Közélet

Hatvan hallgató éjszakázott a BTK-n (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓK

Hatvan hallgató éjszakázott a BTK-n (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓK

2012. december 20., csütörtök
Hatvan hallgató éjszakázott a BTK-n (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓK

A TIK-től több száz fő indult az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottságának a Megyeháza elé tervezett megmozdulására, innen pedig a BTK-ra vonult a tömeg, ahol hat órától hallgatói fórum indult. Az épületet elfoglalt hallgatók bejelentették: az AudMaxban töltik az éjszakát.

07.00:

A diákok hazamentek.

Hatvan fő töltötte az éjszakát az egyetemen

A MiértHallgatók Rendkívüli Hallgatói Fórumán mintegy hatvan fő vett részt az éjszaka. Ahogy írták, a követeléseik mellett kiállnak, ha a helyzet nem változik újabb demonstrációkkal készülnek. A közleményt alább olvashatják.

"Az SZTE EHÖK tüntetése, a MiértHallgatók Menet a felsőoktatásért nevű akciója, valamint Rendkívüli Hallgatói Fóruma egy közös, 60 fős virrasztáson folytatódott. A virrasztás résztvevői között voltak a fenti szervezetek képviselői mellett az SZTE hallgatói, illetve a Szegedi Hallgatói Hálózat tagjai is, akik közös együttműködési szándékukról biztosították egymást. A szervezetek és csoportok a korábban megfogalmazott követeléseiket változatlan formában fenntartják. A MiértHallgatók Rendkívüli Hallgatói Fóruma az épület elfoglalásává alakult át, amellyel a résztvevő hallgatók azt kívánták jelezni, hogy amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, követeléseiket nem teljesítik, további hasonló jellegű megmozdulásokat fognak tartani"

- áll a közleményben.

Hallgatói fórum a BTK-n

20.05:

Miután a maradás mellett döntöttek, berekesztették az ülést. A pár tucat hallgató közelebb húzódva beszélgetett tovább, de az ötletelést egész éjszakára tervezik a hallgatók. Holnap reggel tájékoztatják a sajtót a határozatukról.

20.00:

Körülbelül hatvan tüntető töltené az éjszakát a BTK épületében - jelentették be a hallgatók.

19.50:

A korábban megfogalmazott hat pontot (úgy mint a hallgatói szerződés eltörlése, az egyetem autonómiájának megőrzése) fogadják el ismét. Sokan nehezményezik, hogy ugyanarról vitáznak már bő félórája. A kemény mag is oszlik, sokan ülnek a földön, pedig már bőven lenne ülőhely a sorok között.

19.45:

Az egyetemi autonómiát a politikai függetlenséggel egészítenék ki.

19.35:

Bürokratikus zsákutcákba tévedt a fórum, a szavazásról is szavazást tartanának. Percekig ment a vita arról, hogy tartsanak-e szünetet, picit muszáj lenne felpörgetni, ha ezt a száznál alig több embert éjszakára is itt tartanák.

19.25:

Egy-kétszáz főre apadt a létszám. A Miérthallgatók csoport hangsúlyozta: bár különböző politikai hátterűek, a közös cél felülírja a pártfüggést, a csoport függetlenül működik.

19.10:

Milián Orsolya hangsúlyozta: ami leginkább kétessé teszi az egyetem autonómiáját, az a január elsején rektor mellé kinevezendő kancellár, akinek joga lesz elzárni a pénzcsapot a szakok előtt. Az általuk nem tetsző egyetemi dolgozók is lapátra kerülhetnek emiatt - mondta. A kancellári poszt eltörlését is felvették a javaslatok közé. http://www.youtube.com/watch?v=u5b6_-4ZSZE&feature=youtu.be

Az épületben maradnak a hallgatók

Az SZTE EHÖK az alábbi közleményt adta ki.

"Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága a Csongrád Megyei Kormányhivatal előtt tartott tüntetést követően elfoglalta az SZTE BTK épületét. A tüntetésen közel kétezer fő vett részt, az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága mellett a Hallgatói Hálózat, a Miérthallgatók és a Diákellenállás a Felsőoktatásért szervezet tagjai, valamint oktatók, középiskolások és civilek is megjelentek a tiltakozáson. Közel 800 hallgató fogja a BTK épületében tölteni az éjszakát, a teremfoglalás másnap reggel nyolc óráig tart."

http://www.youtube.com/watch?v=BMHsbbthYTE&feature=youtu.be

19.05:

Bensucz Bálint joghallgató úgy nyilatkozott: a fórum után nem mennek haza, hisz nem ezért foglalták el az épületet. Ki tart velem? - kérdezte, jelentkező kezek és tapsvihar volt a válasz. Január 7-től folytatják a demonstrációt, melyre mindenkit várnak - tette hozzá.

19.04

A felvételi eljárás során a személyes beszélgetés bevezetését sem támogatják, mert az protekcióhoz vezetne. 12 éves, összefogó koncepció kialakítását szorgalmazzák.

18.55:

A felsőoktatásban visszavezethetnék a felvételit - javasolta Molnár H. Boglárka. Reális képzési rendszer szükséges, szociológusból nem kell annyi, mint agrármérnökből - hangzott el.

18.50:

A pontok felolvasása közben lassan szállingóznak kifelé a hallgatók a teremből.

18.45:

"Orbán szerint a 2/3-os választás az '56-os forradalomhoz hasonlít. Téved: ez az '56-os forradalom!" - így egy hallgató.

18.41: Nem az ország összes problémáját kell egyszerre orvosolni, a felsőoktatásban létrejött gondokkal kell foglalkozni - hangzott el a fórumon. A célok megfogalmazása zavart okoz, bizonyos hallgatók szerint ezt le kell tisztázni. 18.35: A rektori konferencia által összefoglalt javaslatokat kellene elfogadni - mondta egy hallgató. Megszavazták, pontonként beszélik át a javaslatot. 18.30: A hallgatók összegzik a demonstráció céljait. A javaslatok között szerepel, hogy a kilencedik évfolyamosokra, ne a végzős diákokra legyenek érvényesek az oktatást érintő mindenkori változások. 18.27: A helyi és országos sajtót végigböngészve a hallgatók az elmúlt napok eseményeit vették számba. 18.20: Napirendi pontként határozták meg a hallgatók Giró-Szász András kormányszóvivő nyilatkozatának elemzését, a hallgatói fórum célkitűzéseit, a középiskolások, egyetemi szakszervezetek bevonása és a civil szervezetekkel való kapcsolat kialakítása. 18.15: Medvegy Gábor, a Miérthallgatók csoportjának vezetője a kormányszóvivő diákoknak írt üzenetét ismerteti a csoporttal. Nem számháborút kell folytatni a diákok szerint, hanem érdemi döntést hozni. 18.13: Felvetült a kérdés, hogy miként definiálja magát a Miérthallgatókból, szakszervezetekből és diákokból álló fórum. A hallgatók végül elvetették a filozofikus vitát indító gondolatsor taglalását. 18.05: Fényes Csongor is jelen van, az Országos Hallgatói Hálózat képviseletében. A múlt heti fórumon élőben közvetítették őt, amint Budapesten hidat foglalt. 18.00: A Megyeháza elől a Bölcsészettudományi kar épületébe vonult a tüntető tömeg. Az Auditórium Maximum csordultig telt a "miénk az egyetem" szöveget skandáló diákokkal. Rockzene szól, a szervezők pörgetik a hangulatot, a demonstrálók pedig a kerregőt. Hallgatói fórum indul perceken belül. 17.50: Az SZTE EHÖK közleményeKétezren voltak a szegedi tüntetésen Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága által szervezett tüntetés 16 óra 30 perckor megkezdődött a Csongrád Megyei Kormányhivatal (Szeged, Rákóczi tér 1.) épülete előtt, és 17 óra 35 perckor ért véget. A tüntetésen az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága mellett részt vettek a Hallgatói Hálózat, a Miérthallgatók és a Diákellenállás a Felsőoktatásért szervezet tagjai, továbbá egyetemisták, középiskolások, oktatók és civilek. Becslésünk szerint a tüntetésen 2000 fő vett részt.

Széllel szemben nem jó pisilni

17.30: Reményfy Dániel, az utolsó felszólaló úgy nyilatkozott: "üzenjük a kormánynak, hogy szívesebben látnak minket az utcán, mint a tanulás közben, hát tessék, itt vagyunk!" A kormány oktatáspolitikáját a széllel szemben pisilő hülye gyerekhez hasonlította, aki furcsállja, hogy az egész rajta köt ki... "A mézeskalács és a bejgli illata nem űzi ki belőlünk a biztos jövőnk iránti vágyat. Lejárathatnak a sajtóban, elvehetik a lelkesedésünket, de a jövőnket nem vehetik el" - emelte ki. A diák szerint egy tragikomédia zajlik most az oktatásban, amiből a hallgatókra a tragédia hárul. A jogász és közgazdász szakok tönkretétele nyílt támadás a felsőoktatás ellen. A tandíj szerinte akkor is tandíj, ha szilvásbuktának hívják. A kormánynak szerinte nem a szavakkal kellene játszania, hanem előre mutató érdemi döntéseket hozni. Beszédét követően a tüntetők elvonultak a Rákóczi térről. 17.15: "A kormány inkább stadionokat épít, miközben az egyetemeket leépíti" - mondta az SZTE GTK HÖK elnöke. Kiemelte, szégyen, hogy 2012-ben az EU-ban egy egyetemnek szénszünetet kell tartania a források zárolása miatt. Követelték a jelen hallgatók és az eljövendő generációk nevében követelik a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok legalább 2011-re való visszaállítását és a hallgatói szerződés eltörlését. "Össze kell fogni az egyetemekért és a jövő generációért" - mondta. 17.05: Molnár H. Boglárka a Miérthallgatók képviseletében a következő felszólaló, aki úgy nyilatkozott, "nem vagyunk üresfejű aranyos gyerekek, akiknek nem számít a véleménye. Azért vagyunk itt, mert igenis számít a véleményünk." A Miérthallgatók felszólította a kormányt, hogy azonnal kezdeményezzen párbeszédet. "Olyan országban akarunk élni, ahol szakértők bevonásával döntenek a felsőoktatás kérdéseiről, ahol a tudás mindenki számára elérhető lehetőség. Nem akarunk olyan országban élni, ahol a fejünk felett hoznak döntéseket, semmibe véve az EU-s értékeket" - hangzott el. Felsorolta a szervezet 5+1, korábban már megfogalmazott pontját, hangsúlyozva a röghözkötést és a mindenki számára elérhető felsőoktatást. Hozzátették: 18.30-kor hallgatói fórumot tartanak a BTK-n. 16.54: Ivánkovics Márk, a Hallgatói Hálózat képviseletében úgy nyilatkozott: elegünk van a látszatfőiskolákból, mert nem ez a megoldás. Aki nem tanul, azt rúgják ki, de ne kelljen fizetnie. "Olyan orvost szeretnék, aki meggyógyít, nem olyat, akinek pénze van" - emelte ki a felszólaló. Hozzátette: "a tudás eszköz, hogy előre mozdítsuk a világot, ezt pedig csak ebben az öt évben lehet megszerezni az egyetemen." 16.45: "Hogy lehet úgy focimeccset nyerni, hogy csak a saját csapata játszik miniszterelnök úr?" - tette fel a kérdést Károlyi Lóránt radnótis diák, ezzel utalva arra, hogy a kormány nagyrészt a szimpatizánsaiból álló Fidelitasszal tárgyalt a felsőoktatásról. A felszólaló szerint "a nemzet tanárnője" rózsatövisével már szíven szúrta az oktatási rendszert. Szerinte a kormány elképzelése az oktatáspolitikáról egy illúzió, egy álom, amiből rövidesen felébrednek. 16.38: Darvasi Áron az Diákellenállás a felsőoktatásért képviseletében szólalt fel. Beszédében a balatonalmádi listázást említette. Mint mondta, "bűncselekményt követ el az az igazgató, aki a gyülekezési jogot korlátozza, s azokat, akik listázzák a diákokat politikai felfogásuk alapján. A diploma nem cél, hanem eszköz, egy tevékeny élet megvalósításához, ezt pedig nem vonhatják meg a hallgatóktól." 16.19: A jobbikosok Török Márk és több demonstráló erőteljes felszólítására eltették zászlajukat. 16.15: Állítólag ezernél is több tüntető van a Megyeházánál. Az épület sarkánál Tóth Péter a Jobbik megyei elnöke néhány szimpatizánsával és egy nagy jobbikos zászlót lengetve csatlakozott a menethez, ám a tömeg "Takarodjatok!" kiáltással fogadta őket. A felszólalók kérték a jelenlévőket, hogy tartsák tiszteletben az esemény pártfüggetlenségét, s különböző politikai csoportokra utaló szimbólumokkal ne demonstráljanak.
16.12: A menet a Megyeházához ért. Az épület szomszédságában lévő is kávézóban pár fideszes képviselő kávézott éppen, amikor több tüntető az üzlethelyiség üvegének szegezte plakátját, tábláit. 16.03: A Tisza Lajos körúton halad a 6-700 fős tömeg, hamarosan az Anna kút következik. 15.55: A tömeg jelenleg a Tisza Lajos körútra kanyarodik a Lófaránál a Kárász utcáról. A jogi karnál 100-200 fővel ismét gyarapodott a menet. A Lófaránál a "Gyertek ki!" kiáltással biztatják a bent dolgozókat, hogy csatlakozzanak. A kar dékánja integet az ablakból, aztán becsukja... 15.47: "Semmit rólunk, nélkülünk!" - skandálják a téren. A Dóm tér egyik tornyából is kiabálnak páran, hogy a lenn tolongókkal vannak. 15.42: Az Aradi vértanúk terének környékén a környező utcákban gyakorlatilag leállt a forgalom, a tömegközlekedés is megbénult. A tiltakozók, azt skandálják: "Aki dudál velünk van!" Az autósok pedig dudálnak, igaz, nem mindig a szimpátiájukat kifejezve. A sor eleje már a Dóm téren jár. 15.40: Rendőri kísérettel lassan halad a tömeg a Dóm tér felé. 15.30: Több beszéd is elhangzott, a kihangosítás hiányosságai, s a lelkes demonstrálók szinte folyamatos kerepelése azonban meggátolta, hogy a hátul állókhoz is eljusson a mondanivaló. A tömeg rövidesen elindul majd, hogy egyórás sétájukat követően a Megyeháza előtt csatlakozzanak az ott kezdődő tüntetéshez. 15.20: Körülbelül 400 diák, tanár és szimpatizáns gyűlt össze a TIK bejáratánál. Hozzájuk az elmúlt percekben a BTK-ról érkezett tömeg is csatlakozott. Jelenleg beszédek hangzanak el. Korábban felszólalt a Miérthallgatók képviselete is, megismételve korábban már elhangzott követeléseiket többek között a felsőoktatás autonómiájáról és a keretszámok drasztikus csökkentésének visszavonásáról. (Jóllehet, kora délután Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette: legalább 55 ezer ingyenes férőhely lesz a felsőoktatásban.) Az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata is bemutatkozott a rendezvényen, képviseletében Dávucz Milián Orsolya - apróbb hangosítási problémák mellett - saját hangerejével adta elő törekvéseiket, s összefogásra szólított fel, az egyetem megmentése érdekében 14.40: A Bölcsészkar épületében szorgosan folynak az előkészületek a demonstrációkra. Az épület 3. emeletén készítik a hallgatók a transzparenseket, melyekre a "No tandíj!", a "Volt egy álmom: diploma", valamint "Botor és feledékeny?" feliratokat festették fel. Egy-egy táblán visszatérő motívumként a rózsa is megjelent... A József Attila TIK előtt nincs a megszokottnál nagyobb mozgás, ide gyűlnek lassacskán a diákok a Miérthallgatók 15 órakor induló demonstrációjára. 14.25: A Ságvári elé ígért középiskolás demonstrációt, szerényebb létszámban, körülbelül egy tucat diák a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kapuja előtt tartotta meg. Reményfy Dániel a Diákellenállás a felsőoktatásért csoport képviseletében úgy nyilatkozott, a kormányzati kommunikáció kétoldalúságát és a keretszámok 2011-es visszaállítását hangsúlyozza demonstrációjuk. A 10-15 fő mintegy negyedórát töltött az iskola előtt néma csendben. Ígérték, a Megyeháza előtti 16.30-as demonstráción is jelen lesznek. 14.00: Az egyik "tüntetőtől" úgy tudjuk, a Radnóti-gimnázium előtt összegyűlt pár diák, hogy ott fejezzék ki nemtetszésüket a felsőoktatásban végbemenő változások miatt. 13.50: A Ságvári-gimnázium elé 14 órára bejelentett tüntetés elmarad. Pesti Barnabás, a gimnázium egyik tanulója, úgy nyilatkozott portálunknak, a rendőrség nem adott engedélyt a tüntetés megtartására, mivel azt nem jelentették be három nappal előtte. a diák úgy tudja, az egyik jogszabály engedélyezte volna nekik a demonstrációt, ezt azonban a rendőrség elutasította. A szervezők nem akartak törvényt sérteni, és a tüntetést így elhalasztották.

Korábban:

Kedd délután a József Attila Tanulmányi és Információs Központ szomszédságában egy marék középiskolás tett ígéretet arról, hogy holnap ismerőseikkel együtt csatlakoznak a Megyeháza előtt tartott demonstrációhoz. Nem ők lesznek az egyedüliek: szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, rájuk reagálva országszerte megmozdulásokra készülnek ezen a napon. Szegeden három tüntetést is bejelentettek a délutánra. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium előtt tartanak csendes megemlékezést a Diákellenállás a Felsőoktatásért mozgalmára reagálva. A Csend hangja című országos megmozduláson (melyhez Budapesttől Tatabányáig számos iskola csatlakozott) délután kettő órakor vonulnak ki a diákok a gimnázium elé, hogy negyedórás, néma tüntetéssel fejezzék ki nemtetszésüket a felsőoktatásban végbemenő változások miatt. a Miérthallgatók csoport indít menetet a felsőoktatásért december 19-én, szerda délután három órakor. A hallgatókat a Tanulmányi és Információs Központ bejáratához várják, ahonnan másfél órás sétára indulnak majd. Részleteket a csoport Facebookos oldalán olvashat.
Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottsága délutánra hirdetett demonstrációt - a hallgatói önkormányzat a Csongrád Megyei Kormányhivatal épülete elé várja délután fél öttől a hallgatókat, oktatókat és mindenkit, aki elégedetlen a felsőoktatásban végbemenő változtatások miatt. Feltehetőleg a Miérthallgatók csoport menetéből is sokan csatlakoznak majd a Rákóczi téren meghirdetett tömegtüntetéshez.

A Magyar Rezidens Szövetség szolidáris, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete demonstrál

Támogatásáról biztosította a felsőoktatásért demonstráló hallgatókat a Magyar Rezidens Szövetség szegedi regionális testülete is. Sajtóközleményükben úgy fogalmaznak: az orvosképzés sem eshet áldozatul az aktuális gazdasági érdekek. A közlemény alább olvasható! "A Magyar Rezidens Szövetség szegedi regionális testülete, látva a felsőoktatásban zajló folyamatokat, ez úton fejezi ki szolidaritását az érdekük, jövőjük, Magyarország jövője mellett kiálló hallgatók és leendő hallgatók ügye mellett. Hisszük, hogy az aktuális gazdasági érdekek nem írhatják felül a hosszú távú építkezés alapszabályait, a megfelelő minőségű és mennyiségű felsőfokú képzés, mely révén a jövő ápolói, közgazdászai, orvosai foglalhatják el majd helyüket az egészségügyben, nem eshet áldozatául pillanatnyi költségvetési hézagoknak. Ez úton szólítjuk fel minden rezidens és szakorvostársunkat, csatlakozzanak és támogassák a diákok ügyét, hiszen a rogyadozó egészségügy jövője nem képzelhető el az így is akadozó utánpótlás nélkül" - írja a közlemény. Tegnapi közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi szervezete is jelezte: csatlakozni kíván a menethez. "Követeljük, hogy a kormány tekintse komoly tárgyalópartnernek a felsőoktatás résztvevőit és az azokat képviselő szervezeteket, és döntéseit érdemi egyeztetést követően, szigorúan szakmai alapokon hozza meg, kellő időt hagyva az érintetteknek a változásokra való felkészüléshez” – olvasható közleményükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.