pedagógiai Napok megnyitójára érkezett Szegedre, tárgyalt

B. Nagy László

(Fidesz) kormánymegbízottal,

Kalmár Ferenccel

, a KDNP megyei elnökével, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületének az igazgatójával,

Plesovszkiné Ujfaluczki Judittal

, majd a Zrínyi Ilona Általános Iskolában tett látogatást. Mint más településeken, itt is arról gyűjtötte a tapasztalatokat, hogy a köznevelési törvény változásait miként élték meg a pedagógusok. Ezek közül a mindennapos testneveléssel, az erkölcstan és a hit- és erkölcstan oktatásával, valamint a délutáni foglalkozásokkal kapcsolatos információkra volt kíváncsi. Hoffmann Rózsa elmondta, a Zrínyi Ilona Általános iskolában négy teremben tekintette meg a délutáni munkát, s mindenütt mosolygós arcokkal találkozott. „A tanév ezen újítása a társadalom jogos igényére adott válasz” – szögezte le. Az intézmény vezetője,

Doroginé Bíró Irén

elmondta, felzárkóztatással és tehetséggondozással foglalkoznak délutánonként az iskolában, többek között magyar, történelem és angol közül választhatnak a diákok. Azt tapasztalják, hogy terheket vesznek le a szülők válláról a 16 óráig tartó iskolai foglalkozásokkal, ráadásul spórolnak is családoknak, nem kell különórákra járatniuk gyermekeiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.