Közélet

Hatvanezer fáról készül adatbázis Szegeden + FOTÓK

Hatvanezer fáról készül adatbázis Szegeden + FOTÓK

2013. október 21., hétfő
Hatvanezer fáról készül adatbázis Szegeden + FOTÓK
stefania_kht09_gs

Szeged belvárosában közel három és félezer fát vettek jegyzőkönyvbe magasságuk, elhelyezkedésük és egészségi állapotuk alapján szeptembertől. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az SZTE éghajlattani tanszékének munkatársaival a város teljes fás vegetációját felméri a közeljövőben.

Földrajz és geográfus szakos hallgatók segítségével vizsgálta az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék a Stefánia zöldövezetét hétfő délelőtt: a Lechner és Széchenyi tér után itt is átfogó képet készítenek a fás vegetációról. "Az utóbbi hetekben a tanszék hallgatóival közel három és félezer fát vizsgáltunk meg, a fagy beálltáig tudunk ősszel dolgozni. Egészségi állapotukat tekintve vegyes a kép: sok a nem őshonos fajta, ami jobban tűri a városi környezetet, inkább a hársok és bizonyos helyeken a platánok vannak rosszabb állapotban" - nyilatkozta a felmérést végző

Gulyás Ágnes

egyetemi adjunktus. Az egyetem közel hatvan hallgatója vett részt az eddigi munkálatokban, céljuk, hogy az elkövetkező egy-másfél év során Szeged teljes faállományát összeírják, ehhez megközelítőleg hatvanezer növényt kell egyenként megvizsgálniuk.

Négyszáz fát ültet a környezetgazdálkodás

"Két évvel ezelőtt kezdtünk el tervezni arról, hogy precíz, digitális állományt készítsünk az önkormányzati vagyon ezen tekintélyes részéről. A környezetgazdálkodás végzi a városi vagyon közel felének, 150 milliárdnak az üzemeltetését, ennek az útburkolat, tábla és padok mellett a zöldövezet is a részét képezi. Mivel digitális térkép sem állt rendelkezésére a társaságnak, 2011 tavaszán légi felvételeket készítettünk Szegedről, ez képezi az alapját a mostani munkáknak is" - nyilatkozta portálunknak

Makrai László

ügyvezető igazgató. Az egyetemmel együttműködve városrészenként térképezik fel a faállományt, tekintettel annak korára, magasságára és egészségi állapotára is.

Az éghajlati és a teherautók okozta fakárosodás helyreállítása is a környezetgazdálkodás hatáskörébe tartozik, melyhez szintén komoly segítséget nyújt a részletekre kimenő adatbázis készítése. Legfőbb gondot a sugárutak mentén található növényzetnek okoz gondot az útburkolat és a csatornázás miatt leszűkült élettér. Főleg a korábban igen közkedvelt kislevelű hárs pusztul jelentős mértékben, újratelepítésekor az élhetőség körülményeit figyelembe véve végzik majd. Ennek szellemében közel négyszáz fát készül telepíteni a környezetgazdálkodási nonprofit Kft. az őszi és a tavaszi időszakban, melyeket az egyre szélsőségesebbé váló, lassan szubmediterrán jellegű szegedi időjárás miatt öntözőrendszerrel táplálnak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.