Föld-napi programkavalkád a szegedi füvészkertben

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

fold_napja_fuveszkert_kht36_gs

„Együtt többet tehetünk! Közös ügyünk a környezetünk!” – ismét erre hívja fel a figyelmet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási céggel közösen az SZTE Füvészkertben a Föld napi programjaival. Tovább »

Virágosítással hangol a tavaszra Szeged, ugyanakkor elindult a fűnyírás is

2017. március 29., szerda · Hozzászólok

kht_virag_szeged08_gs

Új virágágyást alakítanak ki az Aradi vértanúk terén, illetve a Kiskundorozsmai körforgalom növényállománya újul meg – tudtuk meg Makrai Lászlótól. Mint elmondta, új egynyári fajok is fognak pompázni a virágágyásokban, és áprilistól gyönyörködhetünk az ősszel elültetett tulipánokban is. Tovább »

Szegeden nem 60 perc, hanem egész estés a Föld Órája

2017. március 25., szombat · Hozzászólok

reok05_gs

Szeged idén is csatlakozik Föld Órája mozgalomhoz, de nem 60 perces sötétségre mondanak igent a napfény városában, hanem a megadott helyszíneken egész este nem kapcsolják fel a díszvilágítást – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Tovább »

Ünneplőbe öltözve várja Szeged március idusát

2017. március 14., kedd · 2 hozzászólás

zaszlo001kf

Nemzeti színű, európai uniós, illetve Szeged város címerével ellátott zászlók jelzik városszerte a március 15-i ünnep közeledtét. Évente tíz alkalommal lobogózzák fel a környezetgazdálkodási cég munkatársai Szegedet, ezúttal 864 zászlót helyeztek ki. Tovább »

Szemétből csinálnak pénzt Szegeden – válogatóüzem épül és a hőt is hasznosítanák

2017. február 2., csütörtök · 13 hozzászólás

biogaz18kf

Egy modern hulladékválogató üzem épül a Sándorfalvi úton a környezetgazdák nyertes pályázata révén, ami jövőre kezdi meg működését – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A cégvezető jövőbeni terveikkel kapcsolatban azt is elmondta a SZEGEDma.hu-nak, hogy a hőszolgáltatóval közös projektet terveznek, amelynek révén a biogázerőműben keletkező hulladékhőt használati melegvíz melegítésére használnák fel az Északi Fűtőműben. Tovább »

Folyamatosan ellenőrzik a lefagyásveszélyes helyeket a környezetgazdák

2017. január 13., péntek · 5 hozzászólás

2014_havazas33_gs

Folyamatosan vizsgálja Szeged útjait a környezetgazdák egy munkagépe az éjjeli időszakban a lefagyásveszélyes helyeket ellenőrizve, és szükség esetén be is avatkozik. A járdák síkosságmentesítése egy környezetkímélő anyaggal történik, ennek fehér kristályait látjuk városszerte. Tovább »

Több mint 500 tonna papírt gyűjtöttek a Csongrád megyei gyerekek + FOTÓK

2017. január 12., csütörtök · Egy hozzászólás

papirgyujtes_eredmenyhirdetes007kfKözel 100 intézmény tanulói, iskolások és óvodások egyaránt csatlakoztak a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. közös papírgyűjtési felhívásához. Az 542 tonna papírral a gyerekek közel 6500 fa életét mentették meg a kivágástól.
Tovább »

Adventkor a csodaszarvas a legnépszerűbb szelfipont Szegeden

2016. december 15., csütörtök · Hozzászólok

karacsonyi_fenyek12_gs

Az adventi időszakban Szegeden az utcákat és hidakat több kilométernyi fényfüzér díszíti, idén is új elemekkel bővült az ünnepi díszkivilágítás, de a legnépszerűbb továbbra is a Dugonics téren pompázó csodaszarvas, mely a napfény városának szelfipontjává vált. Tovább »

Kerámia plakettekkel díjazták a legvirágosabb kerteket + FOTÓK

2016. november 30., szerda · Hozzászólok

viragos_szeged02_gs

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. idén is díjazta a legszebb közösségi kerteket. A Virágos Szeged Városszépítő Mozgalom versenyének eredményhirdetésen nemcsak díjaztak, hanem képekkel és szóbeli jellemzéssel be is mutatták a kiemelkedő példákat. Ezen felül országosan három szegedi konyhakertet ismertek el a legjobbnak. Tovább »

Jövő péntektől indulnak a Szegedi Karácsonyi Hetek

2016. november 16., szerda · 14 hozzászólás

karacsonyi_vasar_sajttaj001kf

November 25-étől december 24-ig tartanak a Szegedi Karácsonyi Hetek, ahogy azt már megszokhattuk, a tradicionális Széchenyi téri advent mellett a megújult Dóm téri kézművesvásár, és a Dugonics téri gasztro helyszín teszi teljessé az ünnepi heteket. Tovább »

November utolsó péntekjén ölt ünnepi díszruhát Szeged + FOTÓK

2016. november 16., szerda · Hozzászólok

diszkivilagitas06_gs

Szerelik a karácsonyi díszkivilágítás elemeit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei. Idén két helyen, a nagypostánál és az Anna kútnál lesznek új díszek, amelyeket november 25-étől csodálhatunk meg. Tovább »

Őszi nagyüzem a környezetgazdáknál – virágültetés és komposztálás

2016. október 20., csütörtök · Egy hozzászólás

viragok001kf

Virágültetés is tartozik a környezetgazdák őszi munkáinak sorába, a dísztereket új növényekkel ékesítik, és egészen tavaszig gyűjtik a lehullott leveleket is. Tovább »

Félmillióból tervezték, további 15,7 millióból bontják a garázssort az Etelka soron

2016. október 19., szerda · 21 hozzászólás

penzbizottsagi_ules02_gs

Csaknem 600 négyzetméter alapterületű az Etelka sori, boltokat is magában foglaló garázssor, amelynek a bontását novemberben kezdik, terveztetéssel együtt összesen több mint 16 millió forintot költ erre a város – erről is döntött a pénzügyi bizottság szerdai ülésén. Tovább »

3000 tonnát mozgattak meg – Két óra alatt igazították a helyére a Belvárosi hidat

2016. október 19., szerda · 4 hozzászólás

belvarosi-hid002kf

Nyolc, egyenként ötven tonna teherbírású hidraulikus munkahenger és hétszáz bar nyomású hidraulikus rendszer emelte meg október 13-án éjjel a Belvárosi hidat ahhoz, hogy öntöttacél sarunál el tudják végezni a szükséges javításokat. A kivitelező csapat két óra alatt, problémamentesen igazította helyére a kimozdult szerkezetet. Tovább »

Őszi komposzt-nyereményjátékot hirdetett a környzetgazdálkodás

2016. október 18., kedd · Hozzászólok

komposzt_biohulladekHáromszor egy tonna komposztot sorsol ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Facebook-követői között. Akik gyönyörű virágoskerttel szeretnék lenyűgözni szomszédaikat, vagy egyszerűen csak élvezni szeretnék a csodaszép növények tompáját, nincs más dolguk, mint hogy helyes választ adjanak egyetlen kérdésre.
Tovább »

Október közepén megemelik a Belvárosi hidat

2016. október 4., kedd · 13 hozzászólás

belvarosi-hid004kf

Megújítják a Belvárosi híd sarurendszerét is az idei rekonstrukciós munkák keretében, ami azzal jár, hogy október közepén meg is kell emelni a hídszerkezet egy részét. A járdák peremeit még a nyár folyamán leszigetelték, a híd pilléreit ipari alpinisták fugázták, impregnálták, utolsóként következnek a saruknál a lemezmunkák. Tovább »

Légvezeték alá gömbkoronájú, szűk utcába oszlopos fa való

2016. szeptember 29., csütörtök · Hozzászólok

folg_napja_kht05_gsAz ültetéstől, a korona kialakításán át egészen az öntözésig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gondoskodik az utcai sorfákról és a parkba telepített fákról. Az újonnan ültetett csemeték esetében arra is figyelnek, hogy a terület adottságainak megfelelő fajú növények kerüljenek a szegedi közterekre.
Tovább »

Sok volt az eső, már hatodjára kaszálják Szeged zöldfelületeit

2016. augusztus 15., hétfő · 20 hozzászólás

gaz002kf

A meleg időt rendszeresen megszakító hidegfront és az azt kísérő csapadék kellő utánpótlást biztosít a fű növekedéséhez, amitől már csak a lucerna és kakaslábfű-féle gyomfajok nőnek gyorsabban. Emiatt Szegeden már most többször kaszáltak a környezetgazdák, mint egy átlagos esztendőben. Tovább »

Jó ütemben halad a Belvárosi híd rekonstrukciója, megszűnik a forgalomkorlátozás

2016. augusztus 12., péntek · Egy hozzászólás

SZS20160812_hidfelujitas_001

Jó hír a gyalogosoknak és a biciklivel közlekedőknek, hogy várhatóan szombattól ismét a megszokott rend szerint közlekedhetnek a Belvárosi hídon. Ezzel a felújítási munkák kisebb értéket képviselő, de a forgalmat érintő része elkészül az augusztus 20-i határidő előtt egy héttel. Tovább »

A zöldfelületi mutatók csökkentésével növelné a zöldterületek arányát a szegedi önkormányzat

2016. június 23., csütörtök · 2 hozzászólás

retek_utca05_gs

A bizottsági többség szerint ugyanis csak így tudják “kizöldíteni” Tarjánt és Odesszát. A tervek szerint – ha a technikai feltételek adottak lesznek, egy-, vagy háromnapos jegyek helyett 24 és 72 órásak lesznek. Módosítják a lakásrendeletet, habár az ellenzéki kritikák szerint ennél többet kellene tenni a rászorulókért. Tovább »

A díjhátralékosok nem használhatják a hulladékudvarokat

2016. május 26., csütörtök · Egy hozzászólás

varosuzemeltetesi_biz06_gs

A hulladékszállítással kapcsolatos helyi szabályozás nincs összhangban a központi jogszabályokkal, ezért szükséges azt módosítani – hangzott el a városüzemeltetési bizottság ülésén, amelyen kiderült, a Közbeszerzési Hatóság hivatalból eljárást indított a „Szeged-Algyő” ivóvízminőség-javító program kapcsán. Tovább »

60 milliót költhetnek a Belvárosi híd javítgatására idén

2016. május 23., hétfő · 9 hozzászólás

belvarosihid_ia

Három tartózkodás mellett támogatta a jogi bizottság többsége a Belvárosi híd idei javításai munkálataira vonatkozó előterjesztést. Köztudott, hogy milliárdos nagyságrendben kellene költeni a Tisza fölötti átkelőre, a 60 milliós keretből csak a legsürgetőbb munkákra futja. Tovább »

A lom a környezetgazdáké, s nem a rajta ülő lomisé

2016. május 10., kedd · 4 hozzászólás

lomtalanitas01_gs

Az utóbbi hetekben több városrészben lomtalanítások zajlottak le. A kitett fölösleges tárgyak mellett megjelentek az őrzők, az alkudozók és persze a kerékpáron, vagy utánfutón szállító lomisok, nyomként széttúrt kupacokat hagyva maguk mögött. Makrai László szerint mindenképpen változtatni kell a lomtalanítás jelenlegi módján, mert ez méltatlan állapotokat szül. Tovább »

„Ez a gaztett ráég Szeged arcára!” – Biztosan elpusztul a megrongált hársfa

2016. május 4., szerda · 20 hozzászólás

harsfa01_gs

„Ez a gaztett ráég Szeged arcára!” – olvasható a Móra-múzeum mellett megrongált fára kötött fekete színű szalagra tűzve. A fiatal hársfa biztosan nem éli túl a vandalizmust, kérge nélkül életképtelen, akárcsak az ember bőre nélkül – mondja Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A társaság feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen. Tovább »

Idén már hatszor irtottak szúnyogot Szegeden

2016. április 29., péntek · Egy hozzászólás

szunyoglarva01_gs
A célra egy speciális biológiai készítményt használnak, amely csak a csípőszúnyogra hat. Az átlagosan évi huszonötmillió forintból eddig kétmilliót költöttek el, de már kétszázezer négyzetméteren végeztek szúnyoglárva irtást. Tovább »

Kuka-KLIK-et vizionál Szentgyörgyi Pál + FOTÓK

2016. április 14., csütörtök · 7 hozzászólás

varosuzemeltetesi_bizottsag003kf

Részszámlát fognak kézhez kapni a szegediek, a hulladéktörvény változása értelmében ugyanis ezentúl nem a környezetgazdák szedik be a szemétszállítási díjakat – hangzott el a városüzemeltetési bizottság ülésén. Makrai László elmondta, 800 millió forintos bevételkieséssel számolnak a rendszer átalakítása miatt, míg Szentgyörgyi Pál úgy értékelt, létrejött a „Kuka-KLIK”, vagyis a kötelező önkormányzati feladat elvégzéséért járó pénzt lenyúlja az állam. Tovább »

A gumiabroncs nem az erdőbe való, nyolc hulladékudvar is üzemel Szegeden

2016. március 31., csütörtök · 5 hozzászólás

szentmihaly_foliasator06kfSzegeden és a környező településeken összesen 35 hulladékudvart üzemeltet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mégis gyakran találkozunk az utak mentén, erdőben elhajított gumiabroncsokkal, ruhadarabokkal, PET-palackokkal, rosszabb esetben még veszélyes hulladékkal is, mint például a gyógyszermaradékokkal. Pedig a hulladékudvarokban bárkinek lehetősége van leadni a felhalmozott szemetet, aki “a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségeiknek eleget tett”, illetve érvényes lakcímkártyával rendelkezik.
Tovább »

Márciusban megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés Szegeden

2016. március 22., kedd · Hozzászólok

szunyoglarva01_gs

A március elején megkezdődött megfigyelések Szeged több pontján fejlett csípőszúnyog lárvákat találtak közepes egyedszámban, amelyek ellen megkezdődött a biológiai védekezés – írja Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója portálunkhoz eljuttatott közleményében, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.
Tovább »

Már kibújtak a tavaszcsalogató krókuszok + FOTÓK

2016. március 20., vasárnap · 4 hozzászólás

szechenyi_ter_viragok001kfTöbb mint 30 ezer tulipánhagymát ültetett ki ősszel a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a virágok java a Széchenyi térre került. Szeged külső városrészeibe a belvárosból tavaly kikerült, osztályozott tulipánokat ültették ki azért, hogy ezek a területek se maradjanak hagymás növény nélkül.
Tovább »

Több mint 800 zászló díszíti Szeged közterületeit március 15-én + FOTÓK

2016. március 13., vasárnap · Egy hozzászólás

lobogozas06_gsPénteken fejeződött be a város nemzeti színekbe öltöztetése Szegeden, összesen 845 zászlót helyezett ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a város közterületein március 15. alkalmából.
Tovább »

Fák ezreit mentették meg a Csongrád megyei gyerekek + FOTÓK

2016. január 21., csütörtök · Hozzászólok

oszi_papirgyujtes007kf

Több mint 100 intézmény vett részt 2015 őszén a Szeged Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. által meghirdetett papírgyűjtésen.
Tovább »

Még egy hétig gyönyörködhetünk Szeged ünnepi fényeiben + FOTÓK

2016. január 19., kedd · 2 hozzászólás

unnepi_fenyek12gs

Január 25-éig még szelfizhet a Dugonics téri fényszarvasnál, addig csodálhatjuk meg esténként Szegedet karácsonyi díszpompájában. Olvasóinknak a Tisza Lajos körúti díszek tetszettek a legjobban. Tovább »

Mulcsként születnek újjá Szegeden a kidobott fenyők + FOTÓK

2016. január 6., szerda · Hozzászólok

karacsonyfa03_gs

Különjáratokkal szállítják el az utcára kitett fenyőfákat a környezetgazdák minden évben január közepétől Szegeden. Az elmúlt három év átlagát nézve 10-20 tonnányit gyűjtöttek be. Tovább »

Készülnek a télre a szegedi közterületeken – Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési útvonalak

2016. január 4., hétfő · Hozzászólok

marciusi_havazas21_gs

Szegeden átlagosan mindössze 20 olyan nap van egy évben, amikor síkosságmentesítést kell végezni. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felkészült a télre, 2000 tonna sóval, 720 tonnányi marosi homokkal és 100 tonna környezetbarát kalcium-kloriddal néz a havazással, jegesedéssel beköszöntő napok elé. Tovább »

Hova kerül a kukachip, ha nincs edényzet? – a környezetgazdák szabvány hulladékgyűjtő vásárlását szorgalmazzák

2015. december 30., szerda · 13 hozzászólás

magtar_koz_szemet003kf

Hiába kapták meg az azonosító matricákat, ami alapján felszerelik a kukachipet, egy szőregi kis utcában a lakosok zömének nincs kukája, zsákokban hordják ki a szemetet. Utánajártunk, s kiderült, igaz, mivel keskeny utcácskáról van szó, a szokásosnál kisebb járművel szállítják el a hulladékot, ám arra biztatják a lakosokat, vásároljanak hulladékgyűjtő edényt, amire a chip is felkerülhet. Tovább »

Műfenyő vagy valódi tűlevelű kerüljön a nappaliba?

2015. december 23., szerda · 6 hozzászólás

SZS20131223_karacsonyfadisz_001Nincs karácsony fenyő nélkül. Egyre többen szeretnék élvezni az ünnep örömeit úgy, hogy arra is odafigyelnek, mekkora ökolábnyomot hagynak maguk után. Az ilyen családokban merül fel leggyakrabban a kérdés: műfenyő vagy valódi tűlevelű kerüljön-e a nappaliba. Makrai Lászlót arról kérdeztük, melyik megoldás környezetkímélőbb.
Tovább »

Melyik a legszebb Szeged karácsonyi fényei közül? + FOTÓK, SZAVAZÁS

2015. december 23., szerda · 13 hozzászólás

unnepi_fenyek003kf

Ünnepi fénypompába öltözött Szeged adventre, a népszerű fényszarvas ismét a Dugonics teret ékesíti, és új ünnepi dekorációs elemekkel is találkozhatunk Szeged több pontján. Nem járt a napfény városának belvárosában, nem látta még a díszkivilágítást? Tekintse meg galériánkat, és szavazzon, melyik tetszik önnek a legjobban! Tovább »

Madárlakásokat ajánlottak fel a Csillag fogvatartottjai Szegednek

2015. december 17., csütörtök · Egy hozzászólás

madarodu_atado09_gs

Harmincöt madárszállást kapott a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjaitól, akik egy pályázat keretein belül végeztek el egy faipari szerelő tanfolyamot, ennek vizsgamunkái voltak a madárlakok. Tovább »

Ünnepi fényruhát ölt Szeged, november 27-én gyúlnak fel a karácsonyi fények + FOTÓK

2015. november 13., péntek · 12 hozzászólás

diszvilagitas03kf

Már javában zajlik a karácsonyi díszkivilágítás felszerelése Szegeden, Advent első hétvégéjén, november 27-én pedig már teljes fénypompába borul a város. A népszerű fényszarvas ismét a Dugonics téren pompázik majd, és új ünnepi dekorációs elemekkel is találkozhatunk Szeged több pontján. Tovább »

Tulipánhagymát kaptak Szeged legszebb kertjeinek kertészei + FOTÓK

2015. november 12., csütörtök · Hozzászólok

viragos_szegedert30kfA legszebb szegedi kerteket kerestette a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A Virágos Szeged Városszépítő Mozgalom sokak által várt esemény a Tisza-parti városban, akárcsak a novemberi díjátadó, amikor nemcsak jutalmazzák a városszépítő törekvéseket, hanem a nagyközönség számára be is mutatják a mini oázisokat.
Tovább »

Ünnepi díszbe öltöznek Szeged közterületei

2015. október 22., csütörtök · Hozzászólok

unnepi_oltozet01_gs

Szeged városának legfrekventáltabb tereire és utcáira október 23-ára készülve kikerül a trikolór, illetve a város zászlaja, ezen felül a környezetgazdák az őszi virágosítással is végeznek az ünnepre. Tovább »

Félezer facsemetével gazdagodik az ősz folyamán Szeged + FOTÓK

2015. szeptember 30., szerda · 3 hozzászólás

kornyezetgazdalkodas_parkok08_gs

Míg idén tavasszal négyszáz, most az őszi időszakban ötszáz facsemete ültetését tervezi a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Makrai Lászlótól megtudtuk, hogy az őszi virágültetést október közepe előtt kezdi meg a társaság. Tovább »

Következő oldal »