Lázár János: A szegedi egyetem markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel (FRISSÍTVE)

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a CEU-ügy kapcsán mondta ezt a Vásárhelyi Televíziónak. Szabó Gábor rektor úgy reagált erre: az SZTE nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki.

“Nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten. A kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: megmutatja, hogy

a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel.

Ha a véleményemre kíváncsi, azt gondolom, kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik” – ezt válaszolta Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely, Makó és térsége országgyűlési képviselője a Vásárhelyi Televíziónak arra a kérdésére, mit szól hozzá, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán folytatott megmozdulások során a Szegedi Tudományegyetem is kiállt Soros György egyeteme, a CEU mellett.

Mostohagyermek

Lázár János nem először fogalmaz meg kritikus gondolatokat a szegedi egyetemmel kapcsolatban. Tavaly októberben a vásárhelyi közgyűlés ülésén például azt mondta, ahol az agrár-felsőoktatás nem önálló, mint például az SZTE és Vásárhely esetében, ott a mezőgazdasági kar mostohagyermek. Az SZTE vásárhelyi tagintézményhez való hozzáállását a Vásárhely 24 tudósítása szerint egyenesen vérlázítónak nevezte. A megszokás és anyagi érdekek miatt tartják csak fent a mai napig, vélte. A miniszter szavaira akkor nem reagált az universitas vezetése.

Az SZTE 12 karának dékánjai még a felsőoktatási törvénymódosítás kihirdetése előtt adott ki közös nyilatkozatot. Ebben kiálltak a CEU mellett, és többek között arról írtak, hogy “mély aggodalommal” figyelik a törvénymódosítás folyamatát, illetve leszögezték, hogy a “Közép-Európai Egyetem (CEU) Magyarország nemzetközi mércével mért felsőoktatási kiválóságainak egyike, mely nem csupán oktatási és tudományos teljesítményével, hanem a társadalmi igényekre odafigyelő nyitottságával vívta ki elismertségét. Az e kiváló intézmény körül támasztott bizonytalanság nem csupán egy egyetem, hanem az egész magyar felsőoktatás működési környezetébe vetett bizalom megkérdőjeleződését jelenti”. Kérték továbbá az emberi erőforrások miniszterét a felmerült problémák zökkenőmentes, jogszabályi beavatkozást nélkülöző megoldására.

Az SZTE oktatói és hallgatói (példának okáért a részben egymást átfedő tagsággal rendelkező közösségek, az Oktatói Hálózat, a Független Diákparlament, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Köz-Hasznáért Mozgalom és a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja színeiben) az utóbbi napokban aktívan bekapcsolódtak a kormánykritikus, a felsőoktatási és a civiltörvény módosítása elleni tüntetések szervezésébe Szegeden. Az SZTE TIK-től induló, és a Fidesz-irodánál záruló, pártpolitikai színezetűvé változó szerdai demonstráció kapcsán a Fidesz helyi elnöksége is utalt erre a Nógrádi Tibor elnök által kiadott nyilatkozatban, ahol kinyilvánították, a felsőoktatásról szóló konzultációra mindig készek, ugyanakkor úgy vélik: “ehhez nem szükséges tanórákat elhalasztani a Szegedi Tudományegyetemen, és

különösen nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet.”

A Lázár Jánossal készített teljes interjú a Vásárhelyi TV oldalán olvasható el.

FRISSÍTVE: Szabó Gábor: Az SZTE egyáltalán nem politizál

“A Szegedi Tudományegyetem nem folytat kormányellenes politikát, hiszen egyáltalán nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki, ez a jövőben sem fordulhat elő. A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos sajtómegkeresésekre válaszolva csupán az alábbi nyilatkozatot tettük: ‘A Central European University-t (CEU-t) érintő törvénymódosítással kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor egyetért a rektori konferencia április 3-án nyilvánosságra hozott közleményével. A rektor úr a nyilatkozatban foglaltakat nem kívánja kiegészíteni.’ Miután az SZTE nevében a rektoron, illetve az általa meghatalmazott személyen kívül más nem nyilatkozhat, ezért minden egyéb megnyilvánulás az illetők saját véleményének tekintendő. Az SZTE-nek természetesen nem áll módjában szabályozni azt, hogy polgárai a jogállam keretei között milyen közéleti szerepet vállalnak, illetve ezzel kapcsolatban hogyan nyilvánulnak meg” – reagált megkeresésünkre Lázár János nyilatkozatára Szabó Gábor professzor, az SZTE rektora.

85 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  85. gyogyós
  2017. április 16., vasárnap, 19:17
  Válaszolok

  84. tájékozott np hozzászólt ekkor: 2017. április 15., szombat, 11:46
  Te tudod, így jártál. 🙂

 • '>
  84. tájékozott np
  2017. április 15., szombat, 11:46
  Válaszolok

  83. Attól, hogy visszaadod a pszichiátrián kapott igazolványodat, még diliflepnis maradsz.
  http://www.kislexikon.hu/diliflepni.html

 • '>
  83. vissza
  2017. április 15., szombat, 11:22
  Válaszolok

  Add vissza a Szegeden szerzett diplomádat János. Ilyen egyszerű a dolog.

 • '>
  82. kormányváltás
  2017. április 15., szombat, 09:17
  Válaszolok

  80. Mikor írsz végre “a szegedi egyetem markánsan és aktívan kormányellenes politikájáról”?
  Neked városházi csicskának csak a mások lehülyézése megy hosszas tükörbenézés után.

 • '>
  81. kormányváltás
  2017. április 15., szombat, 08:59
  Válaszolok

  A magyarországi egyetemek legjobban fizetett rektora a szegedi. Botka fizetésének kb. háromszorosát kapja.
  A szocik őt is meg akarják adóztatni vagy lesz kiskapu?