Közélet

Szegedi találmány forradalmasíthatja a kajak-kenu edzésprogramot

Szegedi találmány forradalmasíthatja a kajak-kenu edzésprogramot

2013. november 18., hétfő
Szegedi találmány forradalmasíthatja a kajak-kenu edzésprogramot
kajakkenu01_ia

Eddig huszonhat szegedi sportolót elemeztek ki azzal a speciális eszközzel, amely a kajak-kenu hazai edzésprogramját helyezheti új alapokra. Szabó Gábor rektor egy budapesti konferencián ismertette a mérőműszert.

Sport és innováció 2013 címmel egész napos konferenciát rendeztek csütörtökön Budapesten a Magyar Sport Házában. A Magyar Sporttudományi Társaság rendezvényének fővédnöke

Szabó Gábor

, a Szegei Tudományegyetem rektora volt, aki a Magyar Innovációs Szövetség elnökként egy a sportolók munkáját segítő mérő-adatfeldolgozó készülék projektjét is ismertette a hallgatósággal. "Munkatársaimmal egy olyan eszközön dolgozunk, amely a kajakosok edzésprogramjának megkönnyítését hivatott szolgálni. Ez egy konkrét példája annak, hogy a tudománynak manapság milyen nagy szerepe lehet a sportban is" - árulta el a SZEGEDma.hu-nak Szabó Gábor akadémikus, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport professzora. Kutatócsoportja egy kis mérőeszközt fejlesztett ki, melyet a hajóba behelyezve szolgáltat adatokat az edzőknek, a hajó mozgását kielemezve készít statisztikát a sportolók teljesítményéről. Bizonyos versenyzők esetében aszimmetrikus az evezés, az egyik oldalon erősebben húz, ami folyamatos korrigálásra kényszerít. Érdekes, korábban nem igazolt statisztikai összefüggések látszanak az adatok között, a húzás hosszának a szórásából például az evezés minőségére is lehet következtetni. "A rendszer még nagyon új, jelenleg is dolgoznak azon, hogy az edzők beépíthessék a hétköznapi munkába. Egyelőre még túl sok fizikai szakzsargonnal dolgozik, melyet rendszerezni kell azért, hogy az edzők a lehető legnagyobb hatékonysággal kezelhessék az adatokat. Ha ez sikerül, országos szinten is elterjeszthető lesz" - hangsúlyozta az akadémikus. A projektet vezető

Gingl Zoltán

, az Informatikai Tanszékcsoport docense csoportjának fluktuáció-analízise és zajproblémákkal kapcsolatos kutatása világviszonylatban is elismert, így bár külföldön is léteznek hasonló eszközök, szaktudásuk kiemelkedővé teszi a hazai műszert. A szegedi versenyzők elsőként tesztelhették le a DÉMÁSZ támogatásával kifejlesztett mérőeszközt, eddig huszonhat sportoló munkájának adatait vetették össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.