Lázár János: A szegedi egyetem markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel (FRISSÍTVE)

2017. április 13., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: MTI (archív)

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a CEU-ügy kapcsán mondta ezt a Vásárhelyi Televíziónak. Szabó Gábor rektor úgy reagált erre: az SZTE nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki.

“Nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten. A kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: megmutatja, hogy

a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel.

Ha a véleményemre kíváncsi, azt gondolom, kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik” – ezt válaszolta Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely, Makó és térsége országgyűlési képviselője a Vásárhelyi Televíziónak arra a kérdésére, mit szól hozzá, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán folytatott megmozdulások során a Szegedi Tudományegyetem is kiállt Soros György egyeteme, a CEU mellett.

Mostohagyermek

Lázár János nem először fogalmaz meg kritikus gondolatokat a szegedi egyetemmel kapcsolatban. Tavaly októberben a vásárhelyi közgyűlés ülésén például azt mondta, ahol az agrár-felsőoktatás nem önálló, mint például az SZTE és Vásárhely esetében, ott a mezőgazdasági kar mostohagyermek. Az SZTE vásárhelyi tagintézményhez való hozzáállását a Vásárhely 24 tudósítása szerint egyenesen vérlázítónak nevezte. A megszokás és anyagi érdekek miatt tartják csak fent a mai napig, vélte. A miniszter szavaira akkor nem reagált az universitas vezetése.

Az SZTE 12 karának dékánjai még a felsőoktatási törvénymódosítás kihirdetése előtt adott ki közös nyilatkozatot. Ebben kiálltak a CEU mellett, és többek között arról írtak, hogy “mély aggodalommal” figyelik a törvénymódosítás folyamatát, illetve leszögezték, hogy a “Közép-Európai Egyetem (CEU) Magyarország nemzetközi mércével mért felsőoktatási kiválóságainak egyike, mely nem csupán oktatási és tudományos teljesítményével, hanem a társadalmi igényekre odafigyelő nyitottságával vívta ki elismertségét. Az e kiváló intézmény körül támasztott bizonytalanság nem csupán egy egyetem, hanem az egész magyar felsőoktatás működési környezetébe vetett bizalom megkérdőjeleződését jelenti”. Kérték továbbá az emberi erőforrások miniszterét a felmerült problémák zökkenőmentes, jogszabályi beavatkozást nélkülöző megoldására.

Az SZTE oktatói és hallgatói (példának okáért a részben egymást átfedő tagsággal rendelkező közösségek, az Oktatói Hálózat, a Független Diákparlament, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Köz-Hasznáért Mozgalom és a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja színeiben) az utóbbi napokban aktívan bekapcsolódtak a kormánykritikus, a felsőoktatási és a civiltörvény módosítása elleni tüntetések szervezésébe Szegeden. Az SZTE TIK-től induló, és a Fidesz-irodánál záruló, pártpolitikai színezetűvé változó szerdai demonstráció kapcsán a Fidesz helyi elnöksége is utalt erre a Nógrádi Tibor elnök által kiadott nyilatkozatban, ahol kinyilvánították, a felsőoktatásról szóló konzultációra mindig készek, ugyanakkor úgy vélik: “ehhez nem szükséges tanórákat elhalasztani a Szegedi Tudományegyetemen, és

különösen nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet.”

A Lázár Jánossal készített teljes interjú a Vásárhelyi TV oldalán olvasható el.

FRISSÍTVE: Szabó Gábor: Az SZTE egyáltalán nem politizál

“A Szegedi Tudományegyetem nem folytat kormányellenes politikát, hiszen egyáltalán nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki, ez a jövőben sem fordulhat elő. A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos sajtómegkeresésekre válaszolva csupán az alábbi nyilatkozatot tettük: ‘A Central European University-t (CEU-t) érintő törvénymódosítással kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor egyetért a rektori konferencia április 3-án nyilvánosságra hozott közleményével. A rektor úr a nyilatkozatban foglaltakat nem kívánja kiegészíteni.’ Miután az SZTE nevében a rektoron, illetve az általa meghatalmazott személyen kívül más nem nyilatkozhat, ezért minden egyéb megnyilvánulás az illetők saját véleményének tekintendő. Az SZTE-nek természetesen nem áll módjában szabályozni azt, hogy polgárai a jogállam keretei között milyen közéleti szerepet vállalnak, illetve ezzel kapcsolatban hogyan nyilvánulnak meg” – reagált megkeresésünkre Lázár János nyilatkozatára Szabó Gábor professzor, az SZTE rektora.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 85 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.113.51 IP címről szól hozzá.

 • 85. gyogyós hozzászólt ekkor: 2017. április 16., vasárnap, 19:17
  Válaszolok

  84. tájékozott np hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 11:46
  Te tudod, így jártál. :-)

 • 84. tájékozott np hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 11:46
  Válaszolok

  83. Attól, hogy visszaadod a pszichiátrián kapott igazolványodat, még diliflepnis maradsz.
  http://www.kislexikon.hu/diliflepni.html

 • 83. vissza hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 11:22
  Válaszolok

  Add vissza a Szegeden szerzett diplomádat János. Ilyen egyszerű a dolog.

 • 82. kormányváltás hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 09:17
  Válaszolok

  80. Mikor írsz végre “a szegedi egyetem markánsan és aktívan kormányellenes politikájáról”?
  Neked városházi csicskának csak a mások lehülyézése megy hosszas tükörbenézés után.

 • 81. kormányváltás hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 08:59
  Válaszolok

  A magyarországi egyetemek legjobban fizetett rektora a szegedi. Botka fizetésének kb. háromszorosát kapja.
  A szocik őt is meg akarják adóztatni vagy lesz kiskapu?

 • 80. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 08:36
  Válaszolok

  79. kuláklisták
  Ha ennyire tanulatlan vagy, hogy egy egyszerű mondatot sem értesz meg, akkor ne írogass itt hülyeségeket, hanem menj a fideSS szemináriumra, ott olyat hallasz, amit te is megértesz! :-)

 • 79. kuláklisták hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 07:56
  Válaszolok

  65. “Rákosit tekintik példaképnek”
  Ezt ugye luxus-botkára vonatkoztattad, aki újra a padlásseprő rákosi pajtás gondolatait tűzte az utódpárt zászlajára?

 • 78. SP hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 06:43
  Válaszolok

  Himnusz alatt is gangbang fütyiző Juhász az egyik tv csatornán azt nyomta,
  hogy kell, és jár a (normális) fiataloknak (a liberális diktatúrában)
  a tojásdobálási szabadság, plakátrongálási szabadság, festékdobálási szabadság, műemlék épületek rongálási, terror háza hősök gyalázási szabadság.
  Azaz randalírozás, rongálás, botrányokozás, garázdálkodás stb.

  Ezek a két CEU diplomára való érettség kifejező eszközei?

  Szemkilövető Gyurcsány hogyan jutalmazná ezeket a “jól nevelt, nemzeti érzelmű, hazaszerető magyarnak hazudott gyerekeket” ?

 • 77. Bandi hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 22:23
  Válaszolok

  Bukni fogtok, Jani. A fiatalok kurvára nem félnek tőletek, és most megtapasztalták, ilyen szabadon beszélni. Ez csak a kezdet volt.

 • 76. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 19:51
  Válaszolok

  75.elmebajos!
  Téged meg utána,így a további kezeléseid letudva.

 • 75. elmebajos hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 17:08
  Válaszolok

  hüccski!!!

  ezt a pasit az ürbe kell löni,hogy végleg megszabaduljon a nép töle….

 • 74. hüccski innen hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 15:58
  Válaszolok

  Idegállapotban vagyok.
  Ismerőseim körében óriási a felháborodás.
  Nem lehetne ezt a Jánost kitiltani Szegedről? Nem adná vissza a diplomáját? Nem szégyelli magát? Mit képzel? Fácánok vagyunk, akire kénye-kedve szerint lövöldözhet?
  Nem félünk.

 • 73. elmebajos hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 14:27
  Válaszolok

  Janikám!
  egyem azt a cinikusan mosolygó pofádat…hát nem Ti pofáztok bele az oktatásba? aljas diktatórikus metódusok alkalmazása..azért izzadtok mert érzitek a közelgö végzetet

 • 72. Lili hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 13:41
  Válaszolok

  Mi az, hogy lemaradt Szeged? Voltál te mostanában Pesten? Annyi koszt, mocskot, hajléktalant és kiégett metrót rég nem láttam. Sokra mennek a fideszes vezetéssel, ha máshova teszik a pénzt. Szeged az egyik legélhetőbb város az országban. Mondom ezt “libsiként”.

  A Rektor Urat meg ezúton is üdvözlöm ezért a csodálatos nyilatkozatért. Ilyenkor különösen büszke vagyok arra, hogy az SZTE az Alma materem.

 • 71. Peti hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 13:14
  Válaszolok

  Köszönöm Lázár János, köszönöm szegedma. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, aki azon a véleményen van talán elindulhat valami és talán az is lehet majd, hogy egy jobboldali kormány pályázati pénzeit ne a liberális maffia nyúlja le.
  A csak szavakban jobboldali rektor és a teljesen alkalnatlan kancellart pedig eltakarítják.

 • 70. mánki hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 13:05
  Válaszolok

  Szeged ultrakommunista?

  Horthy hol lépkedett fehér lovon?
  ’56 honnan indult?

  :D

 • 69. mánki hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 12:58
 • 68. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 12:34
  Válaszolok

  64. monki

  Az érvelős, tényekkel tűzdelt vitához ész és tárgyi ismeretek szükségesek, ezekből van legnagyobb hiány a fideSS háza táján! :-)

 • 67. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 12:32
  Válaszolok

  53. tikle
  Nógrádi adta magát, nem tett semmi mást. Körülnézett, hogy látja-e a kamera, azután ripacs módjára leborult a lépcsőn teátrálisan.

  A kétmilliód meg már rég elszállt öcsém! Még egy év, és jön az ébredés! A zárkában, tolvaj banda!

 • 66. epervidék hozzászólt ekkor: 2017. április 14., péntek, 12:13
  Válaszolok

  Szeged mindig egy ultra kommunista város volt, jelenleg is az és sajnos úgy tűnik lesz is! Ezért maradt le a többi nagyvároshoz képest is. De nem baj! Csak így tovább elvtársak, lesz még Szegedből egy jelentéktelen középváros HAZÁNKBAN!

Ugrás az oldal tetejére