Pálinkás: az innováció fűti a növekedést

2017. szeptember 13., szerda · Hozzászólok

A gazdasági növekedés egyik legfontosabb motorja a technológiai fejlődés, az innováció, de szervezeti és társadalmi innovációra legalább annyira szükség van, mint technológiaira – mondta Pálinkás József a Joint Venture Szövetség konferenciáján szerdán Budapesten. Tovább »

Varga: a gazdaság versenyképességét az határozza meg, hogy a vállalkozások mennyire innovatívak

2017. május 11., csütörtök · Hozzászólok

Varga Mihály

Az ország, a gazdaság versenyképességét az határozza meg, hogy a vállalkozások mennyire innovatívak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a “Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerés átadó ünnepségén csütörtökön, Budapesten. Tovább »

Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

2017. március 29., szerda · 2 hozzászólás

Magyarország egyre inkább innovációs központtá kíván válni, ezért a jövő évtől minden kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás kétszer annyi pénzt vonhat le az adóalapjából, mint amennyit innovációra fordít – jelentette ki Szijjártó Péter a think.BDPST elnevezésű innovációs konferencián szerdán a fővárosban. Tovább »

NGM: 1300 milliárdos forrás áll a magyar tudomány és innováció rendelkezésére

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

pecs_egyetem

Megközelítőleg 1300 milliárd forint forrás áll a magyar tudomány, kutatás-fejlesztés és innováció rendelkezésére 2020-ig – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Pécsett. Tovább »

Balog: Magyarország bekerült Európa egyik legjelentősebb tudásközpontjába

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

Balog Zoltán

Magyarország teljes jogú tagja lett az Európai Innovációs és Technológiai Intézet információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó társulásának (EIT Digital), ezáltal az ország a digitális elit részévé vált, kutatási és innovációs potenciálja bekerült Európa egyik legjelentősebb tudásközpontjába – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az EIT Digital csütörtöki rendezvényén Budapesten. Tovább »

Meghirdették a 2016. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

Kiírta a 2016. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Alapítvány együttműködő partnereivel közösen, a díjjal hagyományosan az év legjelentősebb műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítményét ismerik el – jelentette be Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapító elnöke csütörtökön Budapesten, a Magyar Innovációs Klub rendezvényén. Tovább »

Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok nyerteseit

2016. augusztus 1., hétfő · Hozzászólok

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) finanszírozott a “Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” és a “K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hétfőn az MTI-vel.
Tovább »

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a szegedi egyetem és a BHE Csoport

2016. július 21., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a BHE Csoport Szegeden. Az együttműködés során az SZTE és a BHE Csoport nevében a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az egyetem tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg. Tovább »

Nemzetközi innovációs versenyen nyert különdíjat az SZTE hallgatója

2016. május 18., szerda · Hozzászólok

Bevásárlós mobil alkalmazással nyerte el Bálint Karola, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar első éves programtervező informatikus szakos hallgatója az Oracle Academy díját az Intel világversenyén (Intel ISEF). A ShopMap nevű app-on saját bevásárló listánkat jeleníthetjük meg, majd az okos alkalmazás optimális útvonalat határoz meg a boltban, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban találjuk meg a vásárolni kívánt termékeket.
Tovább »

Kakas Béla: Fontos a leszakadó térségek felzárkóztatása

2015. november 19., csütörtök · Hozzászólok

darfu_onte_megye14_gsIdeje véget vetni a látványberuházásoknak és egy olyan menedzserszemléletű és innovációs gazdaságfejlesztésre kell koncentrálni, melyben az önkormányzatok és a térség gazdasági szereplői képesek hatékonyan együttműködni – mondta Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön a TOP-forrásokhoz kapcsolódó szakmai konferencián.
Tovább »

Hasznosítható projektekkel kapaszkodna fel a szegedi egyetem

2015. szeptember 29., kedd · 3 hozzászólás

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_002Ha a Szegedi Tudományegyetem nem tudja maga mellé állítani a térség ipari szereplőit, komoly bajban lesz a 2020-ig tartó európai uniós támogatási ciklus lezárultával. De igaz ez fordítva is: ha a helyi vállalkozások nem kapnak észbe, és nem használják ki a kutatói bázis tudását, a megye gazdasági szektora nem kapaszkodik fel az ország éllovasai közé. Kedden a Rektori Hivatalban tartottak konferenciát, hogy sürgessék a felek közötti párbeszédet.
Tovább »

Iparfejlesztés, innováció, természetközeli élet – Algyő két megyei jogú város között a jövő települése akar lenni

2015. szeptember 28., hétfő · 7 hozzászólás

molnar_aron01_gs

Kedvezményekkel csábítják a fiatal házasokat, feltérképezték a gazdaságfejlesztés lehetőségeit, megerősítették a kommunikációt: Algyő otthont és munkát is kínál az érdeklődőknek. A politikai csatározásoktól sem mentes első évről készítettünk leltárt Molnár Áron polgármesterrel. Tovább »

NGM: innovációs központtá válhat Magyarország

2015. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

A most megnyíló európai uniós források jó kiindulópontot teremtenek annak eléréséhez, hogy Magyarország ne csak termelési, hanem innovációs központtá is váljon Közép-Európában – nyilatkozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek.
Tovább »

Kakas Béla: Fontos, hogy a források magjai a megfelelő talajba hulljanak

2015. július 12., vasárnap · 19 hozzászólás

super_roadshow11_gsA megyei jogú városok forráskeretével együtt összesen 73 milliárd forint TOP-forrás áll Csongrád megye rendelkezésére a 2014-2020-as uniós ciklusban. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlésének elnöke szerint ebből megvalósulhat a települések energetikai, közlekedési és egészségügyi fejlesztésének java, ami biztos táptalaja lehet a gazdasági fejlődés pályájának.
Tovább »

Közel 12 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre a következő pályázati ciklusban

2015. június 23., kedd · 3 hozzászólás

goodwill_consulting_workshop06_gsA legfrissebb, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázati lehetőségeket ismertette konferencia keretében a GoodWill Consulting Kft. kedden. Óriási összegek jutnak majd az innovációra, az informatikai és energetikai fejlesztésekre, s nem utolsó sorban a mezőgazdasági beruházások megvalósítására is.
Tovább »

Feladatorientációt és hiteles piaci partnereket igényelnek az új innovációs pályázati portfóliók + FOTÓK

2015. május 14., csütörtök · Hozzászólok

szte_innovacios_nap08_gs

Nemzetközi élvonalat képviselő kutatási eredményekkel, közhasznúsággal, hiteles piaci partnerrel rendelkező, valamint pénzügy és eredmény szempontjából is elszámoltatható projektek nyerhetnek az új innovációs pályázatokon. Az SZTE Innovációs Napján Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszélt a megújult pályázati portfólióról. Tovább »

A sokszínűség szépsége a vállalkozásban

2015. május 6., szerda · Hozzászólok

Az evolúcióban a gyors adaptáció a kulcs. Ahogy az idő telik és egyre gyorsabban változik a világ – a technológia ezt csak hatványozza -, úgy kell alkalmazkodnia az élőlényeknek, hogy felépítésüket és “eszköztárukat” az új körülményekhez igazítsák. A biológiai evolúció ezt rengeteg prototípus, azaz egyed létrehozásával biztosítja – az idő majd kiválogatja az alkalmasakat. A vállalkozások is az megfelelő stratégiát szeretnék megtalálni, ott viszont nincs lehetőség egyszerre milliónyi ötlet megvalósítására, mindegyikben egy kicsit más megközelítést és koncepciót alkalmazva ugyanarra a problémára. Más megoldás kell!
Tovább »

Startupokban és innovációban érdemes gondolkodni + FOTÓK

2015. április 3., péntek · Hozzászólok

goodwill_consulting02kf

A hazai költségvetés hozzájárulásával együtt közel 12 ezer milliárd forintnyi összeg áll majd rendelkezésre a kis- és középvállalkozások számára a 2014-2020-as EU-s ciklusban. Óriási összeg jut majd innovációra, de támogatják a startupokat, az informatikai és energetikai fejlesztéseket, valamint a mezőgazdasági beruházások megvalósítását is. Tovább »

Kinevezték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyetteseit

2015. január 22., csütörtök · Egy hozzászólás

Spaller Endrét és Szigeti Gyula Pétert nevezte ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesévé a miniszterelnök, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. Tovább »

Az MNB vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre

2015. január 22., csütörtök · Hozzászólok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pallas Athéné Közgondolkodási Program (PAKP) részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre – jelentette be a jegybank csütörtökön a honlapján. Tovább »

Szegeden is képzi az innovátorokat az !gen program

2015. január 6., kedd · Egy hozzászólás

innovatorkepzes02_kf

Van egy jó ötleted, de nincs csapatod és kapcsolataid, hogy megvalósítsd? Belekezdenél valami újba, de nem tudod, merre indulj? Ezen gondok leküzdéséért indult el az Innovatív Generáció, röviden !gen program Szegeden, amely startupoknak, vállalkozóknak és magánembereknek adhatja meg a kezdőlökést terveik megvalósításához. Tovább »

Chikán Attila: Az üzleti szféra lehet a kibontakozás letéteményese

2014. november 4., kedd · 2 hozzászólás

kamara_unnep37_gs

Alapvető változásokat sürget hazánk versenyképességének javítása érdekében Chikán Attila. A közgazdászprofesszor portálunknak kifejtette, az értelmiség és a politikai osztály mára kudarcot vallott e téren, így az üzleti szférának lehet döntő szerepe a kibontakozásban. Tovább »

Kormánymegbízott, polgármester és rektor köszöntötte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát + FOTÓK

2014. október 31., péntek · Egy hozzászólás

kamara_unnep33_gs

A kamarai rendszer lehetőségeiről és új feladatairól, valamint a magyar gazdaság versenyképességéről is hangzottak el előadások a CSMKIK ünnepi küldöttgyűlésén. Tovább »

Akár az ELI is kaphat a 700 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatásból + FOTÓK

2014. október 17., péntek · 12 hozzászólás

csmh_workshop04_KF

Az Európai Unió elkövetkező hétéves tervezési időszakában, tehát 2014 és 2020 között több mint 700 milliárd forintot kap hazánk kutatás-fejlesztésre és innovációra. Az unió által társfinanszírozott támogatás egyik feltétele azonban, hogy a régió gazdasági és kutatási szereplői javaslatokkal éljenek a nemzeti intelligens szakosodási stratégiába.
Tovább »

Kutatási és innovációs stratégia készül – 700 milliárd a tét + FOTÓK

2014. szeptember 18., csütörtök · Hozzászólok

DSC_1953

Ahhoz, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs célokra szánt 700 milliárd forintos uniós alapokhoz hozzáférjen hazánk, el kell készíteni az intelligens szakosodáson alapuló S3 stratégiát. Országszerte megkezdődtek a széles körű szakmai és társadalmi egyeztetések, a Csongrád megyei prioritásokat Szegeden gyűjtötték egy csokorba. Tovább »

A tudományos park hagymája: milyen szerepet kaphatnak a szegedi cégek az ELI-ben?

2014. június 27., péntek · 13 hozzászólás

ELI3

Akár egy hagyma rétegei, úgy áll össze az ELI szegedi lézerfizikai kutatóközpontot körülölelő mintegy hetven hektáros science park. Hol lesz a helye mindebben a Csongrád megyei kis- és középvállalkozásoknak? Hogyan pörgeti meg a helyi gazdasági életet a 2015 végére tervezett központ?
Tovább »

Régiónk jövőjének kulcsa az innováció és a Tisza + FOTÓK

2014. június 7., szombat · Hozzászólok

rekord_vitorlazas_csesznok-rehak-csesznok_20131020_1_fotok-013

Térségünk fejlődésének egyik kulcs az innováció – hangzott el a VII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián, ahol Szeged városfejlesztési stratégiájához készített négy akciótervet is ismertették. Tovább »

Az innováció a térség fejlődésének kulcsa + FOTÓK

2014. május 30., péntek · 2 hozzászólás

konferencia06_gs

Milyen lehetőségek rejlenek a régióban, hogyan lehet az innovációban élen járó Szegedi Tudományegyetem és a gazdasági szereplők munkájának összehangolása? Az intelligens szakosodás témakörében tartottak szakmai fórumot Szegeden. Tovább »

Varga: az országnak nemcsak termelési, hanem innovációs központtá is kell válnia

2014. május 20., kedd · Hozzászólok

Magyarországnak nemcsak Közép-Kelet-Európa termelési, hanem innovációs központjává is kell válnia, ehhez a kormány minden támogatást megad – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlésén. Tovább »

Dél-Alföldi innovációkat népszerűsítettek az Agórában + FOTÓK

2014. április 10., csütörtök · Hozzászólok

innovacios_nap01_gs

Közel hatvan, DAOP-pályázaton támogatást nyert start-up cég mutatkozott be csütörtök délelőtt a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol előadást tartottak termékükről és workshop keretén belül foglalták össze tapasztalataikat. A rendezvény célul tűzte ki, hogy népszerűsítse az innovációt a Dél-Alföldi régióban. Tovább »

Orbán: Magyarország további célja, hogy európai innovációs terület legyen

2014. február 17., hétfő · Hozzászólok

Magyarország ma már egy versenyképes állam, amely az elmúlt években termelési központtá vált, a további cél pedig, hogy az ország egy európai innovációs terület is legyen – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő hétfőn Budapesten, a III. Magyar-Török Üzleti Fórumot megnyitó beszédében. Tovább »

Higiénikusabb trolik és villamosok Szegeden? + FOTÓK

2014. január 16., csütörtök · 15 hozzászólás

SZS20140116_antibakterialis_szkt_015A Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem felveszi a harcot a vírusokkal! A nemrégiben kifejlesztett világszínvonalú ezüst antibakteriális oldattal forradalmasíthatják a tömegközlekedési járművek higiéniáját, s ezzel gátat szabhatnak a betegségek továbbterjedésének – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Tóth István Tibor ügyvezető igazgató.
Tovább »

Szegedi találmány forradalmasíthatja a kajak-kenu edzésprogramot

2013. november 18., hétfő · Egy hozzászólás

kajakkenu01_iaEddig huszonhat szegedi sportolót elemeztek ki azzal a speciális eszközzel, amely a kajak-kenu hazai edzésprogramját helyezheti új alapokra. Szabó Gábor rektor egy budapesti konferencián ismertette a mérőműszert. Tovább »

Gazdasági hasznosulás nélkül nincs innováció – megnyílt a szegedi tudományünnep

2013. november 7., csütörtök · 3 hozzászólás

IMG_1772A polgármester az ELI melletti ipari-innovációs parktól és az új klinika mellett egészségipari területtől várja Szeged gazdaságának fellendítését.
Tovább »

Szabó Gábor: Az adófizetőknek jó biznisz az oktatásba invesztálni + FOTÓK

2013. október 4., péntek · 2 hozzászólás

modszertani_konferencia_rektori11_gsA három legalapvetőbb oktatási kérdésre keresik a választ a pénteken kezdődő szegedi Vezetőtanítók és tanárok VIII. országos módszertani konferenciáján. Szabó Gábor, az SZTE rektora plenáris előadással szólt a szakmához.
Tovább »

Felelősségteljes innováció – nemzetközi projekt partnere az SZTE

2013. június 14., péntek · Hozzászólok

14_gsHat délkelet-európai országgal dolgozik közös projekten a Szegedi Tudományegyetem. A FaRInn, vagyis a Felelősségteljes Innováció előmozdítása c. programot a Magyar Műszaki Értelmiség Napján is bemutatták az Agórában.
Tovább »

A Mobil-felcsertől a nanoezüstig – innovációs nap az egyetemen + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök · 2 hozzászólás

szechenyi_logo

Nanoezüst felsőruházat: antibakteriális, antimikrobális, csökkenti a kellemetlen testszagot és még komfortérzést is nyújt – ilyen és hasonló innovatív találmányokat mutattak be a Szegedi Tudományegyetem második Innovációs Napján.
Tovább »

Temes és Csongrád megyei kutatóhelyek fogtak össze

2013. március 20., szerda · Hozzászólok

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés Programja 2007-2013 keretében, Temes és Csongrád megye K+F+I tevékenységének vizsgálatával COMINPRO címmel közös projektet valósított meg az innovációs eredmények hasznosítása területén a Temesvári Politechnika Egyetem és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). A COMINPRO projekt időtartama: 2012. április 1. – 2013. március 31.
Tovább »

Következő oldal »