Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára

2017. szeptember 26., kedd · Hozzászólok

Mind a 302 program ingyenesen látogatható a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én, pénteken a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi és szegedi karain, intézményeiben. A látogatók mobil applikáció segítségével tervezhetik meg estéjüket, az alkalmazást az SZTE munkatársai fejlesztették. Az érdeklődőket a két városban több mint 350 oktató, kutató és egyetemi hallgató várja izgalmas programokkal kora délutántól éjfélig. Tovább »

Háromszáz program a Kutatók Éjszakáján az SZTE szervezésében

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

Máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a természettudomány, a társadalomtudomány az élettudományok érdekes területeit ismerhetik meg, látványos előadások és laborlátogatások részesei lehetnek azok, akik részt vesznek az idei Kutatók Éjszakája Szegedi Tudományegyetem szervezte programjain Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Minden rendezvény ingyenes. Tovább »

Valóban megfertőzi a fiatalokat a Pokémon GO?

2016. október 6., csütörtök · Hozzászólok

pokemon

A Kutatók Éjszakáján a Pokémon Go sikerének titkát vizsgálták a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán. Kiderült: nem feltétlenül azok játszanak, akik látták a rajzfilmet, és a játékosok között a legnagyobb arányban a „gamerek” találhatók meg, akik amúgy is aktívak a számítógépes játékok világában, így elmondható, hogy a „telefonos őrületként” titulált mobilalkalmazás korántsem jelentett „valós veszélyt” a társadalomra. Tovább »

Kutatók éjszakája: mintegy kétszázötven program Szegeden és Hódmezővásárhelyen

2016. szeptember 26., hétfő · Hozzászólok

kutatok_ejszakaja24_gs

Mintegy kétszázötven változatos és izgalmas tudományos program várja az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelyen pénteken, délutántól éjfélig a Kutatók éjszakáján – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Tovább »

Több mint 200 program a Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen

2016. szeptember 15., csütörtök · Hozzászólok

A Szegedi Tudományegyetem karai és intézményei 217 programmal várják az érdeklődőket két hét múlva,szeptember 30-án a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Geoláda-keresés, lézershow, génsebészkedés, Lego-robotok, Pokémon Go, írók naplói, lézeres lövészet, csillagászati bemutatók – ez csak néhány az SZTE gazdag és izgalmas programkínálatából. Egyes programokra előzetesen kell regisztrálni. Tovább »

A Kutatók Éjszakáján feltárja titkait az Enigma + FOTÓK

2015. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

enigma01kf

Egy szeletnyi történelemre, egy rejtélyes gépezet működésére derül fény szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján. A német gyártású Enigma, vagyis a rejtjelző gép működését, valamint a mai kódolási rendszerek mikéntjét ismerhetik meg az érdeklődők.
Tovább »

Ma van a Kutatók éjszakája

2015. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

Ma van a Kutatók éjszakája: országszerte 41 városban, 150-nél is több helyszínen mintegy kétezer program közül válogathatnak az érdeklődők a 10. alkalommal megszervezett ingyenes rendezvényen, amelynek célja közelebb hozni a természettudományt a társadalomhoz és népszerűsíteni a kutatói életformát.
Tovább »

Tényleges életfogytiglan és sajtóper a Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 23., szerda · Hozzászólok

borton_cella_buntetes_eletfogytiglan

Két előadással is jelentkezik a pénteki Kutatók éjszakáján a szegedi Pro Jure Közösség, elsőként a tényleges életfogytiglan kérdését tűzik napirendre, majd egy különleges sajtóper történetével ismerkedhet meg a hallgatóság. Tovább »

Pénteken ismét Kutatók Éjszakája – 60 helyszínen, több mint 200 program az SZTE-n

2015. szeptember 23., szerda · Hozzászólok

Látványos bemutatók, interaktív játékok, izgalmas előadások – 60 helyszínen, több mint 200 programra várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján. Szeptember 25-én, pénteken, 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek.
Tovább »

Programdömping az SZTE-n a Kutatók Éjszakáján

2015. szeptember 11., péntek · Hozzászólok

SZS20130927_kutatok_ejszakaja_014

Hogyan dolgoznak a helyszínelők a laborokban? Hogyan néz ki élőben egy Enigma gép? Milyen módszerrel ragasztják meg a törött emberi csontokat a humánbiológusok? Mire való a georadar? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők szeptember 25-én. A Kutatók Éjszakáján 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek a látogatók előtt. A Szegedi Tudományegyetem idén is programdömpinggel készül.
Tovább »

Szegedre hozzák és kipróbálják a legendás német rejtjelező gépet, az Enigmát

2015. szeptember 8., kedd · Hozzászólok

Russland, Verschlüsselungsgerät Enigma

Nem az angolszász tudósok, hanem a lengyel matematikusok fejtették meg először kódját. Szeptember 25-én a kutatók éjszakáján nemcsak történetét hallhatjuk, hanem működés közben is láthatjuk a gépezetet. Tovább »

Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 4., péntek · Hozzászólok

Sebészeti robotok, meteoritok feltérképezése és számos ismeretterjesztő, tudományos előadás várja az érdeklődőket a 10. Kutatók éjszakáján szeptember 25-én, amikor országszerte számos egyetem, kutatóintézet, ipari kutatóhely, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt szeptember 25-én. Tovább »

Guinness-rekord lett az Ericsson hangtani kísérlete

2014. szeptember 27., szombat · Hozzászólok

Sebestyén István

Egyedülálló óriászenekar vezette fel a Punnany Massif koncertjét Pénteken a Budapest Parkban a Kutatók éjszakája alkalmából: négyezer fős nagyközönség PVC csövekkel játszotta el Beethoven IX. Szimfóniájának Örömódáját, amivel beírták magukat a Guinness-rekordok könyvébe.
Tovább »

Kutatók éjszakája: programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen

2014. szeptember 25., csütörtök · Hozzászólok

SZS20130927_kutatok_ejszakaja_014

Érdekes, látványos programokkal készülnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) karai a Kutatók éjszakájára; több tucat bemutató várja az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelye, pénteken délutántól – közölte Újszászi Ilona, az SZTE Médiacentrumának vezetője az MTI-vel.
Tovább »

Az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport eDia rendszerét is ki lehet próbálni a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 20., szombat · Hozzászólok

edia

Osszátok ki a dolgozatfüzeteket! A 21. század modern iskolájában ez a mondat egyre kevesebbszer fog visszahangozni az osztálytermi falakról, ahogyan a gondosan őrzött témazárófüzetek, tesztlapok száma is lassan visszaszorul az iskolai szekrényekben. Az infokommunikációs technológia ugyanis a pedagógiai értékelést is forradalmasította, azaz megteremtette az iskolai tudásszintmérés lehetőségét számítógép segítségével. Mi teszi a számítógépes tesztelést vonzóvá? A pedagógusok számára a kényelem, amit az egyszerű adatgyűjtés-kezelés-kiértékelés kínál, a diáknak pedig az izgalmasabb, változatosabb munka, és az azonnali visszajelzés. A számítógépen keresztül dolgozatot írni, vizsgázni ugyanis a színes képeknek, videóknak, a mozgatható, vagy számos más módon manipulálható tesztelemeknek köszönhetően érdekes és izgalmas élményt nyújt. Tovább »

Egy éjszakára bepillanthattunk a tudomány világába + FOTÓK

2013. szeptember 28., szombat · 2 hozzászólás

SZS20130927_kutatok_ejszakaja_014Máskor nem látogatható laborokat járhattak be, és igazi kutató műszereit tanulmányozhatták kicsik és nagyok az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Kutatók Éjszakáján. A SZEGEDma.hu lézerrel és robotokkal ismerkedett.
Tovább »

Több mint száz program a Szegedi Tudományegyetemen a Kutatók éjszakáján

2013. szeptember 24., kedd · 2 hozzászólás

kutatok1Máskor nem látogatható helyszínekkel, látványos kísérletekkel, érdekes előadásokkal Szegeden és Hódmezővásárhelyen több tucatnyi helyszínen százhúszat is meghaladó programmal várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a Kutatók Éjszakáján, pénteken.
Tovább »

Ahol az időjárás-jelentés születik + VIDEÓ, FOTÓK

2011. szeptember 26., hétfő · Hozzászólok

Kutatók Éjszakája a meteorológiai állomáson

kutatokejszaka_meteo_itb (01) A Kutatók Éjszakája 2011 programsorozatában a vállalkozó kedvű éjszakai baglyokat péntek éjfél előtt az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjába, azaz a szegedi repülőtér melletti meteorológiai állomásra várták, melyről korábban már portálunkon is olvashattak.
Tovább »

Kutatók Éjszakája – tudomány fesztiválköntösben + FOTÓK, VIDEÓ

2011. szeptember 24., szombat · Hozzászólok

Pénteken kora délutántól egészen szombat hajnalig több mint hetven program várta Szegeden a Kutatók Éjszakáján az érdeklődőket. A látványos bemutatókkal, érdekes kísérletekkel színesített tudományos ismeretterjesztő fesztivál egy rádiószonda útjára bocsátásával ért véget.
Tovább »

Kutatók éjszakája: félszáz program Szegeden

2010. szeptember 21., kedd · Hozzászólok

Színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal várják a szervezők az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakája szegedi rendezvényein, ahol a résztvevők máskor nem látogatható helyszíneket is bejárhatnak.
Tovább »

Kutatók Éjszakája Szegeden – képgalériával

2009. szeptember 26., szombat · Hozzászólok

Mikrobiologiai_intezet (1) Húsz város, több mint hatszáz rendezvény – ezek a a Kutatók Éjszakája 2009 rendezvény mérőszámai. Szegeden a geológia, botanika, fizika, kémia, matematika és orvostudomány engedtek bepillantást kutatási területeikbe  – mintegy húsz helyszínen várták az érdeklődőket.
Tovább »

Kutatók Éjszakája Szegeden

2009. szeptember 24., csütörtök · Hozzászólok

Húsz városban 625 eseményt kínál idén 21 intézmény pénteken a Kutatók Éjszakája: a budapesti helyszínek mellett 19 vidéki város – többek között Szeged – ad otthont a Kutatók éjszakája rendezvényeinek. Szegeden a geológia, a botanika, a fizika, a kémia, a matematika rejtelmei mellett akár a mikrosebészeti eljárások titkaival vagy a város jellegzetes épületek építőanyagának összetételével is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a Kutatók Éjszakájának húsz helyszíne közül valamelyikre.
Tovább »

Péntek: Az Orfeusszal indul a színházi évad

2009. szeptember 24., csütörtök · Hozzászólok

A Szegedi Nemzeti Színházban Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban című operettje az évad első előadása. Az IH Rendezvényközpontban Sam Bobrick és Julie Stein: Csókol Anyád! című vígjátékát játsszák pénteken, előadással és hangversennyel folytatódik a Szent Gellért Fesztivál. A Kutatók Éjszakáján színes és ingyenes programokkal, érdekes, és máskor nem látogatható helyszínekkel várják mindazokat, akiket érdekel a tudomány. A Közéleti Kávéházban a Faust legenda nyomában járhatnak, megnyílik a Szép Otthon Építőipari és Lakberendezési Szakkiállítás, jobbnál jobb filmek és bulik várják a szórakozni vágyókat péntek este.
Tovább »

Péntek: kiállításmegnyitók,koncertek, színház

2008. szeptember 26., péntek · Hozzászólok

Mint megszokhattuk, pénteken igen gazdag és sokrétű programkínálattal találkozhatunk Szegeden a mesedélutánoktól az esti bulikig bezárólag. Tovább »

Kutatók Éjszakája: “A tudomány életközeli oldala…”

2008. szeptember 25., csütörtök · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Pénteken immár harmadik alkalommal rendezik meg a Kutatók Éjszakáját (KÉ), mely az Európai Bizottság által támogatott, egész napos, fesztiváljellegű eseménysorozat. A rendezvény céljaként a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítését jelölik meg, elsősorban a fiatalok körében. Szegeden is számos helyszín várja az érdeklődőket, mindenekelőtt megnyílnak a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumai és előadótermei is. Tovább »

Kutatók Éjszakája Szegeden

2008. szeptember 24., szerda · Hozzászólok

Szeptember 26-án immár harmadjára rendezik meg Európa-szerte a Kutatók Éjszakáját. A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű eseménysorozat, melynek célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése, valamint a tudományos eredmények megismertetése és a tudomány közelítése a társadalomhoz. Tovább »