Több mint 2 milliárd jut a Szegedi Tankerület intézményeire

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Tizenhat oktatási intézmény megújítása már biztosan megvalósul a Szegedi Tankerületben uniós és kormányzati forrásból, csak a Radnóti-gimnáziumra 780 millió forint jut – közölte B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa. A kivitelezéseket úgy fogják ütemezni, hogy azok a tanév rendjét ne zavarják meg. Tovább »

Maruzsa Zoltán: eredményes volt a Klik decentralizációja

2017. június 7., szerda · 2 hozzászólás

A köznevelési kerekasztal szerdai ülésén elhangzottak szerint a vártnál is eredményesebb volt a korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) decentralizációja, az új rendszert emellett költségvetési stabilitás jellemzi – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Tovább »

Palkovics: pályázati források a felsőoktatás fejlesztésére

2017. március 18., szombat · Hozzászólok

palkovics_laszlo02_gs

A felsőoktatási hallgatók szakkollégiumi támogatását, tudományos műhelyeinek fejlesztését célozza az a közel 11 milliárd forintos pályázat, amelyet az oktatási államtitkár ismertetett sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. További közel 30 milliárd forintos keret segíti a felsőoktatási oktatási-kutatási infrastruktúra fejlesztését. Tovább »

Palkovics László: Tisztán kell látni, mire költjük a közösség pénzét  

2017. március 13., hétfő · 7 hozzászólás

palkovics_laszlo04_gs

Az oktatási államtitkárral a magyar felsőoktatás finanszírozásáról, az uniós kutatás-fejlesztési pályázatokról, a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodásáról, a kancellári feladatokról és tevékenységről és az ELI Science Park nyújtotta esélyekről beszélgettünk. Tovább »

Országos diáktanács felállítását kezdeményezi az Országos Diákparlament

2017. február 5., vasárnap · Hozzászólok

Az Országos Diákparlament országos diáktanács felállítását kezdeményezi, hogy a parlament ülései közötti időszakban is folyamatos képviselhessék a számukra fontos ügyeket – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vasárnap Székesfehérváron, a diákparlament záró plenáris ülése utáni sajtótájékoztatón. Tovább »

Palkovics: zökkenőmentesen indult a tankerületi központok működése

2017. január 10., kedd · Egy hozzászólás

Palkovics László; Sipos Imre; Solti Péter

Zökkenőmentesen indult az év, az 58 tankerületi központ működése rendben megkezdődött, az önkormányzati iskolák átvétele lezárult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten. Tovább »

Balog: a tanárok felelőssége van a középpontban

2016. december 15., csütörtök · Hozzászólok

Balog Zoltán

A tanárok felelőssége van a középpontban, pedagógusnak lenni nem magánügy – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak átadásán, csütörtökön Budapesten. Tovább »

Nem értékelték egyformán az utóbbi évek oktatási intézkedéseit a kulturális bizottság tagjai

2016. december 14., szerda · Egy hozzászólás

kulturalis_bizottsag001kf

Az idei utolsó ülését tartotta a kulturális bizottság. A nyilvános napirendi pont egy része az idei évet zárja le, de szóba került a közgyűlés 2017. évi első félévi munkaterve is. A legnagyobb vitát azonban mégsem azok a kérdések váltották ki, amelyek esetében döntésük gyakorlati befolyással bírna az adott helyzetre. Tovább »

Három politikai vitával folytatja elmúlt heti ülését a parlament hétfőn és kedden

2016. november 27., vasárnap · Hozzászólok

Orbán Viktor

Az Országgyűlés hétfőn és kedden három politikai vitával folytatja és fejezi be az előző héten kezdődött ülését. A képviselők a kormány, az MSZP és a Jobbik által javasolt témában is politikai vitát tartanak, miután az LMP felvetésére szerdán már tárgyaltak a munkaerőhiány okairól. Tovább »

Köznevelési kerekasztal: napirenden a digitális oktatási stratégia és a pedagógusok minősítése

2016. szeptember 27., kedd · Hozzászólok

Horváth Péter; Czunyiné dr. Bertalan Judit; Sipos Imre

Az oktatási kormányzat támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát azon hét évvel a nyugdíj előtt álló pedagógusok minősítéséről és átsorolásáról, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárás során.
Tovább »

Palkovics László: át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét

2016. szeptember 6., kedd · Egy hozzászólás

Át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét, és az elmúlt kilenc hónapban pedagógusokkal, oktatási szakemberekkel felmérték, mit kell megváltoztatni, hogyan akarják működtetni az iskolákat a következő időszakban, mit vár el a közösség az iskolarendszertől – mondta az oktatási államtitkár kedden Balassagyarmaton.
Tovább »

Palkovics: a pedagógusoknak még nagyobb megbecsülést hoz az új tanév, megérkeztek a tankönyvek becsengetésre

2016. szeptember 1., csütörtök · Hozzászólok

Palkovics László

Szeptembertől 3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek az életpálya alapján, ami a szolgálati idő szerint 3-15 ezer forintos emelést jelent, és a kormány idén 38 milliárd forintot fordít erre a célra – mondta az oktatási államtitkár a tanévkezdés alkalmából az MTI-nek adott interjúban. Beszélt arról is, hogy a csütörtöki becsengetésre a tankönyvek 99 százaléka megérkezett az iskolákba.
Tovább »

Ételt csak okosan vigyen a gyerek az iskolába!

2016. augusztus 31., szerda · Hozzászólok

szendvics_reggeli_tizorai_etel

Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.
Tovább »

A családok együtt készülnek az iskolakezdésre Szegeden is

2016. augusztus 31., szerda · Hozzászólok

iskolataska_gsA családok apraja nagyja együtt szerzi be a tanszereket, a nagyobb áruházakban és írószerboltokban ilyenkor akár átlagosan 15 ezer forintot is a kasszánál hagynak, gyermekenként. Az általunk megkérdezett édesanyák azt mondták, spórolni akkor lehet, ha a kisebbek bizonyos dolgokat megörökölnek a nagyobbaktól.
Tovább »

Tanévkezdés: jelentős jogszabályi változások várhatók az új tanévben

2016. augusztus 31., szerda · Hozzászólok

osztalyterem_iskola_oktatas_egyetem

Csökkenhetnek a diákok terhei, új köznevelési intézménytípusokat vezetnek be, és átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere, míg a felsőoktatásban módosul a doktori képzés – ezek a hamarosan induló új tanév legfontosabb változásai.
Tovább »

Palkovics László: komoly infrastrukturális fejlesztések a közoktatásban

2016. július 15., péntek · Egy hozzászólás

Idén 91,5 milliárd forinttal, jövőre pedig az eredeti célelőirányzathoz képest további 136 milliárd forinttal többet költ a magyar állam a köznevelési és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára pénteken Gyulán, sajtótájékoztatón.
Tovább »

Palkovics szeretné, hogy már ősszel érezzék az iskolák a változások kedvező hatását

2016. június 25., szombat · Hozzászólok

Palkovics László

A kormány azon dolgozik, hogy az őszi tanévkezdésre az iskolák érezzék a változások kedvező hatását, és szeptemberben egy jobban működő iskolarendszerben kezdődhessen meg a tanítás – mondta az oktatásért felelős államtitkár a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) szombati budapesti országos küldöttgyűlésén.
Tovább »

Palkovics: átalakulhat a tanév rendje és változhat a szünetek hossza

2016. június 23., csütörtök · Hozzászólok

iskola_oktatas_egyetemista

Átalakulhat a jövőben a tanév rendje, rövidebb lehet a nyári szünet, hosszabb az őszi és a tavaszi vakáció, és az új nemzeti alaptanterv (nat) bevezetésével szeretnék, ha egyre több iskolában tabletekről tanulnának a diákok – a többi között erről beszélt Palkovics László oktatási államtitkár az Indexen csütörtökön megjelent interjúban.
Tovább »

Palkovics: szeptembertől sokkal stabilabban működik az oktatási rendszer

2016. június 21., kedd · Egy hozzászólás

tanulas_iskola_egyetem_jegyzet_fuzet

Szeptembertől egy sokkal stabilabb, napi problémáktól mentes oktatási rendszerrel találkozhatnak majd a pedagógusok, a szülők és a diákok – ígérte az oktatási államtitkár a Jó oktatás – jó iskola címmel, kedden a fővárosban rendezett tanácskozáson.
Tovább »

Elégtelent kapott a kormány, a helyi Fidesz pedig feketepontokat a szegedi tanártüntetésen + FOTÓK

2016. június 11., szombat · 71 hozzászólás

tanartuntetes25_gs

Az ország összes iskolájából csapják ki a Fideszt – ezt szavazta meg az a mintegy százötven demonstráló, akik a Tanítanék Mozgalom tanévzáró tüntetéséhez csatlakozva a Klauzál téren gyűltek össze. A követelések nem változtak: a KLIK megszüntetését, tan- és tankönyvszabadságot szeretnének, valamint, hogy az iskolák kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz. A dominánsan helyi baloldali politikusok felszólalásait felsorakoztató rendezvény végén a résztvevők fekete pontokat ragaszottak a helyi Fidesz-iroda kirakatába, de jutott a szegedi KDNP-nek is. Tovább »

Köznevelési kerekasztal – Sipos: állami kézbe veszik a közoktatási intézményeket

2016. május 17., kedd · Hozzászólok

Az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek kedden benyújtandó törvényjavaslat értelmében. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után közölte: egyértelmű felelősségi viszonyokat kell biztosítani, ezt szolgálják a változtatások.
Tovább »

Palkovics: az állami irányító központ elnevezése továbbra is Klebelsberg lehet

2016. május 5., csütörtök · Hozzászólok

Az oktatási államtitkár szerint az állami intézményfenntartó irányító központjának elnevezése a jövőben is maradhat Klebelsberg, ami egy jó név és nem kell szégyellni, az új tankerületek azonban még nem kaptak elnevezést. Palkovics László a Magyar Narancsnak adott, csütörtökön megjelent interjúban arról is beszélt, hogy javaslatot tett a kormánynak a fenntartás és a működtetés egységesítésére, de döntés még nem született.
Tovább »

Több önkormányzati szövetség nem támogatja az iskolák teljes államosítását

2016. május 4., szerda · Hozzászólok

Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.
Tovább »

Palkovics: az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek az intézményfenntartásra

2016. május 3., kedd · Hozzászólok

Az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működtetését, ezért nem adja vissza az állam a fenntartás feladatát – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára a TV2 Mokka című műsorában kedden.
Tovább »

Czunyiné: Digitális iskolákkal a versenyképes tudásért

2016. május 3., kedd · 9 hozzászólás

czunyine_bertalan_judit01_gsA kormány eltökélt szándéka, hogy mire minden magyar iskolában elérhetővé válik a szélessávú internet, addigra elegendő és megfelelő digitális tananyag álljon rendelkezésre, melyek 21. századi színvonalú, versenyképes tudást biztosítanak a diákoknak – mondta a SZEGEDma.hu-nak a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos.
Tovább »

Tanítanék mozgalom: “totális államosítást” terveznek a közoktatásban

2016. május 2., hétfő · Hozzászólok

A Tanítanék mozgalom szerint “totális államosítást” terveznek a közoktatásban, a szerveződés a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, az oktatási államtitkárnak és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének címzett nyílt levelében azt írta, hogy figyelmen kívül hagyják az önkormányzatiság elvét is, ahol a helyi közösségek dönthetnek intézményeikről az ott élők igényeinek megfelelően.
Tovább »

Tárgyalt a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány – nincs megegyezés

2016. április 11., hétfő · Hozzászólok

Bár némi előrelépés történt, megállapodás nem született a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány hétfői tárgyalásán az április 20-ra bejelentett országos pedagógussztrájk még elégséges szolgáltatásairól – derült ki a köznevelési helyettes államtitkárnak és a Pedagógusok Szakszervezete elnökének a megbeszélés után adott nyilatkozatából. Tovább »

Tájékozódó megbeszélést tartottak az Emmi és a civil közoktatási platform képviselői

2016. április 7., csütörtök · Hozzászólok

Tájékozódó megbeszélést tartott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a civil közoktatási platform képviselőivel csütörtökön – közölte szaktárca az MTI-t, tudatva: a platform képviselőjét várják a köznevelési kerekasztal következő ülésére.
Tovább »

Hiller István: A szegedi iskolák legyenek a szegedieké

2016. március 31., csütörtök · 8 hozzászólás

hiller_istvan02_gs

A magyar közoktatásnak új törvényre van szüksége, nincs értelme a jelenlegi csiszolgatásának – jelentette ki Szegeden Hiller István. Az oktatáspolitikus bejelentette, hogy jövő hétfőn a Parlamentben az MSZP-frakciója határozati javaslatként beterjeszti a civil közoktatási platform 12 pontját, amellyel egyetértenek, s amely az oktatási rendszer akut problémáit veszi számba. Tovább »

“Az oktatás szabadságáért” demonstráció – Pukli: pedagógussztrájk lehet március végén

2016. március 15., kedd · 99 hozzászólás

Tanítanék! - Oktatási demonstráció Budapesten

Bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, és “tárgyalóképes” kormányzati delegáció felállítását követelte a keddi oktatási demonstráción Pukli István iskolaigazgató, aki ezek elmaradása esetére egyórás pedagógussztrájkot helyezett kilátásba a Kossuth téren elmondott beszédében. Tovább »

Következő oldal »