Labdarúgás: a Szekszárdot fogadja a HFC

2017. október 21., szombat · Hozzászólok

Október 22-én, vasárnap a Szekszárdi UFC lesz a vendége az NB III Közép csoportjában szereplő Hódmezővásárhelyi FC labdarúgó csapatának. A hazaiak továbbra is szezonbeli első győzelmükre hajtanak, ám a tapasztalatok alapján meglehetősen szoros csatára van kilátás. Tovább »

Nemzetközi konferenciát tartottak a zsidóság múltjáról az Emlékpontban

2017. október 20., péntek · Hozzászólok

A hódmezővásárhelyi Emlékpont volt az egyik helyszíne csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem, az Élet Menete Alapítvány, a budapesti Holokauszt Emlékközpont, a hódmezővásárhelyi Emlékpont valamint a Szegedi és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség által megrendezett, egész napos, Holokauszt: Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet című konferenciának. A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Tovább »

Kosárlabda: Veszprémbe látogat a Kosársuli

2017. október 19., csütörtök · Hozzászólok

Még csak a hatodik forduló következik az NB I/B csoportos kosárlabda bajnokságban, de már negyedik idegenbeli mérkőzésére készül a Vásárhelyi Kosársuli. A gárda ráadásul most igencsak hosszú út előtt áll: pénteken 17 órától Veszprémben játszanak Utasi Gábor fiai. A dolgukat azonban nem csak a hosszú út nehezíti meg, hanem az is, hogy a vendéglátók eddig mindössze egyszer hagyták el vesztesen a parkettet az idény kezdete óta. Tovább »

Wallenberg nyomán az Emlékpontban + FOTÓK

2017. október 18., szerda · Egy hozzászólás

A hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely és a zsinagóga adott otthont a Wallenberg nyomán elnevezésű, középiskolások számára kiírt országos vetélkedő regionális fordulójának, amelyet a vásárhelyi közgyűjtemény a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen rendezett meg. A megmérettetésen hét csapat – közöttük három határon túli – mérte össze tudását a Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről, valamint a holokauszt és a magyar–zsidó együttélés témakörében szerzett ismereteiről. Tovább »

Bérelt helyük volt a dobogón a Hódoknak

2017. október 18., szerda · Hozzászólok

A II. Nemzetközi Rövidpályás Hód Kupán nem kellett csalódni a Hód Úszó SE versenyzőiben, ugyanis a legtöbben a legjobb formájukat hozták, és szinte mindannyian 100 százalékosan teljesítettek. A lányok egy medencében versenyezhettek Hosszú Katinkával, aki szintén rajthoz állt a rangos versenyen, ahol az összlétszámot tekintve, majdnem félszázan versenyeztek. Tovább »

Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

A sajtó számára kedden rendezett bejáráson pillanthattak be a tudósítók a még rendezés alatt álló, Szerelem papírrepülőn című kiállításba a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A Centropa Alapítvány október 19-én 17 órakor nyíló látványos tárlata az elmúlt század eleji magyar zsidó életmódot mutatja be sok fényképpel és személyes dokumentumokkal. Tovább »

1956-os történelemverseny az Emlékpontban

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

Négy csapat nevezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére ebben az évben. A tanulóknak egy kötelező és egy másik, három lehetőségből választható témában kellett prezentációt készíteni és azt bemutatni a kedden délelőtt a közgyűjtemény konferenciatermében. Tovább »

Arany-Tóth Ferencre emlékeztek az Emlékpontban

2017. október 16., hétfő · Hozzászólok

Az 1951 és 1955 között Békéssámsonból indult Magyar Ellenállási Mozgalom utolsóként, nyolcvanhárom éves korában idén október 4-én elhunyt tagjára, Arany-Tóth Ferencre emlékeztek hétfő délelőtt a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó történelemóráján. Tovább »

Kosárlabda: óriási izgalmak között nyert a Kosársuli

2017. október 15., vasárnap · Hozzászólok

Megszerezte második idénybeli győzelmét a Vásárhelyi Kosársuli. A Bonyhád elleni összecsapás végig óriási izgalmat hozott, így a közönség élvezetes mérkőzést láthatott a Hódtói Sportcsarnokban. A derbin Utasi Gábor csapatából hatan dobtak tíz pont fölött, a vége 96-94 lett. Tovább »

A dualizmus kora sikertörténet a magyar történelemben

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Az idén negyvenedik alkalommal rendezték meg a Csongrád Megyei Levéltári Napokat, amelynek egyik helyszíne – hasonlóan, az 1978-as első eseményhez – Hódmezővásárhely. A kedden, az Emlékpontban tartott konferencia előadói a másfél évszázaddal ezelőtti kiegyezés témakörét járták körül. Tovább »

Kosárlabda: fölényes Kosársuli győzelem a Hepp-kupában

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Nagy arányú, 51 pontos sikerrel lépett tovább a Hepp Ferenc Emlékkupában az NBII-es Békéscsaba elleni, idegenbeli győzelmét követően a Vásárhelyi Kosársuli. Utasi Gábor mester fiai végig kezükben tartották a mérkőzést, ami jó önbizalomszerzési lehetőség volt a Bonyhád elleni hétvégi bajnoki előtt. A Tolna megyeiek elleni NBI B-s találkozót október 14-én szombaton 18:30-kor rendezik a Hódtói Sportcsarnokban. Tovább »

Vasárnap nyílik a Vásárhelyi Őszi Tárlat

2017. október 5., csütörtök · Hozzászólok

Vasárnap nyílik a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat, a legnagyobb múltú évente megrendezett országos képzőművészeti seregszemle, melyhez több kísérő kiállítás is kapcsolódik – tájékoztatta a szervező önkormányzat az MTI-t. Tovább »

Többszörösen is ünnepeltek a vásárhelyi állatvédők

2017. október 5., csütörtök · Hozzászólok

Október 4-e az Állatok Világnapja, ami többszörös ünnepet jelent a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja, 2012-ben pedig ezen a napon jegyezte be a Szegedi Törvényszék az egyesületet, így idén a szervezet ötödik születésnapját ünnepelték a tagok és önkéntesek. Tovább »

Most nem számított az idő a Hódoknál + FOTÓK

2017. október 2., hétfő · Hozzászólok

Ritkán, de most elmondható, hogy a hétvégén rendezett Hód Úszó SE rendezvényén nem a versenyszellem, hanem inkább a szórakozás játszotta a főszerepet. A hagyományosnak mondható Batyus Bulit a Sun City Szabadidőközpontban tartották meg, ahova az egyesület összes sportolóját és hozzátartozóikat is meghívták. Tovább »

Kosárlabda: megvan az első Kosársuli-siker

2017. szeptember 27., szerda · Hozzászólok

A második félidőben nyújtott játéka alapján teljesen megérdemelten nyerte meg a Vásárhelyi Kosársuli a Miskolc elleni rangadót az NB I/B csoportos kosárlabda bajnokságban. Utasi Gábor fiai ezzel begyűjtötték első győzelmüket a 2017-18-as szezonban. Sok idejük azonban nem lesz a pihenésre, szombaton ismét Budapestre utaznak, ezúttal a Vasashoz. Tovább »

A második legjobb csapat a Hód-Úszó

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

Az elmúlt hétvégén a Szentes Sprint versenyen vettek részt a Hódok. A hódmezővásárhelyi csapatból sokan betegség miatt hiányoztak, azonban a többiek helyettük is bizonyítottak. A Hód-Úszó SE az Iron Aquatics után a második helyet szerezte meg a szentesi megmérettetésen, és rengeteg éremmel térhettek haza.

A Szentes Sprint versenyen Bajusz Andi csapata öt versenyzővel állt rajthoz. A legeredményesebben Rabie Ádám szerepelt, aki 50 méter gyorson második, 50 méter mellen első helyezett lett. Mellette Kozma Jázmin ért el dobogós helyezést 50 méter mellúszásban, a harmadik helyet szerezte meg. A csapatból mindenki szépen teljesített, Kopornyik Kata, Fenyvesi Lotti és Antal Zsófia is helytállt a versenyen. A tizenkét nevezésből nyolc javítás, két alapidő és két egyéni csúcstól elmaradt időt úsztak a gyerekek.

Csókay Miklós csoportjából tizenöten versenyeztek, hét fiú és nyolc lány. Sajnos a betegség hét versenyzőnél közbeszólt és két fő osztálykiránduláson is volt. Negyedik hete edz a Hód Úszó utánpótlás csapata, 23 edzés után jutottak el a szentesi Sprint versenyre. 58 rajtból 25 egyéni csúcs született, 15 alapidő és sajnos 18 rontás. „Azok az időeredmények, amelyek gyengébbek lettek az eddiginél, nem jelentenek nagy gondot, hiszen a legtöbb helyen apró, pár százados, tizedes megcsúszást jelentenek, mindössze 3 eset kivétel ez alól” –tájékoztatott Csókay Miklós.

Öt érmet is sikerült begyűjteni Csókay csapatának. Pászti Alex (2008) 3 db ezüstöt hozott: 50 gyors, hát, pillangó. Tót Emma (2006) és Hollós Fruzsina (2008) bronzot nyert 50 mellen.

Az Ádándi-Kiss Gyula által irányított gyerekek közül kilenc lány, és tizenegy fiú versenyző vett részt a versenyen. A 79 rajtból 28 egyéni csúcs született. Ugrai Panna minden számot megnyert az évjáratában, ő is volt ezeknek a számoknak az abszolút várományosa. A felnőtt úszók közül többen teljesítettek nagyon jól, köztük említhetjük Kendi Csabát, és Csókay Lenkét, ők mind érmeket és pontokat hoztak a csapatnak. Konkrétan Ugrai Panna négy számban négy aranyat hozott, Kendi Csaba gyorson és pillangón aranyat, mellen és háton ezüstöt szerzett. Tót Csaba harmadik lett 50 méter mellen, Horváth Ákos pedig 50 méter pillangón lett harmadik. Csókay Lenke bronzérmet szerzett háton, és pillangón is harmadik lett. Szentkereszty Cecília többször is a negyedik helyet szerezte meg. Többen is egyéni csúcsokat úsztak köztük a legnagyobb javítást Mag Gergő tudhatja magáénak, 50 gyorson 30mp-en belül ért a célba. Ugyanígy Borbás Gergő, Szabó Bence, és Barna Máté is javított.

A következő megmérettetés, amely nagyon komolynak ígérkezik, a II. Nemzetközi Rövidpályás Hód Kupa, ami október 14-15-én lesz a Gyarmati Dezső Sportuszodában.

Péczely György festményei az Emlékpontban + FOTÓK

2017. szeptember 16., szombat · Hozzászólok

Rendhagyó tárlat nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A művész és tudós Péczely György ugyanazt a vásárhelyi szellemi örökséget és érzésvilágot örökítette meg a képzőművészet eszközeivel, amit népzenei gyűjtőként édesapja, Péczely Attila – Németh László barátja és regényhőse, a helyi zeneiskola névadója – adott tovább. Tovább »

Következő oldal »