Megérkezett a két első lézerberendezés az ELI-be

2017. szeptember 19., kedd · 2 hozzászólás

Több mint 1,3 milliárd forintot ér az a két lézerberendezés, amelyeknek az összeszerelése zajlik jelenleg az ELI-ben. Az egyiket már jövő év januárjában külsős csoportok is használhatják kísérletekre, egy francia és görög kutatókból álló csoport érkezik majd Szegedre. Tovább »

Pálinkás József: Berlin támogatja a szegedi lézerközpontot hasznosító nemzetközi konzorcium megalapítását (FRISSÍTVE)

2017. június 20., kedd · Hozzászólok

eli_bejaras31_gs

A német szövetségi kormány támogatja szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására szervezett nemzetközi konzorcium létrehozását – jelentette be kedden Berlinben Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Tovább »

700 ezer ember jövőjét érintheti a szegedi Science Park + FOTÓK

2017. június 13., kedd · 8 hozzászólás

lezerkutatas_tudomanyos_konferencia03_gs

2019-ben nyithat meg az ELI mellett kialakítandó Science Park – jelentette ki Szabó Gábor kedden, az SZTE Rektori Hivatalában, ahol „A lézerkutatás, mint a délkelet-magyarországi gazdaságfejlesztés motorja” címmel tartottak konferenciát. Tovább »

Orbán Szegeden: Az ELI-vel zárkózik fel Európa a világhoz + FOTÓK

2017. május 23., kedd · 57 hozzászólás

eli_atado28_gs

„Az ELI nem olyan beruházás, amivel Európához felzárkózunk, hanem az az a beruházás, amellyel Európa felzárkózik a világhoz” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a lézerközpont átadóján, amelyen Magyarország modern kori története legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a több mint 70 milliárdos projektet. Tovább »

Botka próbál beelőzni: a városházán jelentette készre az ELI-t a hivatalos avató előtt egy nappal

2017. május 22., hétfő · 34 hozzászólás

botka_laszlo_gs

Azzal indokolta Botka László, hogy a városháza sajtószobájában jelentette be az ELI lézerközpont elkészültét egy nappal az ünnepélyes átadó előtt, hogy az elmúlt tíz évben a lézeres kutatóközponttal kapcsolatos minden fontos mérföldkőről a polgármesteri hivatal épületében adtak tájékoztatást. A szocialista városvezető úgy értékelt, hazánk tekintélye megtépázott, ezért is jelentősnek tartja, hogy ilyen pozitív hír lesz hazánkról. Tovább »

Szabó Gábor: Az ELI körül létrejövő ipari parkban a tudás lehet az összekötő kapocs

2017. március 13., hétfő · 7 hozzászólás

eli

Önmagában az ELI nem hoz olyan gazdasági hasznot, ami a régió fejlődését szemmel látható módon megváltoztatja – mondja Szabó Gábor. Az SZTE rektora ezért is tartja fontosnak a lézeres kutatóközpont körül egy tudáspark létrehozását, amelynek első üteme 3,5-4 milliárdos beruházással egy épület felújításával, illetve új építésével kezdődik. Tovább »

Trócsányi László Szegeden: Az ország versenyképessége függ a jogrendszertől

2017. március 9., csütörtök · Hozzászólok

eli_konferencia002kfA kutatás-fejlesztés rohamosan változó terület, a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS is több jogi problémába ütközött még indulása idején. Az innováció, a változó körülmények rugalmas jogi környezetet igényelnek, nehogy a merev jogrendszer szétfeszítse a technológiai környezetet. A gazdasági fejlődés és az innováció jogi kihívásairól szóló konferenciát Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitotta meg.
Tovább »

Orbán Viktor: Új gazdasági erőközpont a láthatáron – Szeged az elérhető legnagyobb lehetőséget kapta a lézerközponttal

2017. január 31., kedd · 97 hozzászólás

orban_viktor01_gs

A szegedi jobboldalnak a tavasz végére megújulva, teljes fegyverzetben, győzelmi esélyekkel kell a közvélemény elé állnia – mondta a SZEGEDma.hu-nak adott exkluzív interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Szeged számos versenyelőnnyel rendelkezik, melyeket meglovagolva regionális központtá válhat, de elengedhetetlen a kormányzattal való szoros együttműködés, mert komolyabb léptékű beruházás kormányzati támogatás nélkül ma nem valósulhat meg Magyarországon. Tovább »

Jövő év elején költöznek az ELI munkatársai a lézerközpontba

2016. november 9., szerda · 5 hozzászólás

eli_bejaras31_gs

Az év végére elkészül az ELI épületeinek kivitelezése, a következő két esztendő feladata, hogy szakemberekkel, eszközökkel, technológiával töltsék meg azt – jelentette ki Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az épület bejárásán B. Nagy László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ez a nagyprojekt Szegedet és az egész megyét felhelyezi a tudomány világpalettájára. Tovább »

Befektetés a jövőbe – 300 milliárdos komplex programmal fejlődő pályára állítható Szeged

2016. június 16., csütörtök · 99 hozzászólás

szegedi_paprika_1_1

Megújuló energia, mezőgazdasági feldolgozó ipar, orvosi műszerek, gyógyszerek gyártása, új logisztikai központ – ezekre építve fejlesztené Szegedet a Tisza Lajos Közéleti Egyesület. A szervezetet vezető Bartha László szerint a város rossz úton halad, még időben lépni kell, hogy növekedési pályára álljon a gazdaság. Úgy véli, a baloldalnak nem érdeke a kkv-k, cégek Szegedre vonzása, inkább saját szavazóbázisát erősíti a munkahelyteremtő vállalkozások segítése helyett. Bízik abban, hogy ha Botka László nem is hallgat rá, a kormány Szeged segítségére lesz abban, hogy a tervek valósággá váljanak. Tovább »

Botka évnyitója: Jövőre kezdődik az uszodaépítés! + FOTÓK

2016. január 28., csütörtök · 58 hozzászólás

BC5K1859

Szeged idei költségvetési főösszege 35,6 milliárd forint – közölte Botka László a Közéleti Kávéház estjén, ahol elhangzott, hogy 2017 tavaszán elkezdődik a fedett uszoda építése, míg ebben az évben a tavalyi 200 millióval szemben már 300-at költenek út- ás járdaépítésekre. Ezeken felül óvodák és rendelők felújítását is tervezik, Dorozsmán például megkezdődött egy új egészségügyi centrum tervezése is. Tovább »

Az ELI projekt hozhatja el az európai kutatás és innováció robbanásszerű fejlődését

2016. január 26., kedd · Hozzászólok

eli29kf

Brüsszelben tartották az Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium (ELI-DC) éves közgyűlését, mely az ELI-DC legmagasabb szintű, legfontosabb döntéshozó szerve. A közgyűlés folyamán a konzorcium tagjai felvázolták az ELI előtt álló fontos feladatokat. A konzorciumi tagok képviselői eredményes munkát végeztek: számos fontos kérdésben konszenzusra jutottak, biztosítva az új uniós tagállamokban folyó egyik legfontosabb K+F beruházás zökkenőmentes megvalósítását. Tovább »

Fónagy János: Szegednek fel kell vázolnia saját koncepcióját, ez a siker kulcsa + FOTÓK

2015. november 24., kedd · 49 hozzászólás

fonagy_tisza_lajos01_gs

A kormány által elfogadott infrastruktúrafejlesztési programban szerepel a szegedi déli Tisza-híd, és meg is van rá a fedezet – közölte Fónagy János parlamenti államtitkár, aki a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására érkezett Szegedre. A politikus az ELI kapcsán azt hangsúlyozta, hogy bár önmagában is jelentős beruházás, de a térség számára csak akkor hoz eredményt, ha kiépül mögé a megfelelő háttérrendszer, mely a kutatási eredményeket hasznosítja. Tovább »

A szegedi lézerközpont újabb berendezésének tervezéséről írtak alá megállapodást

2015. október 14., szerda · Hozzászólok

A szegedi lézerközpont (ELI-ALPS – Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) újabb berendezése, egy attoszekundumos forrás tervezéséről írt alá megállapodást az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Laboratoire d’Optique Appliquée (LOA) szerdán a csongrádi megyeszékhelyen – tájékoztatta a tudományos nagyberuházást irányító cég az MTI-t. Tovább »

Az ELI Dobóczky Zsolt szemével – egy építkezés mérnöki és művészi megközelítésben + FOTÓK

2015. október 13., kedd · Egy hozzászólás

epul_az_eli20kf

Az ELI egy olyan műszaki alkotás, amire büszkék lehetünk – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora a TIK-ben, ahol Dobóczky Zsolt mérnök-tanárnak, fotográfusnak nyílt tárlata, mely a lézeres kutatóközpont építésének részleteit tárja a érdeklődők elé. Tovább »

A kormány jóváhagyta a szegedi lézeres kutatóközpont megvalósításának második fejlesztési fázisát

2015. augusztus 4., kedd · Egy hozzászólás

A kormány jóváhagyta a szegedi ELI lézeres kutatóközpont megvalósításának második fázisára vonatkozó nagyprojekt javaslatot és hozzájárult a támogatási szerződés megkötéséhez. A projekt végrehajtását 40 milliárd 52 millió forint értékben uniós támogatás valamint hazai társfinanszírozás biztosítja. Egyúttal a kormány felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a projektjavaslat Európai Bizottság részére történő benyújtásáról – az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Tovább »

Ha ki tudjuk nyitni az ELI „konzervdobozát”, páratlan gazdasági fejlődés indulhat meg Szegeden + KÉPEK, VIDEÓ

2015. július 17., péntek · 7 hozzászólás

madartavlati

A CIB ECOdemia utolsó előadásán a helyi vállalkozások és az ELI kapcsolata került terítékre. A szegedi cégeknek is van esélyük kihasználni a lehetőségeket. A lézerközpont gazdasági haszna elérheti a megyeszékhely lakói által eddig megkeresett jövedelem 15 százalékát. Tovább »

Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy részének kármentesítése

2015. június 23., kedd · Egy hozzászólás

Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy 5 hektáros részének kármentesítése, ez a terület lesz az épülő lézerközpont mellé tervezett tudományos park egyik helyszíne – közölte az ingatlant kezelő Szegedi Tudományegyetem rektora kedden a helyszínen.
Tovább »

A Zeiss szállíthatja a kutatómikroszkópot a szegedi ELI-HU-nak

2015. április 28., kedd · Hozzászólok

A szegedi lézer kutatóközpont, az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. előbb az Auro-Science Consulting Kereskedelmi Kft.-t hozta ki győztesnek a fluoreszcens kutatómikroszkóp beszerzési tenderén, majd a Carl Zeiss Technika Kft. jogorvoslati kérelme után ez utóbbi céget nevezte meg nyertesnek. Tovább »

Három külföldi partnerrel szerződött az ELI

2015. április 17., péntek · Hozzászólok

eli_alps_2014_04_17

Az ELI lézer kutatóközpont nagyprojekt 1. fázisa kapcsán projektindító eseményt tartott ma az ELI-HU Nonprofit Kft. Budapesten. A szegedi lézeres kutatóközpont vezetői három külföldi partnerrel négy projektindító dokumentumot írtak alá a másodlagos források tervezésére, megépítésére és beüzemelésére vonatkozóan. Ezek összértéke mintegy 1,4 millió euro, azaz közel félmilliárd forint. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,998 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja. Tovább »

36 milliárd forint EU-s támogatás jut első körben az ELI-re + VIDEÓ

2015. április 13., hétfő · Egy hozzászólás

szuperlezer_03

Magyarországra 2020-ig jelentős forrás, a tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra, fejlesztésre – hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
Tovább »

Novemberre készül el az ELI épülete + FOTÓK

2015. március 30., hétfő · 7 hozzászólás

eli06_gs

Három-négyszázan dolgoznak jelenleg az ELI építkezésen, a kivitelezőnek novemberig kell befejeznie a munkálatokat – tájékoztatott Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szegedi városvezetést vezette körbe az építési területen. Tovább »

1200 kilométeres fénystaféta indul Szegedről

2015. március 19., csütörtök · Hozzászólok

fizika_napja_mj-29

A Fény Nemzetközi Éve kapcsán Szegeden is számos különleges programmal készülnek: 1200 kilométeres országos útjára indul az ELI-ből egy fénystaféta, lézerhidat hoznak létre a lézerkutató és a Szent-Györgyi Albert Agóra között, valamint táborokkal, előadásokkal és kísérletekkel népszerűsítik a fiatalok körében a természettudományokat. Tovább »

Veszélyben a Csongrád megyei uniós támogatású projektek? – az ELI-nél nincs ok aggodalomra

2015. február 19., csütörtök · Egy hozzászólás

eli_látványterv_új_02

Nyilvánosságra került a késésben lévő uniós támogatású magyar fejlesztések listája, melyek ha kicsúsznak a határidőből, elveszthetik a támogatást. A felsorolt projektek között mintegy hatvan Csongrád megyei tervezetet találhatunk, köztük az ivóvízminőség-javító projekteket, iskolafejlesztéseket és az ELI lézerkutató-központot is. Tovább »

ELI: francia cég építi a közép-infravörös lézerrendszert

2015. január 28., szerda · Hozzászólok

ELI3

A francia Fastlite nyerte a közép-infravörös lézerrendszerre kiírt hivatalos, nyílt közbeszerzési pályázatot. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.
Tovább »

Franciaországban is érdeklődnek az ELI-ALPS kutatási lehetőségei iránt

2014. november 27., csütörtök · Egy hozzászólás

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1 fázis (GOP-1.1.1-12/B-2012 0001) nevű projekt keretében ma Franciaországban is bemutatkozott a szegedi lézeres kutatóközpont. A Bordeaux-ban megrendezett Magyar Ipari Napokon Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Osvay Károly kutatási és technológiai igazgató találkozott a francia lézerberendezésekkel foglalkozó ipari és akadémiai partnerekkel. Ők azok, akikkel a jövőben várhatóan együttműködnek majd a szegedi lézerrendszerek tervezésében és kivitelezésében, illetve akikkel közös kutatási projekteken dolgozhatnak majd. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,998 milliárd forint támogatási összeggel bír. Tovább »

Oktatási klaszter alakult az ELI szakemberképzéséért + FOTÓK

2014. november 20., csütörtök · Egy hozzászólás

laok_alairas05_gs

Az SZTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft. oktatási klasztert hozott létre, melynek részben az a célja, hogy a lézeres kutatóközpontot feltöltsék szakemberekkel. Tovább »

Francia cég fejleszti a szegedi ELI-ALPS „igáslovát” + FOTÓK

2014. november 19., szerda · 5 hozzászólás

eli_szerzodes01_gs

Az Amplitude Technologies SA nyerte az ELI-ALPS szegedi lézeres kutatóközpont egyik lézeres közbeszerzését – jelentették be 2014. november 19-én Szegeden, az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott sajtótájékoztatón. Tovább »

Szabó Gábor: az ELI tudáspark éves bevétele elérheti a 100 milliárd forintot

2014. november 13., csütörtök · 5 hozzászólás

gtk_eli08_KF

A szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt gazdasági hatása elsősorban közvetett módon valósul meg – mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora csütörtökön a témában tartott konferencia kapcsán az MTI-nek.
Tovább »

A fotoszintézis, a fotobionika és az ELI – nemzetközi konferencia Szegeden + FOTÓK

2014. október 21., kedd · 7 hozzászólás

eli_konf07_KF

Az ELI új távlatokat nyithat a mesterséges fotoszintézis és a fotobionika területén kutatók számára is – hangzott el azon a nemzetközi tudományos tanácskozáson, melyen tizenöt ország huszonhat fiatal kutatója is részt vesz több mint egy tucat, nemzetközileg elismert tudós mellett. Tovább »

Lézerszakembereket képez a Kecskeméti Főiskola

2014. augusztus 9., szombat · Hozzászólok

lezerlabor1

Elsősorban a szegedi „szuperlézer” szakemberigényére gondolnak akkor, amikor az Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005) című uniós projekt keretében egyedül az országban lézerlaboratóriumi szakmérnök szakirányú továbbképzést hirdetnek a Kecskeméti Főiskolán. A szeptemberben induló két féléves levelező képzésre 15 hallgatót vesznek fel, akik tandíjmentesen tanulhatnak.
Tovább »

Ingyenesen képzik Kecskeméten a lézerszakembereket

2014. augusztus 9., szombat · Hozzászólok

lezerlabor1

Elsősorban a szegedi „szuperlézer” szakemberigényére gondolnak akkor, amikor az Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005) című uniós projekt keretében egyedül az országban lézerlaboratóriumi szakmérnök szakirányú továbbképzést hirdetnek a Kecskeméti Főiskolán. A szeptemberben induló két féléves levelező képzésre 15 hallgatót vesznek fel, akik tandíjmentesen tanulhatnak. Tovább »

Kothencz János: Szeged felzárkózása nem vágyálom

2014. augusztus 4., hétfő · 87 hozzászólás

eli_bejaras33_gsA Fidesz-KDNP és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által támogatott polgármesterjelölt szerint Szeged gazdasági fellendülése a kormány, az egyetem és a helyi kis- és középvállalkozások összefogásán múlik.
Tovább »

Kothencz János: A szegedi vállalkozásokat hozhatja helyzetbe az ELI + FOTÓK

2014. július 28., hétfő · 100 hozzászólás

eli_bejaras33_gs

Sajtóbejáráson tekinthettük meg az ELI lézerkutató építését hétfő délelőtt. Kothencz János szerint a beruházás elvitathatatlan tudományos presztízse mellett jelentős munkahelyteremtő értékkel is bír, amelynek az utóbbi években híján volt Szeged. Tovább »

Szeged csapdába esett a körtöltésen belül – a holland minta mutathat utat?

2014. július 21., hétfő · 68 hozzászólás

kennispark_lr

Az SZTE rektora, Szabó Gábor holland mintára a Szeged-Hódmezővásárhely övezet kiemelt fejlesztési zónává nyilvánításától vár áttörést, valamint attól, hogy végre kormányzati szinten a térségbe irányítják az érdeklődő beruházókat. Tovább »

A tudományos park hagymája: milyen szerepet kaphatnak a szegedi cégek az ELI-ben?

2014. június 27., péntek · 13 hozzászólás

ELI3

Akár egy hagyma rétegei, úgy áll össze az ELI szegedi lézerfizikai kutatóközpontot körülölelő mintegy hetven hektáros science park. Hol lesz a helye mindebben a Csongrád megyei kis- és középvállalkozásoknak? Hogyan pörgeti meg a helyi gazdasági életet a 2015 végére tervezett központ?
Tovább »

Lengyel Györgyi: Ősztől jöhetnek a kancellárok az egyetemekre

2014. május 19., hétfő · 16 hozzászólás

lengyelgyorgyi_bolyai_intezet26_gs

Az új kormány megalakulása után kerül a Parlament elé a kancellária-rendszer bevezetésének kérdése – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár, akitől megtudtuk, az ELI ügyében is tárgyalásokat folytat majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Tovább »

Csepreghy: Brüsszel támogatja az ELI építését

2014. május 12., hétfő · 10 hozzászólás

eli_sajttaj05_gs

A magyar kormány munkáját ismerte el az Európai Bizottság azzal, hogy támogatja az ELI lézeres kutatóközpont megépítésének első fázisát – jelentette ki Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szegedi sajtótájékoztatóján. Tovább »

A napokban kezdődik az ELI építése

2014. április 2., szerda · 14 hozzászólás

ELI3Ma Budapesten aláírták az ELI lézer kutatóközpont kivitelezési szerződését. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a közbeszerzést elnyert STRABAG-Swietelsky konzorcium vezetői megállapodtak abban, hogy a napokban megkezdődnek az építési munkálatok Szegeden. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa mintegy 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.
Tovább »

Következő oldal »