Pedagógus és gyógypedagógus szervezetek támogatják a köznevelési törvény módosítását

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

Pedagógus és gyógypedagógus szervezetek támogatják a köznevelési törvény közelmúltban elfogadott, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTM) küzdő gyermekeket érintő törvénymódosítást – olvasható a szervezetek MTI-hez pénteken eljutatott közleményében. Tovább »

Palkovics: zökkenőmentesen indult a tankerületi központok működése

2017. január 10., kedd · Egy hozzászólás

Palkovics László; Sipos Imre; Solti Péter

Zökkenőmentesen indult az év, az 58 tankerületi központ működése rendben megkezdődött, az önkormányzati iskolák átvétele lezárult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten. Tovább »

Oktatási felmérések: erős tantervi tudás, de azt a diákok iskolán kívül nem tudnak kamatoztatni

2016. december 6., kedd · 3 hozzászólás

tanulas_iskola_egyetem_jegyzet_fuzet

A negyedik és nyolcadik osztályos magyar diákok nemzetközi szinten is kiemelkedő, erős “tantervi jellegű” tudással bírnak, ugyanakkor ezeket az alapokat a 15 évesek nem tudják a nem iskolai kontextusokat modellező digitális PISA-feladatokban kamatoztatni – többek között ez állapítható meg a PISA, a TIMSS nemzetközi és az országos kompetenciamérések legfrissebb adataiból, amelyeket kedden, köznevelési konferencián ismertettek Budapesten. Tovább »

5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére a kormány

2016. október 10., hétfő · Hozzászólok

A kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztésére egy uniós program keretében – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfői sajtótájékoztatóján. Tovább »

Rétvári: köznevelési fejlesztések országszerte költségvetési és uniós forrásokból

2016. július 21., csütörtök · Hozzászólok

Országszerte 24 helyen tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére. Tovább »

Rétvári: az egészségügyben és a köznevelésben is előrébb tudunk lépni

2016. április 24., vasárnap · Hozzászólok

Mind az egészségügy, mind a köznevelés területén előrelépés történhet jövőre, a 2017-es költségvetésben e két területre 200 milliárd forintos többletet szán a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.
Tovább »

Tárgyalás, tüntetés, sztrájkfelmérés – itt tartanak most a pedagógusok Szegeden

2016. március 14., hétfő · 18 hozzászólás

Mendrey László

Újból megkérdeztük a két szegedi pedagógust az oktatás aktuális helyzetéről. A véleményük most is eltérő, de a diákok érdekeit mindketten elsődlegesnek tartják. Tovább »

A Parlamentig jutott a szegedi óvodabezárások ügye: a gyermekek jövőbeni lehetőségeit veszélyeztetik Botka Lászlóék

2016. március 9., szerda · 17 hozzászólás

vasutas_ovoda06_gs

Érthetetlennek nevezte B. Nagy László képviselő a Parlamentben, hogy a szegedi városvezetés népszerű óvodákat zárat be, köztük azt az egyetlen intézményt is, amelyik reggel ötkor nyit ki. Palkovics László oktatási államtitkár válaszában kifejtette, hogy a gyermekek jövőbeni esélyeit veszélyezteti és növeli a hátrányokat, ha egy önkormányzat jól működő óvodái bezárásáról dönt. Tovább »

Balog: Át kell gondolni a vegyes fenntartási rendszert (FRISSÍTVE)

2016. március 1., kedd · Hozzászólok

Balog Zoltán

A közoktatást helyzetéről tartott vitanapot a szocialisták kezdeményezésére az Országgyűlés kedden délután. Az emberi erőforrások minisztere a többi között azt vetette fel: jó-e, ha az iskolák működtetése az önkormányzaté, fenntartása pedig az államé. Tovább »

Nem bízik az ellenzék a köznevelési kerekasztalban

2016. február 9., kedd · Egy hozzászólás

Balog Zoltán; Czunyiné dr. Bertalan Judit; Rétvári Bence; Palkovics László

Színjáték, baráti megbeszélés, önmagával folytatott kormányzati tárgyalás – nem nyerte el az ellenzéki pártok tetszését a köznevelési kerekasztal. Tovább »

A PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz a köznevelés helyzete miatt

2015. november 21., szombat · Hozzászólok

Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fórumán Budapesten szombaton elhangzott felszólalásokból, melyek alapján a szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
Tovább »

Rétvári: tovább kell növelni a pénzügyi ismeretek oktatását a köznevelésben

2015. október 9., péntek · Hozzászólok

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint tovább kell növelni a pénzügyi ismeretek oktatási köznevelésben, mert az eddig sikeresen lezajlott programok tapasztalatai alapján szükség és igény is van rá.
Tovább »

Köznevelés-fejlesztési stratégia – Cél a pedagóguspálya presztízsének emelése

2014. december 30., kedd · Hozzászólok

A kormány célja, hogy az új pedagóguspolitika és alkotóelemei – életpálya, bértábla, tanfelügyelet, szaktanácsadás, új továbbképzési rendszer – hatékonyan ösztönözzék a minőségi munkát, és támogassák a pedagógushivatás szakmai megújítását valamint presztízsének növelését. Többek között ezt tartalmazza a kormany.hu oldalon közzétett Köznevelés-fejlesztési stratégia, amely szerint 2015 végére kialakul a pedagógus-továbbképzések mindenki számára mindenhol elérhető kínálata és elkészül az életpálya-modell köztes értékelése és a továbbfejlesztési javaslatok. Tovább »

Köznevelési államtitkár: minden gyerek szerezzen megfelelő képzettséget!

2014. augusztus 27., szerda · Hozzászólok

czunyine_bertalan_judit

Az iskolarendszer átalakításának, átszervezésének az volt a célja, hogy Magyarországon minden gyermek a képességeihez mérten tudjon a köznevelési rendszerben képesítést szerezni – mondta a köznevelési államtitkár szerdán a Miskolci Egyetemen tartott szakmai tanévnyitón, több száz pedagógus előtt.
Tovább »

PDSZ: egységesítsék a kötelező óraszámot

2014. július 8., kedd · Hozzászólok

iskolataska_gs

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete nyílt levéllel fordul Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, amelyben többek között azt kérik, hogy egységesítsék a köznevelésben dolgozó pedagógusok kötelező óraszámát – mondta az Együtt-PM szövetséggel folytatott keddi megbeszélést követően Mendrey László, a PDSZ elnöke.
Tovább »

Hoffmann Rózsa: jövőre 30 ezer tanár minősítése történhet meg + FOTÓK

2014. február 28., péntek · 11 hozzászólás

hoffmann_rozsa_szegeden001_gsMíg idén 25 ezer, a következő tanévben már 30 ezren jelentkezhetnek a pedagógus II. minősítésre – jelentette Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a Zrínyi Ilona Általános Iskolában. Tovább »

Magas szintű műveltség, erkölcsiség a cél

2012. szeptember 12., szerda · Egy hozzászólás

Hamvas Béla író, filozófus nevét vette fel a tavaly összevont oroszlányi gimnázium és műszaki középiskola; a szerdai névadó ünnepségén Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az új köznevelési rendszer céljairól, a magas szintű műveltség, erkölcsiség megszerzéséről, illetve eléréséről beszélt.
Tovább »