Emmi: továbbra is egészségpolitikai prioritás a dohányzás visszaszorítása

2016. november 16., szerda · Hozzászólok

dohanyzas

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Tovább »

Egyre kevesebbet dohányoznak a magyar fiatalok

2016. október 8., szombat · Hozzászólok

Egyértelműen csökkenő tendencia jellemzi a fiatalok dohányzási gyakoriságát, a trafiktörvénynek köszönhetően csökkent a dohánytermékekhez való hozzáférésük, valamint nőtt a nemdohányzók aránya – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére. Tovább »

Cigicsikk a fuga között és a virágágyásban – így dohányoznak a szegediek

2016. július 4., hétfő · 2 hozzászólás

csikk004kfSopron belvárosából kitiltják a dohányosokat, csak a kijelölt helyeken lehet majd rágyújtani. Szegeden, ha lenne hasonló rendelet, az megkönnyítené a közterület tisztaságáért felelős cég munkáját: a díszburkolat fugája közé szorult és virágágyásokba dobált cigarettavégek ugyanis megkeserítik a takaríts. Dohányzó és nem dohányzó szegedieket faggattunk arról, mit szólnának egy sopronihoz hasonló szabályhoz a Tisza-parti városban.
Tovább »

Dohányzásmentes világnap – Ónodi-Szűcs: csökkent a dohányzók száma Magyarországon

2016. május 30., hétfő · Hozzászólok

cigaretta

Néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, ugyanakkor a fiatalok körében nőtt a naponta rágyújtók aránya – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.
Tovább »

Ne gyújts rá! – középiskolai program a prevenció jegyében

2015. november 19., csütörtök · Hozzászólok

dohanyzas_cigaretta

A dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető halálok. A “Ne gyújts rá” –nemzetközi mozgalom világnapján a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolával közösen szervez dohányzás-prevenciós programot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.
Tovább »

A népjóléti bizottsághoz fordultak e-cigarettát használó és forgalmazó szervezetek

2015. november 18., szerda · Hozzászólok

Elektromos cigarettát használók és forgalmazók szervezetei az Országgyűlés népjóléti bizottságához fordultak nyílt levélben, hogy vonják be őket a törvényalkotási folyamatba – erről a kérelmezők szerdán tájékoztatták az MTI-t. Tovább »

ÁNTSZ: az elektronikus cigaretta sem veszélytelen az egészségre

2015. október 30., péntek · Hozzászólok

elektronkus_cigaretta

Az elektronikus cigaretta sem veszélytelen az egészségre, a kifújt vízpára propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített – figyelmeztet közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább »

A prágai vendéglők mintegy 40 százalékában még szabad dohányozni

2015. június 11., csütörtök · Egy hozzászólás

Csehország két legnagyobb városában – Prágában és Brünnben – jelenleg még a vendéglátóipari egységek mintegy 40 százalékában szabad dohányozni – derült ki abból a kimutatásból, amelyet a Zomato vendéglátóipari kalauz készített Csehországban. Tovább »

Május 31. – Dohányzásmentes Világnap

2015. május 27., szerda · Hozzászólok

A dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra, a dohányzásmentes életmód előnyeire, valamint azokra a hatásos szabályozásokra, amelyek hozzájárulnak a dohánytermékek fogyasztásának csökkenéséhez. A Világnaphoz kapcsolódóan a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársa, Tóth Erika egészségfejlesztő június 2-án, kedden 12.45 és 13.30 óra között a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tart vetítéses, dohányzás prevenciós interaktív órát a 8. osztályos tanulók részére – olvasható a Csongrád Megyei Kormányhivatal hírportálunkhoz eljuttatott közleményében. Tovább »

A “Ne gyújts rá!” mozgalom kapcsán népszerűsítik az egészséges életmódot Szegeden

2014. november 19., szerda · Hozzászólok

dohanyzas_cigaretta

A nemzetközi “Ne gyújts rá”- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják, melynek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. A világnap kapcsán két szegedi iskolában is rendez a dohányzás ártalmait bemutató interaktív előadást a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tovább »

Csökkent a dohánytermékeket kipróbáló fiatalok aránya

2014. május 30., péntek · Hozzászólok

dohanyzas01_gs

Magyarországon a 13-15 éves korosztályba tartozók körében csökkent a dohánytermékeket kipróbálók aránya, és nőtt a nemdohányzóké – mondta Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője a nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérés 2013-as adatait ismertetve.
Tovább »

ÁNTSZ: újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást

2013. december 11., szerda · Hozzászólok

Újabb, kéthetes, a dohányzás tiltását ellenőrző akció ért véget, amelynek során elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket és a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket vizsgálták, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel. Tovább »

Az elmúlt két hónapban nőttek a dohánytermékek utáni adóbevételek

2013. november 6., szerda · Egy hozzászólás

A dohánytermékek után szeptemberben az év legmagasabb jövedéki adóbevétele (36,2 milliárd forint) gyarapította a költségvetést, míg az októberi bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki. A két hónap adatai összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait – mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek. Tovább »

NAV: változtak a dohányzási szokások

2013. szeptember 27., péntek · Hozzászólok

cigaretta01_gsAz adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentősen árnyalják a cigaretta feketekereskedelméről megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.
Tovább »

Trafikellenőrzés: három fiatalkorút szolgáltak ki Csongrád megyében

2013. augusztus 14., szerda · 5 hozzászólás

dohanyboltellenorzes_02_vaHarminc ellenőrzés folyt Csongrád megyében a nemzeti dohányboltok megnyitását követő hónapban. Ebből húsz esetben fiatalkorúakkal ellenőrzött a hatóság, több eljárás indult, s volt, amikor büntettek is.
Tovább »

A dohányosok csaknem negyede változtat szokásain a trafiktörvény miatt

2013. július 30., kedd · Egy hozzászólás

A dohányosok 13 százaléka gondolja úgy, hogy hatással, 11 százaléka pedig azt, hogy jelentős hatással lesz rá a trafiktörvény. Ugyanakkor 38 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem, 21 százalék pedig azt, hogy inkább nem lesz rá hatással a jogszabály – derül ki a Szinapszis Kft. kutatásából.
Tovább »

Hét kilométer a cigi a szegedi Mogyoró utcából

2013. július 15., hétfő · 23 hozzászólás

nemzetidohanybolt02_iaSzegeden négy non-stop működő nemzeti dohányboltban vásárolhatunk a nap bármelyik szakaszában cigarettát, ebből kettő működik csak a belvárosban. Újszegeden nyolc, Dorozsmán pedig négy trafik nyitott meg, Gyálarétről hét kilométert kell autózni egy doboz cigiért.
Tovább »

Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árréséről

2013. július 10., szerda · Hozzászólok

Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékéről, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta a kezdeményezést. Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne. Tovább »

A legális dohánykereskedelmi piac összeomlásától tartanak a gyártók

2013. április 29., hétfő · 2 hozzászólás

cigaretta02_gsA tervezett tíz százalékos minimum árrés dobozonként várhatóan 130 forintos áremelkedést eredményezne a dohánykereskedelemben, s ez rövid idő alatt a legális piac összeomlásához és a feketepiac felélénküléséhez vezetne – jelezte a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége a Világgazdaságnak.
Tovább »

Magyar trafikba magyar dohány?

2013. február 11., hétfő · 6 hozzászólás

A Continental Dohányipari Zrt. elnöke azt reméli, hogy olyan pályázók jutnak majd nagy számban koncesszióhoz a trafikpályázaton, akik kifejezetten vállalják magyar gyártású dohánytermékek minél nagyobb arányban történő értékesítését, így ugyanis magyar munkahelyek őrizhetők meg.
Tovább »

Alkohol, kávé, újság is lehet a dohányboltokban

2013. február 4., hétfő · Egy hozzászólás

Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.
Tovább »

Tavaly 12 millió forintnál is több dohányzási bírságot szabtak ki

2013. január 24., csütörtök · Hozzászólok

Több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki tavaly a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
Tovább »

A dohányzás fiziológiai vonatkozásai, dohányzással összefüggő betegségek

2012. december 4., kedd · Egy hozzászólás

Egy cigaretta elszívása során a nikotint tartalmazó belélegzett füst 90%-a a tüdőbe, a kis légutak végső részébe kerül. Ezek hajszálerein (capillárisok) keresztül a nikotin bejut a véráramba: a tüdővénákon keresztül a bal szív-félbe, majd innen a friss vért szállító artériák útján az agyba és a test többi részébe jut. Ezen a módon rövid időn belül – az inhalációt követő 8 másodpercen belül – viszonylag nagy mennyiségű nikotin éri el az agyat. Ez a sebesség kb. egy intravénás injekció gyorsaságát jelenti a szervezet számára.
Tovább »

Következő oldal »