Ismét szegedi kutató zsebelte be a tudományos díjat

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

A Nőkért és tudományért díj 15 éve alatt idén hetedik alkalommal kapta szegedi kutatónő a L’Oréal és az UNESCO elismerését, ezúttal Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársát díjazták a növények C-vitamin termelésével kapcsolatos kutatásáért. Tovább »

NGM: állami kitüntetéseket adott át Varga Mihály

2017. augusztus 21., hétfő · Hozzászólok

Varga Mihály

Augusztus 20. a magyaroknak egyszerre jelenti az ország jövőjét meghatározó döntéseket, a kijelölt célokért vívott harcokat és a nemzet megtartását szolgáló építő munkát – emelte ki Varga Mihály a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen, amelyen Áder János államfő megbízásából elismeréseket adott át az államigazgatás, a tudományos és a gazdasági élet területén kimagasló teljesítményt nyújtó szakembereknek. Tovább »

SZTE agykutatók a tanulás korlátairól és a fejfájás okozta károkról

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

A tanulási képesség az életkortól, míg a felidézés és az alkalmazás képessége egyéni adottságtól függ. A migrén a kognitív képességeket is jelentősen rontó változást okoz az agyban. Ezt a két állítást fejti ki a Nemzeti Agykutatási Program támogatását élvező, Nagy Attila egyetemi docens irányításával működő SZTE ÁOK Élettani Intézet Szenzomotoros Kutatólaboratóriumában végzett kísérletek és megfigyelések alapján készült legújabb két publikáció. Tovább »

Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen

2017. június 7., szerda · Hozzászólok

alairs01_gs

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF) több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig. A projekt célja a két szegedi felsőoktatási intézmény kutatási szolgáltatásainak bővítése, a tudományos utánpótlás erősítése, valamint a megszülető eredmények piaci hasznosításának elősegítése is. Tovább »

NGM: 1300 milliárdos forrás áll a magyar tudomány és innováció rendelkezésére

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

pecs_egyetem

Megközelítőleg 1300 milliárd forint forrás áll a magyar tudomány, kutatás-fejlesztés és innováció rendelkezésére 2020-ig – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Pécsett. Tovább »

Egy zsákszerű tengeri lény volt az ember legrégibb ismert őse

2017. január 30., hétfő · Hozzászólok

Egy nemzetközi kutatócsoport Kínában talált kövületekben azonosította egy kicsiny tengeri lény maradványait, amelyről feltételezik, hogy az emberek legkorábbi ismert prehisztorikus őse lehetett, a zsákszerű élőlény mintegy 540 millió éve élt. Tovább »

Génterápiával állította vissza egerek hallását egy magyar-amerikai-francia kutatócsoport

2017. január 27., péntek · Hozzászólok

Egy magyar, amerikai és francia tudósokból álló kutatócsoport először volt képes annyira visszaállítani egerek hallását, hogy azok érzékelni tudtak egy hangosabb beszélgetésnek megfelelő hangot, valamint a világon először sikerült a hallászavarral társuló egyensúlyzavarukat is gyógyítani – olvasható a Semmelweis Egyetem MTI-nek küldött közleményében. Tovább »

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem különbözik a férfi és a női agy

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezték amerikai kutatók, akik azt találták, hogy ennek a szervnek a nagysága sem különbözik számottevően a férfi és a női agyban, ezzel újabb bizonyítékát adták annak, hogy az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei. Tovább »

Palkovics Szegeden: Növelni kell a kutatásra és fejlesztésre fordítandó forrásokat

2016. augusztus 25., csütörtök · Egy hozzászólás

podiumbeszelgetes01_gs

Nagyobb mértékű együttműködés szükséges a vállalatok és a felsőoktatás között, több ezer új kutatóra van szükség – állapították meg a fizikusok vándorgyűlésén. Német és amerikai minta is van a magyar oktatás előtt. Jelentős uniós források is rendelkezésre állnak a kutatás, fejlesztés, innováció elősegítésére. Tovább »

A nagytestű emlősöknél a spermák száma fontosabb, mint a hosszúságuk

2015. november 18., szerda · Egy hozzászólás

Hõség - Elefántok fürdenek a fõvárosi állatkertben

Több mint száz emlősfaj vizsgálata nyomán a szakembereknek sikerült választ találniuk arra a régóta fejtörést okozó kérdésre, hogy az evolúció során mi számít jobban: a sperma mérete vagy a száma. Kimutatták, hogy a nagytestű emlősállatoknál a mennyiség fontosabb, mint a hosszúság. Tovább »

Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 4., péntek · Hozzászólok

Sebészeti robotok, meteoritok feltérképezése és számos ismeretterjesztő, tudományos előadás várja az érdeklődőket a 10. Kutatók éjszakáján szeptember 25-én, amikor országszerte számos egyetem, kutatóintézet, ipari kutatóhely, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt szeptember 25-én. Tovább »

Magyar fejlesztésű kamerarendszer védi a németországi fúziós reaktort

2015. február 2., hétfő · Hozzászólok

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontja fejleszti azt az intelligens kamerarendszert, amely a nyártól Németországban üzembe lépő Wendelstein 7-X elnevezésű kísérleti fúziós reaktor működését fogja felügyelni – áll a kutatóintézmény MTI-hez eljutatott hétfői közleményében. Tovább »

A fotoszintézis, a fotobionika és az ELI – nemzetközi konferencia Szegeden + FOTÓK

2014. október 21., kedd · 7 hozzászólás

eli_konf07_KF

Az ELI új távlatokat nyithat a mesterséges fotoszintézis és a fotobionika területén kutatók számára is – hangzott el azon a nemzetközi tudományos tanácskozáson, melyen tizenöt ország huszonhat fiatal kutatója is részt vesz több mint egy tucat, nemzetközileg elismert tudós mellett. Tovább »

A magyarországi agykutatást segítő MR-készülék beszerzéséről döntött az MTA

2014. október 15., szerda · Hozzászólok

Új, 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés beszerzéséről írtak alá szerződést a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) vezetői. Az új készülékkel az agyi képalkotás területén végzett élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok válnak elérhetővé. Tovább »

Különdíjat nyert az EU Fiatal Tudósok Versenyének egyik magyar résztvevője

2014. szeptember 23., kedd · Hozzászólok

Különdíjban részesült az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Varsóban a Magyarországot két másik diákkal együtt képviselő vajdasági Rozsnyik Szabolcs, aki a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálatával érdemelte ki a 30 különdíj egyikét. Tovább »

Lovász László: Új feladatokat kell megfogalmaznia az Akadémiának!

2014. május 17., szombat · 2 hozzászólás

lovasz_laszlo01_gs

Az MTA huszadik elnökével, Lovász László matematikussal az SZTE Bolyai-épületének felavatása után beszélgettünk többek között arról, hogy milyen lehetőségeket lát a Magyar Tudományos Akadémia és az egyetemek együttműködésének szorosabbra fűzésében. Tovább »

Szegedi találmány forradalmasíthatja a kajak-kenu edzésprogramot

2013. november 18., hétfő · Egy hozzászólás

kajakkenu01_iaEddig huszonhat szegedi sportolót elemeztek ki azzal a speciális eszközzel, amely a kajak-kenu hazai edzésprogramját helyezheti új alapokra. Szabó Gábor rektor egy budapesti konferencián ismertette a mérőműszert. Tovább »

Következő oldal »