Házhoz menő lomtalanítási rendszert vezethetnek be Szegeden

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

Megreformálhatják a lomtalanítási rendszert Szegeden, és a lakossági igényekhez igazodva új kutyafuttatókat alakítanak ki – derült ki a jogi bizottság ülésén, amelyen a Modern Városok Program fejlesztéseiről is vitáztak a grémium tagjai. Tovább »

A sportcsarnoképítés kapcsán feltételeket szabna Szeged városa az államnak

2017. június 19., hétfő · 21 hozzászólás

jogibizottsagi_ules03_gs

Biztosítékokat akar az önkormányzat a kormánytól az Etelka sori sportcsarnok megépítése kapcsán a telek állami kézbe adásáért cserébe – ez is kiderült a jogi bizottság ülésén, ahol az is elhangzott, hogy a jövőben a szociális bérlakások pályázatainál még inkább a rászorultságot fogják figyelembe venni. Tovább »

Megválna a Rigó utcai iskolától a szegedi önkormányzat

2017. június 12., hétfő · 15 hozzászólás

rigo_u_epulet003kf

Ócskaság Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester szerint felvetni, hogy a családi ezüstöt értékesíti-e Szeged, amikor egy újabb ingatlant hirdetnek meg eladásra. Ezzel együtt a többség megszavazta, hogy a Rigó utcai iskolaépületet licitálás útján értékesítsék. Tovább »

Gátat vetett az MSZP és a DK a Botka elleni vagyonnyilatkozat-tételi eljárásnak + VIDEÓ (FRISSÍTVE)

2017. május 22., hétfő · 28 hozzászólás

jogi_bizottsagi_ules01_gs

Személyeskedésbe torkolló politikai vita bontakozott ki a jogi bizottság ülésén, ahol bár napirendre vették a Botka László vagyonnyilatkozat-tételi eljárásával kapcsolatos fideszes kezdeményezést, ám a grémium hatfős baloldali többsége leszavazta azt. A DK-s bizottsági elnök szerint szakmai döntés született, Nógrádi Tibor szegedi Fidesz-elnök szerint viszont az MSZP-s polgármesternek takargatnivalója van. Tovább »

Tóth Péter: Európát is kiárusítanák a helyi szocialisták, a Jobbik kitart a bérunió mellett

2017. április 25., kedd · 11 hozzászólás

jobbik_sajttaj001kf

A hazai bérek felzárkóztatása kulcskérdés Tóth Péter szerint, a jobbikos városatya ezért is nevezte sajnálatosnak, hogy a jogi bizottság tagjai tartózkodtak az európai bérunióval kapcsolatos indítványánál. Ezzel szemben a grémium baloldali tajgai az MSZP-s Kozma József javaslatát támogatták, Tóth szerint viszont az alapjövedelem bevezetése a felelőtlenség mellett felér a nemzetárulással is. Tovább »

Idén biztos nem lesz vendéglátóegység a Belvárosi híd alatt

2017. április 24., hétfő · 11 hozzászólás

jogi_bizottsagi_ules04_gs

Nem pályáztatják a Belvárosi híd alatti vendéglátóegységet, mondván a Modern Városok Program keretében úgyis megújul a híd, és senki sem szereti a téglaporos halászlevet – erről is szó volt a jogi bizottság hétfői ülésén. Tovább »

A főjegyző szerint egy párt egy frakciót alakíthat, minden más szervezet akár többet is

2017. március 27., hétfő · 17 hozzászólás

jogi_bizottsagi11_gs

Izgalmas jogi bizottsági ülés zajlott le hétfőn reggel. Binszki József, a bizottság elnöke és Mózes Ervin címzetes főjegyző érvelt egymás ellen, a DK-s képviselő szerint nem lehet két Összefogás Szegedért frakció, a hivatalvezető viszont azt állítja, igen, habár nem szerencsés, hogy nem ugyanazok szabályok vonatkoznak egy jelölőszervezetre, mint egy pártra. Szegeden is alakítanak ki elektromos töltőállomásokat, erre 40 millió forintot költenek a városi büdzséből, pedig Makótól Kecskemétig rengeteg település élt az akár száz százalékos kormányzati támogatás lehetőségével. Tovább »

Egy újszegedi telek sorsa és a polgárőrök támogatása ügyében merültek fel kérdések a jogi bizottság ülésén

2017. március 13., hétfő · 2 hozzászólás

jogi_biz_ulles05_gs

A Fidesz alacsonynak találta a jó környéken található telek eladási árát, az alpolgármester szerint viszont, ha értékesebb, akkor majd licitálnak a vevők rá, s magasabb összeget fizetnek érte. A polgárőrök több pénzt kapnak, de nem mindenki kapta meg az igényelt támogatást. Tovább »

A jogi bizottságban az új tagokról: „bármilyen alapon dönthet a polgármester”

2017. február 27., hétfő · 10 hozzászólás

jogbiz_ules07_gs

Napirend előtt okozott vitát a jogi bizottságban a két új tag ügye. Binszki József szerint felmerülhet, hogy jogszerűtlenek lehetnek a későbbi döntések, a városháziak viszont nem aggódnak e miatt. A jegyzői iroda azt „nem bírta egyértelműen eldönteni”, hogy jogszerűtlen-e, ha egy jelölőszervezetnek két frakciója is van, ha az szmsz úgy fogalmaz, „egy párt a képviselő-testületben csak egy frakciót alakíthat”. Tovább »

Szalámitaktika és demokráciadeficit – a szegedi közgyűlés ellenzéki szemmel

2017. február 11., szombat · 15 hozzászólás

varosi_kozgyules029kf

Az MSZP és a DK szegedi harcát érdeklődve figyeli a közgyűlési ellenzék, többen Botka László hatalmi logikájának megbicsaklásáról beszélnek. Az értékelésekből az is kiderült, hogy nem nézik jó szemmel, hogy saját maguknak és a cégvezetőknek fizetésemelést szavaztak meg, miközben a baloldalon arról szónokoltak, hogy milyen sok szociálisan rászoruló él Szeged városában. Tovább »

Binszki elárulta, hogy miért nem szavazta meg a költségvetést

2017. február 8., szerda · 11 hozzászólás

binszki_sajttaj002kf

Döntése összefügg egyrészt a választókerületének tett ígéretével, másrészt a helyi koalíciós együttműködéssel. Lapunknak nyilatkozott arról, hogy a DK országos vezetésében milyen tisztségre pályázik, valamint szóba került az is, mit gondol a Lengyel László nevéhez kötött egyeztetésről, amelyben egyes információk szerint arra törekedtek a résztvevők, hogy Gyurcsány Ferencet kihagyják a baloldali választási együttműködésből.
Tovább »

Nem szavazott bizalmat Botka költségvetésének a jogi bizottság

2017. február 6., hétfő · 23 hozzászólás

jogi_biz_ulles04_gs

Négy igen és ugyanennyi tartózkodás volt a mérlege a jogi bizottság hétfő reggeli ülésén a Szeged idei büdzséjéről szóló napirendi pontoknak, azaz nem kapta meg a támogatást az előterjesztés. Tovább »

Ellenzi a jogi bizottság, hogy ingyen parkolhassanak a zöld rendszámos autók Szegeden

2016. december 12., hétfő · 7 hozzászólás

jogi_bizottsagi_ules03_gs

A közgyűlés elé kerülő előterjesztések egy részét szokás szerint a jogi bizottság tárgyalta elsőként hétfőn reggel. Az ülésen csak a jobbikos Tóth Péter indítványai kapcsán alakult ki kisebb vita, a többség végül nem támogatta egyik javaslatot sem. Tovább »

Új szmsz-t fogadott el a jogi bizottság

2016. december 5., hétfő · 2 hozzászólás

jogibizottsagi_ules01_gs

Három tartózkodás mellett fogadta el a jogi bizottság szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amely főként a rendkívüli ülésekkel kapcsolatos módosításokat tartalmaz. Tovább »

A padkán akadt fenn a jogi bizottság

2016. november 8., kedd · 3 hozzászólás

jogbiz

Ellehetetlenítené a parkolást és egyben megbénítaná a közlekedést Szeged több városrészében, ha a jövőben büntetnék azt, aki az út melletti hetven centiméteres, úgynevezett biztonsági sávnak számító közhasználatú zöldterületre lehúzódva parkol – erről folyt a legtovább a vita a jogi bizottság ülésén. Tovább »

Nem vette napirendre a jogi bizottság Szentgyörgyi Pál balesetét

2016. november 2., szerda · 44 hozzászólás

jogi_bizottsagi_ules03_gs

Formai hibára hivatkozva utasították el az ügy megtárgyalását. A jobboldal delegáltjai kíváncsiak az önkormányzat hivatali gépjárművek használatát érintő szabályzatára, az alpolgármester balesetének valamennyi ismert és még fel nem tárt részletére. Folytatás a jövő héten. Tovább »

Törést okozott a Liget-projekt a baloldali koalícióban

2016. szeptember 23., péntek · 2 hozzászólás

liget001kf

A közgyűlés előtti rendkívüli ülésén is elkaszálta a jogi bizottság a Liget-projekttel kapcsolatos előterjesztést, a DK-s bizottsági elnök, Binszki József újfent tartózkodott. Nagy Sándor alpolgármester azt mondta, ha nem fogadja el a közgyűlés az előterjesztést, akkor nem valósul meg a mintegy egymilliárdos projekt. Tovább »

A Liget-projektet és az I-es kórház eladását nem támogatta a jogi bizottság többsége

2016. szeptember 19., hétfő · 12 hozzászólás

jogi_bizottsagi_ules02_gs

A Liget-projekttel kapcsolatos előterjesztésről való szavazást péntekre halasztotta a jogi bizottság, mondván nem áttekinthető a letett anyagban szereplő többoldalas táblázat, míg az önkormányzat siófoki üdülőjének az IKV Zrt. részére történő átadását és az I-es kórház épületének eladását Binszki József DK-s bizottsági elnök nem támogatta, így ezek nem kaptak többséget a jogi bizottság hétfői ülésén. Tovább »

Nem zavarja Solymos László vádlotti státusza a jogi bizottság baloldali többségét (FRISSÍTVE)

2016. augusztus 29., hétfő · 21 hozzászólás

kozgyules_varosi01_gs

Összeférhetőnek tartják a vádlotti státuszt az alpolgármesterséggel: a testület azt javasolja a közgyűlésnek, ne állapítsa meg az összeférhetetlenséget a parkolóügyben vádlott szocialista politikussal kapcsolatban. Tovább »

Visszavágják az iskolakorszerűsítéseket Szegeden – nem akar önrészt fizetni a város

2016. június 20., hétfő · 2 hozzászólás

jogi_biz_ules03_gs

Az önkormányzat csak 100%-os támogatási intenzitású pályázat keretében valósítaná meg a bölcsődék, óvodák és iskolák energetikai korszerűsítését, így egy-egy intézményre kevesebbet fordítanak, cserébe újabb hat intézményt bevonnak a felújítási körbe. A jogi bizottság ülésén a kiskertesekről is szó esett, egy jogszabály-módosítás ugyanis 10%-ra növeli a beépítettségi arányt. Tovább »

60 milliót költhetnek a Belvárosi híd javítgatására idén

2016. május 23., hétfő · 9 hozzászólás

belvarosihid_ia

Három tartózkodás mellett támogatta a jogi bizottság többsége a Belvárosi híd idei javításai munkálataira vonatkozó előterjesztést. Köztudott, hogy milliárdos nagyságrendben kellene költeni a Tisza fölötti átkelőre, a 60 milliós keretből csak a legsürgetőbb munkákra futja. Tovább »

Binszki nem Botka – A jogi bizottság meghallgatta a Cserepes sori piacosok képviselőjét

2016. május 23., hétfő · 14 hozzászólás

jogi_biz_ules09_gs

A pénzügyi bizottsággal ellentétben a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ülésén – Binszki József elnök indítványának helyt adva – meghallgatták Szabó Bálintot. A kereskedők képviseletében eljáró jogász hangsúlyozta, mintegy 100 szegedi és térségi munkahely van veszélyben, és már most is havi egymilliós vesztesége van a piacnak amiatt, hogy mintegy húsz állandó bérlő elhagyta a piacot. Tovább »

Önállóvá válhat a szegedi távhő – az állam venné át?

2016. április 11., hétfő · 4 hozzászólás

jog_biz_ules01_gs

Leválhat az IKV-ról a távhőszolgáltatás, a Móra-múzeum gazdasági ügyeit az NGSZ-re bíznák és átalakul a szociális ellátások rendszere – többek között erről tárgyalt a jogi bizottság, átlagosan két percet szánva egy-egy napirendi pont tárgyalására. Tovább »

12 millió jut idén a szegedi polgárőröknek

2016. március 30., szerda · Egy hozzászólás

jog_biz_ules04_gs

Ezentúl a polgármesteri hivatal több dolgozója köteles vagyonnyilatkozat-tételre – erről is döntött a jogi bizottság az szmsz módosításával, illetve halad az NGSZ költöztetésének előkészítése is, van érvényes ajánlattétel a közbeszerzési eljáráson. Tovább »

Vita nélkül hangolt a közgyűlésre a jogi bizottság

2015. november 16., hétfő · 5 hozzászólás

jog_biz_ules01_gs

Gyakorlatilag kérdés és hozzászólás nélkül, vagyis ezúttal is rohamtempóban tárgyalták meg az előterjesztéseket a jogi bizottság ülésén. A helyi adók emelését és a telekadó bevezetését tartalmazó napirendi pont is vita nélkül átment, és arról is döntöttek, hogy az önkormányzati cégvezetői pályázatokat pénteken fogják elbírálni. Tovább »

Jogi bizottság – cégvezetői pályázatokat írnak ki és rendeznék az újszegedi toronyház ügyét

2015. szeptember 21., hétfő · 3 hozzászólás

jog_biz_ules01_gs

Határozatlan időre választhatják meg az önkormányzati cégek vezetőit – derül ki a pályázati kiírásból, melyet a jogi bizottság is tárgyalt. Az ülésen szó esett arról is, hogy 9,5 millióból a geotermikus kaszkádrendszerhez kapcsolnák a Temesvári körút 36. szám alatti társasházat, amivel 30%-ot tudnának spórolni a lakosság fűtésszámláján. Tovább »

Nem használhatja a város nevét a kézilabdablog

2015. szeptember 4., péntek · 7 hozzászólás

jogi_biz_ules02_gs

A Hatosfal néven ismert kézilabda-blog nyújtott be névhasználati kérelmet az önkormányzathoz, azonban az ügyben illetékes jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság nem engedélyezte ezt, így nem működhet a blog aloldala szeged.hatosfal.hu néven. A döntésről Binszki Józsefet, a bizottság elnökét kérdeztük. Tovább »

Jogi bizottság: középpontban a szőregi gyermekorvosi ellátás

2015. június 22., hétfő · 8 hozzászólás

jogi_biz_ules01_gs

Szőreg többet érdemel – hangzott el a jogi bizottság ülésén, amelyen leszavazták a szőregi gyermekorvosi ellátással kapcsolatos jobbikos előterjesztést. Binszki szerint 3-szor 2 órás ellátás ledegradálná a körzetet, míg Póda Jenő a baloldali többség demagógiájáról beszélt a vita során. Tovább »

Géppuskázás, Dimitrov-per, no meg az isteni szikra – meghallgatta Keresztúri Farkas Csabát a jogi bizottság

2015. május 18., hétfő · 18 hozzászólás

biz_ulles09_gs

Bohózatnak, illetve koncepciós pernek titulálta bizottsági meghallgatását Keresztúri Farkas Csaba, akit a Szehő volt FB-tagjaként kérdezgettek. A szocialista többség úgy értékelte, nem kaptak konkrét válaszokat, Keresztúri szerint viszont „géppuskázásba” fulladt az ülés, bebizonyosodott ugyanis, hogy a baloldali többség annak idején minden most vitatott döntést megszavazott. Tovább »

Jogi bizottsági ülés: vita nélkül hangoltak a közgyűlésre

2015. május 4., hétfő · Hozzászólok

jogi_biz_ules01_gs

Megszűnik a szőregi gyermekorvosi praxis, három újszegedi orvoshoz kerülnek a gyerek júniustól. Erről is szó volt a jogi bizottság ülésén, ahol rohamtempóban, jóformán hozzászólás nélkül tárgyalták meg az előterjesztéseket. Tovább »

Demokráciadeficit – Botka kordában tartaná a közgyűlési vitákat + FOTÓK

2015. március 23., hétfő · 21 hozzászólás

jog_biz_ules01_gs

Szigorítana a közgyűlési viták menetét Botka László, zavarják ugyanis a képviselők személyes megjegyzésként jelzett felszólalásai. A jogi bizottság ülésén a preferált helyiségbérlők felülvizsgálatáról is szó esett, s kiderült, van olyan alapítvány, mely másfél éve vár arra, hogy kérelmét elbírálják. Tovább »

Szentgyörgyi: Ingatag a hőszolgáltató helyzete

2015. március 16., hétfő · Hozzászólok

jog_biz_ules02_gs

A hőszolgáltató 300 millió forintos folyószámla-hitelkeretéhez kapcsolódó kezességvállalásról tárgyalt a jogi bizottság hétfői ülésén. Tovább »

Többet fognak keresni a városi cégvezetők, a prémiumuk viszont csökken

2015. február 9., hétfő · 23 hozzászólás

jogi_biz_ules01_gs

A 400 milliós szociális alap volt az egyik slágertéma a jogi bizottság ülésén, ahol elhangzott, hogy jelentősen csökkenteni fogják az önkormányzati cégvezetők prémiumát alapbérük megemelése mellet. Tovább »

Gömbös díszpolgári címéről, a Virág cukrászdáról és díjemelésekről tárgyalt a jogi bizottság

2014. december 15., hétfő · 17 hozzászólás

jogi_biz_ules01_gs

A jogi bizottság nem támogatja, hogy a szentmihályi részönkormányzat kérdését újratárgyalja a közgyűlés, a Temesvári körúti toronyház ügyét azonban igen. A pénteki közgyűlés előtt díjemelésekről, a fizető parkolózónák módosításáról és a Virág cukrászdáról is tárgyaltak, akárcsak Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonásáról. Tovább »

Vélemény: Az önkormányzati bizottságosdi lélektana

2012. február 13., hétfő · 13 hozzászólás

Az átlagos választópolgár, amikor ezeket a cikkeket olvassa, leginkább azzal szembesül, hogy egy-egy bizottsági ülés ugyanaz a színházi előadás, amit a közgyűlésen is láthat. Megnyugtatok mindenkit, ez kizárólag akkor van így, amikor a sajtó is jelen van, és van kinek játszani.

Tovább »

Döntött a jogi bizottság: készül a nagy szegedi SZMSZ-reform

2011. október 7., péntek · 36 hozzászólás

Összeült a jogi bizottság pénteken, hogy eldöntse, Botka László a szeptemberi közgyűlésen megsértette-e az SZMSZ-t, mikor az egyik napirendi pontnál nem engedett újraszavazást, és két ügyrendi bejelentkezőnek nem adott szót. A testület végül teljes körű szabályzati reform kidolgozása mellett döntött, amely világossá teszi többek között azt is, hogy a felszólalások közt kommentálhat-e a polgármester. Tovább »