Négy évig veretlen volt teniszben Horn Gyula + FOTÓK

in_memoriam_horn_gyula01_gsKedvelte az olaszrizlinget és sokat dohányzott, rendszeresen futott és úszott, a teniszben azonban csak a győzelmet szerette – magánemberként és politikai személyiségként is megemlékeztek a nemrég elhunyt Horn Gyuláról hétfő délután a Szegfű Klubban.

A harmadik magyar köztársaság harmadik miniszterelnökére emlékeztek hétfő délután a Baloldali Páholy rendezvényén, a Szegfű Klubban. A júniusban elhunyt Horn Gyula fotója előtt gyertyát gyújtottak, majd az életét és temetését bemutató filmet is levetítettek. Technikai okok miatt a rendezvény díszvendége, a Horn–kormány környezetvédelmi és területfejlesztési minisztere, Baja Ferenc narrálta a látottakat, hangsúlyozva: elkötelezett munkájának köszönhető, hogy a rendszerváltást követően egy stabil és modern baloldal épülhetett fel. Rajta kívül több személyes ismerőse is jelen volt a megemlékezésen, akik egy új arcát mutatták be a médiából megismert egykori miniszterelnöknek.

Nyakkendőben és anélkül

“Elsősorban azt az alázatot kell kiemelni Horn Gyulában, amellyel Magyarországhoz és a kormányzati felelősséghez viszonyult, és amellyel megreformálta a Magyar Szocialista Pártot. Ez az attitűd, és a rendkívül erős szakmaiság határozta meg egész pályafutását, és egyben nemzetközi tekintélyt is kivívott magának” – mondta Baja Ferenc. A politikus szerinte országunkat a nemzetközi politikai élet középpontjába helyezte egyrészt a határnyitással, majd a NATO-csatlakozással, végül pedig az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előkészítésével. “A rendszerváltás egyik legfontosabb szereplője volt Horn Gyula annak ellenére, hogy nem ő volt az első miniszterelnök. Ezekkel a lépésekkel Magyarországot a múltból emelte át a jövőbe” – tette hozzá.

Politikai szerepe mellett mint magánembert is megismerhettük Horn Gyulát Baja Ferenc által. A politikus rengeteget futott és úszott, valamint teniszezni is eljárt – azonban nagyrészt nála gyengébbekkel állt párba, elsősorban nem a sport, hanem a győzelem miatt játszott. Egy ismerősének meg is jegyezte, hogy négy éve veretlen, majd mikor észrevette, hogy egy profi játékost kap társául, az első szerva után lesétált a pályáról. “A tenisz titka is az, hogy az ember jól válassza meg az ellenfelét” – mondta egyszer. Sportos életmódja ellenére rendszeresen dohányzott, a borból pedig főként az olaszrizlinget szerette – hangzott el az emlékesten.

in_memoriam_horn_gyula03_gs

Géczi József, az MSZMP-n belül szerveződött reformkori mozgalom egyik alapítója szerint Horn volt az első a reformer politikusok között, akik felismerték, hogy a többpártrendszer közeledtével egy újjászervezett, erős demokratikus baloldalra lesz szükség. A baloldal talpra állása fáradhatatlan munkakedvének és precizitásának volt köszönhető Géczi József szerint.

A rendezvény vendége volt Szalay István, aki a Horn-kormány regnálása alatt volt Szeged polgármestere. Mint mesélte, először a József Attila Tudományegyetem egyik “fejtágító” előadásán találkozott először a politikussal, aki már akkor is forradalmi gondolatokat osztott meg belső reformokról. Szalay szerint a rendszerváltás utáni MSZP-vereség oka főként az volt, hogy nem tudták megnyerni azt a nyolcszázezer párttagot, amelyet az MSZMP elveszített. “Horn érdeme, hogy ezt a padlón lévő, szétesett pártot talpra tudták állítani” – hangsúlyozta a polgármester.

24 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2013. augusztus 28., szerda, 12:28
  Válaszolok

  krémeri föleg a bal oldalon,hisz elvették a nyugdijukat
  és mégis rájuk szavaztak…

 • '>
  2013. augusztus 28., szerda, 12:26
  Válaszolok

  krémeri,föleg a gyurcsányi rajongoké,
  láthattuk a köbányai esetet.
  akik darvinutodként (banánnal a szájukban)
  ugrabugráltak a hirestv kamerája elött.

 • '>
  2013. augusztus 28., szerda, 12:25
  Válaszolok

  gondoltam h ez már nem mehetett be 😛

 • '>
  2013. augusztus 28., szerda, 12:24
  Válaszolok

  krémeri,föleg a gyurcsányi rajongoké,
  láthattuk a köbányai esetet.
  akik mahjongként ugrabugráltak a hirestv kamerája elött.
  🙂