Közélet

Közterületen landolnak a csikkek + FOTÓK

Közterületen landolnak a csikkek + FOTÓK

2012. május 15., kedd
Közterületen landolnak a csikkek + FOTÓK

A dohányzási tilalom életbe lépése egy szemmel látható dolgot biztosan vont maga után, nevezetesen, hogy rengeteg eldobált csikk és cigis doboz éktelenkedik a közterületen, például iskolák és megállók környékén.

Szegeden járva bárki tapasztalhatja, hogy a vendéglátó egységek, intézmények, szolgáltató egységek, illetve a villamos- és buszmegállók környékén megsokszorozódott az eldobott csikkek mennyisége a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás életbe lépése óta. A megállók egy részében már felirat is figyelmeztet a tilalomra, s például a Rókusi körúton több villamosmegállóból eltűntek a csikkgyűjtők. „Sajnos kevesen tartják be a dohányzásról szóló rendeletet, legalábbis mi úgy tapasztaljuk. Amíg nincs szankció, nem is fogják. Ez a közterület-felügyelet és rendőrség feladata lenne, de finoman szólva alacsony presztízsű cselekményről van szó” – jegyezte meg

Makrai László

. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, ahol megszüntették a csikktartókat, még rosszabb a helyzet. Igaz, nem a cég végzi a villamosmegállók takarítását, de ahol immár nincs hamutál, ott az úttesten vagy a járdákon landolnak a cigaretta végek. „Társaságunk a busz- és trolibuszmegállók takarítását végzi. Mi egyetlen edényzetről sem szereltünk le csikktartót, pont azért, hogy aki nem tartja be a dohányzást tiltó rendeletet, az is tudja hova kidobni az elszívott cigarettavéget” – közölte az ügyvezető.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársainak tapasztalatai szerint lehangoló a látvány például a középiskolák környékén. Bizonyos helyeken tetemes mennyiségű szemét gyűlik össze, hiszen a tanárok és diákok szünetekben egy-egy adott helyen dohányoznak, mivel immár az intézményből ki vannak tiltva, illetve a bejárattól számított ötméteres körzetből is. „Ami eddig a hamutálcákban landolt, az most az a közterületre kerül. A Kálvária sugárúti szakképző iskolák környékén, a Tisza-parti gimnáziumnál és a közeli trolimegállónál egyszerűen katasztrofális a helyzet” – mondott példákat Makrai László. Az ügyvezető szerint aki eddig is eldobálta az utcán a cigivégeket, akkor sem vinné el egy szemetesig, ha többet helyeznének ki. Mint megtudtuk, egy 2005-ös közgyűlési rendelet szabályozza az intézmények és vendéglátó egységek környékére kihelyezendő hulladékgyűjtő edények helyét, mennyiségét. Makrai László felhívta a figyelmet: a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól, valamint az egyes köztisztasági tevékenységek ellátásáról szóló rendelet tartalmazza azt is, hogy a tulajdonosnak milyen kötelezettségei vannak. Az ingatlan előtti járdaszakaszt, annak hiányában egyméteres szélességű sávot, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, akkor egészen az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonosnak kell tisztán tartania. „Az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló 2004-es közgyűlési rendelet szabályozza, hogy minden közforgalmú létesítményben, illetve területen az 5. § első bekezdésben említettek kötelesek a várható forgalomnak megfelelő mennyiségű közhasználatú hulladékgyűjtő tartály elhelyezéséről, javításáról, pótlásáról, továbbá a rendszeres kiürítéséről és tisztán tartásáról gondoskodni” – közölte Makrai László. Az ügyvezető hozzátette, egy speciális csikkes edényzet 30 és 100 ezer forint közötti összegbe kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.