Közélet

Egy éjszakára bepillanthattunk a tudomány világába + FOTÓK

Egy éjszakára bepillanthattunk a tudomány világába + FOTÓK

2013. szeptember 28., szombat
Egy éjszakára bepillanthattunk a tudomány világába + FOTÓK
SZS20130927_kutatok_ejszakaja_014

Máskor nem látogatható laborokat járhattak be, és igazi kutató műszereit tanulmányozhatták kicsik és nagyok az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Kutatók Éjszakáján. A SZEGEDma.hu lézerrel és robotokkal ismerkedett.

Ilyen lesz az ELI is

Szinte alig fértek a lézerlaboratóriumba az érdeklődők a Kutatók Éjszakája nyitóprogramján, annyi érdeklődőt vonzott a Lézeres kutatások az ELI tükrében című lézerkísérleti előadás.

Bohus János

, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar oktatója a háztartásainkban is jól ismert lámpafényt hasonlította össze eltérő teljesítményű lézerfényekkel. Prizma-, valamint fókuszkísérletekkel érzékeltette e kettő alapvető különbségeit. Egy hagyományos fehér papírlap, illetve egy nagyító segítségével bemutatta, hogy a rendezetlen sugarú zseblámpafény és a rendezett sugarú lézernyaláb mekkora átmérőjű fókuszfoltot vetít. Az egyetemi adjunktus kicsiket és nagyokat is arra figyelmeztetett, a Kísérleti Fizikai Tanszéken bemutatott 2,6 wattos lézerek nem jelenteken közvetlen veszélyt a szemre, viszont könnyedén keresztül vágnak egy csík szigetelőszalagot, vagy meggyújtanak egy szál gyufát, csillagszórót, de még a papírlapot is képesek felgyújtani. Ahhoz, hogy tömörebb tárgyakat, mint bútor-, esetleg vaslapokat átvágjon legalább 3000 wattos teljesítményre lenne szükség.

Kibővült Fábián Tamás ásványgyűjteménye

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra tavaly december óta jelentős ásvány és kőzetkiállítással tiszteleg a 2012 januárjában Etiópiában meggyilkolt

Fábián Tamás

geográfus és egyetemi oktató emléke előtt. A kutatók éjszakáján az állandó tárlat újabb magángyűjteménnyel bővült. Az immár 1500 leletet számláló összeállítás a számos csillogó ásvány mellett, személyes tárgyakat, útinaplókat, jegyzeteket és fényképeket tekinthetnek meg a látogatók, melyek méltók Fábián Tamás munkásságának széles körű ismertetéséhez.

Petrovics Kálmán

, a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány egyik alapítója úgy fogalmazott, a barátoknak és ismerősöknek feladatuk, hogy továbbvigyék az örökséget. A vendégeknek szembetűnhetett, hogy az eddigi asztalvitrinek eltűntek, ugyanis néhány hagyatékot a geográfus szülővárosába, Vasvárra helyeztek át.

Az éjszaka végére a robotok is "elfáradtak"

Szintén az Agórában az informatika és a valós világ kapcsolati pontjait tekinthették meg az önműködő robotok, és a 3D technika szerelmesei. A „Hozd el saját konstrukciódat!” felhívásra

Zana Roland

, az SZTE TTIK mérnökinformatikus hallgatója vonalkövető robotjával érkezett. A fiatal tervező portálunknak elárulta, a szerkezet eredetileg alapszakos diplomamunkáját képviseli a kiállításon. Az elöl hátul infravörös szenzorokkal felszerelt kerekes jármű a talaj színelváltozásait érzékeli, ez esetben a fehér asztalra ragasztott fekete szigetelőszalag csíkot. Az érzékelők továbbítják a jeleket az „agynak”, ami ennek alapján irányítja a kerekek mozgását. A mozgó robotnak rengeteg csodálója akadt, az egyik gépezet az est közepére végleg "elfáradt" a kíváncsiskodóktól. Az Fotósunkat egy hét éves forma kislány világosította fel a 3D-s monitorok és hozzájuk tartozó szemüveg helyes használatáról. Az est derekán már tömve volt az Informatórium, egy tűt nem lehetett volna leejteni, akkor sor állt a 3D-s számítógépes akciójáték előtt.

Az SZTE karai mindent bevetettek

Az SZTE karai mind interaktív, tudományos programokkal várták a újdonságra éhező kisgyerekeket és felnőtteket. A hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karon például virtuális lézeres vadászatra csábították a látogatókat, a Bölcsészettudományi Karon a népi vallásosság kapott nagy figyelmet, de olyan talizmánok is előkerültek, melyeket eddig csak kulcsra zárva láthatott a közönség. A Természettudományi és Informatikai Kar a helyszínelő sorozatokból ismert technikákkal, mint az ujjlenyomat olvasás. Aki pedig arra volt kíváncsi mi minden folyik az ereinkben, illetve mennyit kap ma Magyarországon egy segélyből élő rászoruló, vagy egy GYES-en lévő kismama, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon ezt is kipróbálhatta. A természet szerelmesei Újszegedig is elmentek, hogy csillagokat vizsgáljanak, vagy a füvészkert ritkaságival találkozzanak. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja is főszereplővé lett és megnyitotta termeit az érdeklődő laikusok előtt, közelebbről megismerkedhettek az agy működésével, a szájon át bevett gyógykapszulák útjával, de a baktériumok mozgását és tájékozódási képességeit is megpillanthatták. Ugyancsak az egysejtűek világába utazhattak és a mindennapi analitikával ismerkedhettek a Szeged-Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Intézetében. Bármerre is jártunk, gyerekekbe és szüleikbe botlottunk, de több középiskolai osztállyal is találkoztunk, akik tanáraikkal, osztályfőnökeikkel vágtak neki a tudomány és a találmányok éjszakájának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.