Közélet

Az LMP szociális lakást adna a szegedi hajléktalanoknak

Az LMP szociális lakást adna a szegedi hajléktalanoknak

2013. november 14., csütörtök
Az LMP szociális lakást adna a szegedi hajléktalanoknak
lmp

A párt szélesítené a szociális bérlakásra pályázók körét, nagyobb esélyt adna az álláskeresőknek, és feltételek mellett bevenné a hajléktalanokat is.

A Jobbik

radikálisan rendezné a szegedi bérlakások helyzetét

például azt kezdeményezi a párt, hogy büntetett előéletűek ne kaphassanak bérlakást. Ezzel szemben az LMP helyi szervezete szélesítené a bérlakások számát, felszabadítva a 300 szolgálati lakás nagy részét, és szélesítené az igénylők körét is. Regisztrált munkanélküliek nagyobb esélyt kapnának, és a hajléktalanság sem lenne kizáró ok.

Szentistványi István

, az LMP önkormányzati képviselője ismertette álláspontjukat, majd a pénteki közgyűlésre készült bérlakáshoz jutással kapcsolatos módosító indítványt

Szabó Dániel

, az LMP Csongrád megyei szervezetének társadalompolitikai szakszóvivője ismertette. „A szociális bérlakások helyzete országszerte lesújtó képet mutat, számuk drasztikusan csökkent, miközben maga a szociális háló is egyre inkább bomlik, ebből következik, hogy a rászorultak száma jelentősen növekszik. Szegeden 241 szociális bérlakás van. A Jobbik már többször hangoztatta, hogy szigorítaná a bérlakához jutás feltételeit számunkra olyan elfogadhatatlan elképzelésekkel, mint például a büntetett előéletűek teljes kizárása a rendszerből, hangsúlyoznám, hogy a családjukkal együtt” – mondta el a politikus. Szentistványi ismertette indítványukat a szociális bérlakáshoz jutás feltételeinek bővítésével kapcsolatban. A Jobbik ötletét teljesen elvetnék. A pontozási rendszerben a regisztrált munkanélküliek, az álláskeresők is egyenlő esélyt kaphatnának a munkával rendelkezők mellett. A jogosultak köréből jelenleg ki vannak zárva a hajléktalanok, mivel a pályázathoz feltételként vagy a bejelentett lakcím, vagy bejelentett munkaviszony kell. Ezzel szemben az LMP bevenné a hajléktalanokat is a pályázók körébe olyan feltétellel, hogy a személy rendszeres kapcsolatban áll egy szegedi hajléktalanellátóval, amely szervezet vállalja, hogy a lakáshoz jutás esetén egy évig utógondozza az illetőt. Szabó Dániel beszélt arról, hogy a városban jelenleg 300 szolgálati lakás van, több mint amennyi szociális bérlakás. Ezért a szolgálati lakáshoz jutás feltételeit is a rászorultság határozná meg. A terv szerint csak olyan személyek és családok kaphatnának ilyen laksásokat, akiknek az egy főre eső jövedelmük nem éri el a nettó 140 ezer forintot. Az így felszabadult lakásokat vezetnék át szociális bérlakás minőségbe. Az előterjesztés tartalmaz még két komoly változást is. Egyrészről a jogcím nélküli (tartozások felhalmozása után megszűnt bérleti viszony) bérlők bérleti díját ne emelhesse fel az IKV másfélszeresére, és ne legyen lehetősége a szociális bérlakásban élőnek albérletbe kiadni egyik helyiségét, amit a jelenlegi rendszer megenged neki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.