60 milliót költhetnek a Belvárosi híd javítgatására idén

belvarosihid_ia

Három tartózkodás mellett támogatta a jogi bizottság többsége a Belvárosi híd idei javításai munkálataira vonatkozó előterjesztést. Köztudott, hogy milliárdos nagyságrendben kellene költeni a Tisza fölötti átkelőre, a 60 milliós keretből csak a legsürgetőbb munkákra futja.

Szegedi idei költségvetésében 60 milliót különítettek el a Belvárosi híd felújítására, a jogi bizottság elé került árajánlat szerint nettó 40 millió 166 ezer forintot, azaz bruttó 51-et költenének a munkálatokra, ami tervezési és kivitelezési feladatokat egyaránt tartalmaz, de a tartalék kerettel együtt a teljes 60 millió forintot felhasználhatnák. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a benyújtott árajánlatban leírta, hogy becsült mennyiségeket és árakat is tartalmaz a dokumentum, illetve mivel előre nem tervezhető költségek is megjelenhetnek, tartalékot is képeztek, ez utóbbit pótmunka elrendelésével javasolják elvégeztetni szükség esetén.

A kivitelezési feladatok többek között szerepel a járdaszélek, a járdák és lépcsők felületeinek javítása; az ártéri híd vasbeton pályalemezének alsó felületének javítása; a mederhíd esetében pedig annak ellenőrzése és eseti javítása. A Móra-parki feljáróhíd korlátját is lefestik, két mozgó sarut is felújítanak, és több helyen a korrózióvédelemről is gondoskodnak. Az előterjesztésből kiderül az is, hogy a forgalomkorlátozással járó munkálatokat augusztus 20-áig, míg a többit november végéig végeznék el.

jogi_biz_ules02_gs

Tavaly 50 milliós keret állt rendelkezésre, akkor is csak a legsürgetőbb – főként a balesetveszély elhárítására irányuló – munkálatokra biztosított pénzt az önkormányzat, nincs ez idén se másként. A jogi bizottság ülésén a Fidesz-L.É.T.-es Rózsavölgyi József azt vetette fel, hogy ezúttal is a turistaszezon idején zajlanak majd a forgalomkorlátozással járó munkák, amire Nagy Sándor alpolgármester azt jegyezte meg, hogy most hétvégén is le volt zárva a Hídivásár miatt a híd, mégis mindenki boldog volt… Hozzátette, iskolaszünet idején érdemes a javításokat elvégezni, akkor ugyanis kisebb a forgalom, másrészt pedig a kedvező időjárási viszonyokat is megkívánják az egyes munkafolyamatok.

A KDNP-s Póda Jenő arra volt kíváncsi, nem lenne-e érdemes összegyűjteni a forrásokat, és teljes műszaki tartalommal felújítani a hidat akkor, amikor már megépül a harmadik Tisza-híd. Erre Binszki József DK-s bizottsági elnök megjegyezte, hogy hamarabb lesz déli Tisza-híd, minthogy 60 milliónként összegyűljön a szükséges milliárdos nagyságrendű összeg, amit a Belvárosira kellene költeni. Német Ferenc külsős bizottsági tag pedig arra hívta fel a bizottsági tagok figyelmét, hogy az elmúlt években azt tapasztalhatták a közlekedők, hogy napokig semmilyen munkálatok nem folytak a hídon, ami irritálta a szegedieket. Ezzel Binszki is egyetértett. Az előterjesztést végül hat igen szavazattal, Póda Jenő, Rózsavölgyi József és Német Ferenc tartózkodása mellett fogadta el a jogi bizottság.

9 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  9. Gépész
  2016. május 24., kedd, 21:44
  Válaszolok

  A nagy generált tényleg célszerű lenne a harmadik híd utánra kitolni (most úgyse nincs rá keret)! Addig meg kár évente pingálni rozsdára relatíve sok pénzért!.. Úgy meg csak egyszer kell festést fizetni, de a két-három kamu pingálás árából le lehetne komolyabban is tmk-zni!

 • '>
  8. okosabbnálam
  2016. május 23., hétfő, 21:15
  Válaszolok

  5. SP
  Utána néztem, neked már készen áll az aluljáró a Tisza alatt. Indulj neki bátran, valami nehezéket vigyél azért magaddal.

 • '>
  7. okosabbnálam
  2016. május 23., hétfő, 20:55
  Válaszolok

  Ja, és azt üzeni Szegedi polgár, hogy ló után is kell a szájtörlés, legalábbis ő így szokta meg.

 • '>
  6. okosabbnálam
  2016. május 23., hétfő, 20:49
  Válaszolok

  5. SP
  Szerintem menj le hídba, várd meg a lovat, és járhatsz alul! 🙂 Ha ügyes vagy a lovat sem kell utánad takarítani.
  Amúgy nem értem, hogy egy sültparasztnak miért nem jó a 2×1 lovaskocsi sáv? Szerintem túl jó is, az ilyennek tulajdonképpen kár átmennie a Tiszán, a túloldalon se lesz több esze.

 • '>
  5. SP
  2016. május 23., hétfő, 20:40
  Válaszolok

  Hasznos lenne egy új híd, ami nem 2×1 lovaskocsi sávos .
  De inkább egy aluljárós rendszer, amit nem kell télen takarítani. Több sávos, XXI. századi paraméterekkel.

 • '>
  4. elmebajos
  2016. május 23., hétfő, 19:54
  Válaszolok

  lejmolóbalfékek: Amit nem loptunk el.

 • '>
  3. lejmolóbalfékek
  2016. május 23., hétfő, 19:41
 • '>
  2. szegedi
  2016. május 23., hétfő, 14:15
  Válaszolok

  Binszki! Ugyan már! Ugye nem azt akarod mondani, hogy konkrétan mondjuk én ideges leszek, ha átjutok simán és gyorsan a hídon???
  Ne nézz már hülyének kérlek!

 • '>
  1. elmebajos
  2016. május 23., hétfő, 13:32
  Válaszolok

  javítgatás???? a mi pénzünket basssss@k el…lefestik a korlátot???? nem a rozsdát festik le csak a szemetet fedik le évek alatt több száz milliót tettek zsebre. Kérdezem!!!! egyáltalán hány közgazdász ül odabenn????